Дело за шпионаж е било разпределено от IP адрес в чужбина

В системата се е влизало дори и през нощта
6 апр 2020 07:00, Нели Христова
95
Дело за шпионаж е било разпределено от IP адрес в чужбина
Снимка: Pixabay

Има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България, съобщават от БНТ.

Още по темата

Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

“Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места”, каза пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година. “Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се рачита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това”, каза още Кирилов.

Министърът ще настоява Висшия съдебен съвет да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата и да бъде надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни. Според Кирилов да въвеждането на новата система, ще трябва настоящата да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп извън съдилищата. Председателят на ВКС Лозан Панов все още не е получил доклада и ще има позиция след като се запознае с него


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой знае ли как е Миталчето?
Оздравя ли?
Правораздава ли вече?
А Малинката?
Всичко беше една голяма ПАРЛАМА, нали?
Дето е текло, пак тече...
26
0
 
27
 
! Отговори
Ken преди 3 месеца
Толкова ли е трудно да се направи засичане по данните от електронните подписи и да се разбере, кой и кога е разпределял дела докато е бил на "заслужен" отдих на екзотичен остров или странно място ?
Разбира се, че не е, но тогава може би ще се получат много по-конфузни ситации.
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Св. *** Ходжа
Като прочетох коментара ти си сетих че бях чел нещо за подарените американски компютри. За този софтвейр знам доста и ако е вярно че го ползваме, ето тогава си трака мамата.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен

"оф има блокчейн технологии измислени. извадете си главата от задниък"

Никой началник не иска блокчейн, защото няма как да манипулира, а един началник който не може да манипулира процесите в областта на началничеството си не е никакъв началник и е вреден за по висшестоящите началници.
23
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
IP адресът в чужбина на североизток ли е?
22
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Дело за шпионаж е било разпределено от IP адрес в чужбина"

За русофилите Русия не е чужбина, а майката им кърмилница.
21
0
 
14
 
! Отговори
Брат Вурст преди 3 месеца
Логичният въпрос е: За този конкретен случай, на кой е електронният подпис разпределил делото? В логовете, освен "чуждестранния IP адрес" , на същия ред са записани данните за електронният подпис.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Дело за шпионаж е било разпределено от IP адрес в чужбина"

Ако такова засичане на IP адреси и взети решения е възможно, това е добра новина.
ДАНС ще има информация, кои съдии и кои дела са избиране след логване извън Съдебната Палата и още повече извън страната и екзотични дестинации.

Не маловажно е и не знам защо това не се споменава в статията: коя е фирмата и програмистите разработвали системата. Какво е тяхното мнение. Най-малкото кода за такава система би трябвало да е отворен.
19
1
 
8
 
! Отговори
Пич преди 3 месеца
До Св. *** Ходжа

И сега като я изръси тази глупост, по-лекo ли ти стана? Преди 15 години САЩ били ни подарили нещо, ама някаква фирма, ама ако сме били проверили в Гуугл. Какви глупости пишеш бе, другарю!?
18
7
 
11
 
! Отговори
бочо преди 3 месеца
СЪВЕТСКИТЕ ДРУГАРИ НЕ СПЯТ
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ехее да се провери сайт дали е влизано и откъде е много лесно чрез Гугъл анализ.
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега разбирам защо от БСП така напъваха за електронни избори за парламент, президент и местни избори.

Иначе тя и тази система за случаен избор си има куп сертификати предполагам. В един момент ще се окаже бъг и толкоз.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да пробват с листчета в шапка. Така никой не може да улезне отникъде. Туй високите технологии са за умни хора.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой ли се учудва?! Някой вярва ли на българската държава?!
13
1
 
13
 
! Отговори
Пич преди 3 месеца
"Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места"

Боже, колко технически неграмотни са тези хора. А всъщност вероятно са неграмотни по принцип. И тези се занимават с правораздаване, и ние разчитаме на тях да осъдят престъпниците. Къде бе, брате ..
12
13
 
16
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 3 месеца
Ако не греша, че паметта ми не е вече както беше на младини!, преди 10-15 години САЩ доставиха безплатно за българската съдебна система хиляди компютри със специален софтуер на име PROMIS, разработена от американската фирма Inslaw Inc.
Сега попитайте чичо си Гугъл каква е тази софтуерна програма и ще разберете какъв таралеж си вкара българия в гащщите, и най-важното - защото САЩ "подариха" тези компютри.
11
13
 
14
 
! Отговори
Таксиджиев преди 3 месеца
Руска работа.
10
1
 
14
 
! Отговори
истина е преди 3 месеца
B България мафията е разделена кланове , като министерствата !!
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата. ...
Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година. “Те казаха, че никога не са проверявали логовете"
------------------------------------------------

Без осигурен достъп какво са проверявали?
"Те" отказвали достъп и на правосъдния министър. "Те" изключителни ли са?
Централният сървър на територията на Пиндостан ли е?
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо си намираш поддатлив съдия, уреждате си нещата и му разпределяш делото. Това е толкоз ясно и логично. Какво тук значи накаква си справедливост?

И сляпата Темида повдигна леко превръзката на едното си око, за да види кой държи плика с парите. Как иначе се строи хотел само на една заплата?