77% "За" строгите мерки срещу COVID-19 на фона на икономическите проблеми

22% вече са загубили част от доходите си, 9 на сто останаха без работа
174
77% "За" строгите мерки срещу COVID-19 на фона на икономическите проблеми
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите продължават да оценяват положително предприетите мерки срещу разпространението на коронавируса, но в същото време признават, че се задълбочават потенциалните социални и икономически проблеми. Това са основните изводи от проучване на „Галъп интернешънал“.

Общо 77% от анкетираните приемат, че правителството се справя повече или по-малко добре по отношение на коронавируса.

Още по темата

22% са на противоположното или дори крайно противоположното мнение. Има и незначителен дял на колебаещи се.

Преди близо месец, непосредствено преди извънредното положение, в тогавашния сондаж на световната Асоциация„Галъп интернешънъл“ с идентичен въпрос, 60% намираха действията на правителството за добри или много добри, 37% бяха на обратното мнение или дори бяха крайно негативно настроени.

Десетина дни след въвеждането на извънредното положение пък, друг сондаж на „Галъп интенешънъл“ показа вече над 70% ситуационно одобрение за действията на властта.

Както разкриха наскоро и данните за десетки страни по света, заразата кара хората да стискат палци на текущата власт в своята страна. Затова и кризата дава ситуационен „бонус“ на правителствата, който в българския случай се допълва и от усещането за сравнително рано взети мерки.

Задълбочават се обаче потенциалните социални и икономически проблеми.

22% от запитаните, свидетелстват, че са загубили сериозна част от доходите си.

В 14% от случаите се споделя временно спиране на работа, а при 8% работният ден е намален. Респондентите са давали повече от един отговор. 
 
9% казват, че дори са загубили работа. Това е сериозен ръст спрямо предишните две седмици – в края на март онези, които декларираха, че са загубили работа, бяха 3%, седмица по-късно, бяха 6%. Дори декларациите на респондентите да не са докрай прецизни или да съдържат повече уплаха, близо една десета от пълнолетното население явно намира, че е загубило основен източник на доходи. И този дял устойчиво расте в последните седмици, анализират социолозите.

69% от пълнолетните българи в една или друга степен се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавирса. Преди месец – непосредствено преди ръста на заразените и началото на извънредните мерки – този дял беше сходен и леко по-нисък: 62%. 27% сега не се боят от вируса, при 38% в средата на март.

Има и известен дял, които се колебаят. Очевидно, преди месец обществото още не е осъзнавало възможните размери на заплахата. 
 
В същото време обаче 55% у нас днес смятат, че опасността е преувеличена или дори силно преувеличена.
 41% пък не мислят така или даже съвсем не мислят така. Останалите се колебаят. Преди въвеждането на извънредното положение обаче онези, които намираха заплахата за преувеличена бяха много повече от сега – 72%, а на противоположното мнение бяха 27%. Оказва се, че преди разрастването на заразата у нас явно повече хора са я подценявали. Все пак и днес, в разгара на заразата, по-голям дял остават онези, които я намират за преувеличена.
 
57% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, 37% са на обратното мнение, а останалите се затрудняват да отговорят. 57% вярват, че в утрешния свят основните сили ще проявяват повече сътрудничество. 31% обаче смятат, че в утрешния свят ще има повече конфронтация.

78% заявяват, че са готови дори да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата. 20% по-скоро отказват или съвсем отказват такава алтернатива. Точно преди извънредните мерки съотношението беше 83% срещу 16%. По този показател явно ръст във времето няма, даже напротив. Може би животът при ограничено придвижване е направил така, че малко повече хора да стават критични срещу забрани. Може и да сработва нетърпеливостта на мнозина, която става възможна заради по-скоро плавния ръст на заболеваемостта у нас, в сравнение с други страни в Европа.
 
Нещо повече: само 22% се съгласяват с провокативното твърдение, че демокрацията не е ефективна при тази криза.

Делът не е малък, но почти всички останали са „против“. Всичко това означава, че обществото ни остава готово на жертви, но и не губи демократичния си рефлекс.


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да можеш да постигнеш житейските си цели, трябва първо да си жив. Явно само 23% от българите смятат, че са безсмъртни. Повечето от тях като стигнат до спешното, или недай си боже ,до интензивното отделение на някоя болница, са пълна паника, обаче.
148
3
 
7
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 месец
Изглежда професор Иво Христов много точно ги е оценил, респект.
Това да ти харесва казарма, да ти харесват шапкари налагащи вечерен час и да ни гонят от планините не е съвсем нормално.
147
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
със сигурност, не са да споря с 80%-те процента по обективни причини.
146
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АНТИ
Е, не е хубаво като в социалистическите Куба, Венецуела и Северна корея.
Ама едни помощи за безработен в БГ са повече от годишна заплата в Куба.
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Костова
Мислиш ли, че ако България отмени карантината ти ще си намериш работа?
Целият Свят почти е спрял.
Не казваш какъв ти е отрасъла, ама ако поръчките от чужбина са спаднали, как си представяш да работиш както преди?
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 145
А целите на добрите 20%, в частност твоите какви са?
143
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре без работа от колкото перманентно под земята.
142
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов и щаба са длъжни да осигурят онлайн терапия за тези 22% хора с лабилна психика в България...
Дори след кризата с епидемията.

А за Свекървата е нужен екип от чужбина.
141
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
колкото е по-прост един индивид, толкова повече целите му в живота са да се размножи или оцелее. 80% е дори малко за нашето скотонаселение
140
7
 
2
 
! Отговори
Костова преди 1 месец
Да въведат карантинни мерки само за хората над 60 г.! Защо трябва всички останали, при които рискът от смърт е 3 % да страдаме? И аз имам родители над 65 г., единият от които рисков, но не съм съгласна да стоя месеци наред без работа и да разчитам на техните пенсии(заета съм в туризма).
Сега веднага някои ще кажат-ами смени си отрасъла!Опитвам не,но никой не ми се обажда, а съм подала CV-та на 10 места за 1 седмица.
Не може да подлагат на глад и липса на движение младото,активно население...
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Западна Европа заразата се разпространява вътре в държавите, а в България се внася от чужбина. Пита се в простата задачка защо строгите мерки са копирани от Германия, а не се спре вноса на заразата от чужбина? Вече почти три месеца няма мерки против вируса.
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Строга мярка може да бъде обезглавяването на целия народ на България и тогава тук вирус няма да има. Толкова за строги е не толкова строги мерки.
137
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм за адекватни мерки, а не за строги мерки, но никой не ме пита.
136
2
 
8
 
! Отговори
Светъл бизнес преди 1 месец
Докато олигархията тържествува и прибира парите ви от една банка (държавна), в която се наляхя 700 млн. от вашите пари..
Никой от вас нищо няма да получи.. но пък ви захранват с ей такива глупости.. да се радвате!
135
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
глад ще мори добитъка
134
9
 
4
 
! Отговори
онбаши преди 1 месец
най- накрая народа да прояви разумност. Дано управляващите да не се подведат и да разпуснат мерките, хората трябва да разберат , че трябва да бъдат търпеливи поне година! Нищо няма да ни стане ако си поседим на задниците!
133
3
 
8
 
! Отговори
LCW преди 1 месец
70% от населението са с IQ >70. После, защо България е в това положение.Причина>следствие.
132
8
 
12
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
77%!!!??? Покрай моите близки и приятели не познавам нито един, който да одобрява тези ''адекватни'' мерки - половината останаха без работа, другата половина ще останат най-късно до края на месеца! За лъжата винаги се е плащало добре!
131
3
 
3
 
! Отговори
Вирус преди 1 месец
Вирусът е като любивото нещо на детето, което ме забраняват родителите. Колкото понеме го ограниманаш, толкова като излезе на вън прави щуротии. Така и с вируса, държиш го заключен и като го отключиш става необуздан. Другото е промиване на мозъци
130
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей тия 77% де.били ще ми е интересно след една година, какво ще кажат.