Българите от Западните покрайнини ще влизат у нас без карантина

Това става факт след споразумение със Сърбия
14 май 2020 21:20, Красимир Ангелов
26
Българите от Западните покрайнини ще влизат у нас без карантина
Снимка: БГНЕС

Българите от Западните покрайнини ще могат да идват в родината без карантина. Това става факт, след като България и Сърбия частично отвориха границата си за преминаване на граждани от пограничните райони, които работят в другата страна, без да бъдат подлагани на карантина, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

От мярката ще се възползват близо 600 български граждани, живеещи в Западните покрайнини, които работят на територията на България, но досега не можеха да го правят, защото трябваше при всяко преминаване на границата да бъдат 14 дни в карантина.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът ни Радко Влайков поиска от сръбската страна да бъде въведено това облекчение, а сръбското правителство на свое заседание одобри предложението.

Двете страни разрешават преминаването на граждани, които живеят в радиус от 50 км от сръбско-българската граница, към момента само през два ГКПП – "Калотина-Градина" и "Кула-Връшка чука". Очаква се в следващите дни да могат да преминават и през ГКПП "Олтоманци-Рибарци".

От облекчения режим могат да се възползват български и сръбски граждани, които работят в другата страна и се връщат от мястото, където работят, до мястото, където пребивават, най-малко един път седмично.

Заетите в селското стопанство е необходимо да покажат при преминаване на граничните пунктове доказателство за собственост на селскостопанската земя или декларация на собственика й, че пътуващият извършва селскостопански дейности. Останалите работещи ще трябва да представят трудов договор.

При влизане в България гражданите следва да декларират писмено пред здравните инспектори на границата, че в последните 14 дни не са били с респираторно заболяване или в контакт с болен от такава болест.

Всички пътници със симптоми ще бъдат тествани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
5
 
! Отговори
Kaлин преди 3 години
Поредна победа за България, подстигната от ГЕРБ! Браво! Г-н Борисов ще управлява минимум още един мандат!
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българи, по-българи, най-българи! Това ли ви е политиката? Това, че живея и работя не в Сърбия, а в Западна Европа, прави ли ме по-малко българин? Не мога ли да си дойда и да видя родителите си, без да ни наказвате с карантина?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прилича на звезда от филми за възрастни.
19
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ще има да плаща бюджета По дела за дискриминация...Калин до калинката, мила моя майно льо, умник до умника
18
0
 
10
 
! Отговори
Поли преди 3 години
Катето е много зле, работата е, че за нас е зле с Катето
17
0
 
8
 
! Отговори
Перник преди 3 години
Какво и дава Бойко на тая, че е все охилена?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това женче голяма подметка на Боката излезе, то все е било, било, но такова нагласено слугинче не е било. Отврат са в Боката.
15
0
 
9
 
! Отговори
До отвратен преди 3 години
Няма да се бесиш, няма един нормален министър в кабинета на Боко, както и той не е нормален. Захариева обаче е ненормална за пет. Акъл няма, но избива с покорни глуповетини до една против нас.
14
0
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Ти си мислиш, че тия неграмотници знаят Роден и стауята, на която тая калинка ти наподобява? Моля ти се, подпира си празната главица.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хилеща се калинка на безсрамни *** начело в ББ, това е нарушение на закона за извънредното положение. Сефте ББ гази закона, а тая е много услужлива калинка. Оставка и затвор!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като се развъртвт по-сериозните мерки, хотелиерите ще си преудстроят хотелите в жилищни блокове.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината да ги снимат с ръчица на брадичка е Роден. Краен смях.
10
0
 
12
 
! Отговори
Иво Иванов преди 3 години
И какво стана накрая . Имат повече права от нас . Ами да дойдат те да хрантутят тия изедници тогава . Оставка
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има десетки хиляди постоянно работещи българи в Европа. За тях защо карантината важи? Пълно безумие.
8
0
 
13
 
! Отговори
Гостенин преди 3 години
Дет се вика: Добро дошле!(Идиом - Най после нещо разбрахте; албански реотан).Та: Западните покрайнини са огнище на зараза, ама ние сме отворковци и ще влизат у нас като у дома.Неадекватна работа и неадекватни решения.ББ наистина си събира министрите по кръстовищата!Най-са виновните сичките патриотарски партии - за 2-3 гласа са готови на сделка и със дявола!
7
1
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Как така става, че "споразумението" е по-силно от закона за извънредното положение и от указа на генералисимоса на конци най-добр медик сред пенсионираните счетоводители и най-добър счетоводите сред медиците, които казват да не се сяда по пейките, защот вирусът през *** ще влзе в белия дроб (които всеки учил медицина знае че са тясно свързани)?
6
0
 
18
 
! Отговори
отвратен преди 3 години
Само ми кажете за един нормален министър на тиквата , и ще се обеся на първото дърво !!
5
1
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Няма пиша нищо за ухилената кака, щот ща *** прецакат...
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами другите работещи в Европа ние защо не може да се приберем без карантина. Кой е тоя работещ дето ще си вземе един месец за да стой под карантина в две държави. Някак си не е еднакъв аршина. Има доста хора които работят на постоянни договори в Европа и това си е дискриминация.
3
0
 
9
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 3 години
Хайде добре дошли в ДиктатУрата! И честито.