По-малкото ДДС няма да намали сметката ни в ресторанта

Мярката цели да спаси сектора от кризата
17 май 2020 16:30, Нели Христова
37
По-малкото ДДС няма да намали сметката ни в ресторанта
Снимка: БГНЕС

ДДС-то за ресторантьорите бе намалено от 20 на 9%, но това не означава, че цените в заведенията ще паднат. Това заяви депутатът от ГЕРБ и съвносител на законопроекта Тома Биков пред БНТ. Той обясни, че това е антикризисна мярка целяща и изветряване на сектора. Според икономистите обаче сваляне на ДДС само за едни сектор ще предизвика принципа на доминото за фиска.

Близо 42% от приходите в държавата се формират от ДДС. Според вносителите на законопроекта по-ниската ставка няма да доведе до спад на средствата към фиска.

"20% в момента е ДДС-то,но ти ако не плащаш ДДС, ако го криеш, за което имаш счетоводни разходи, плащаш на счетоводители,за да го укрият. Изведнъж ти кажат 9% и започнеш да го плащаш на 9% и си съкратиш счетоводните разходи, може да се окаже, че е по-лесно да го платиш, отколкото да не го платиш",каза Тома Биков.

Анализаторите са скептични, че 9-процентното ДДС ще повлияе позитивно на икономиката.

"На този етап е много трудно да се каже какъв ще бъде ефекта върху фиска. От гледан точка на самия данък обаче, това е данък върху потреблението. Т.е. идеята , бизнес да се подкрепя с данък върху потреблението е просто абсурдно. Това няма как да стане.Единствения начин, по който все пак може да се случи, ако всъщност този данък не се третира като данък върху потреблението. Т.е. цените остават същите, ставката се намали и по този начин се увеличат печалбите на самите компании, което всъщност противоречи на идеята на самия данък", твърди депутата.

Според управляващите това е антикризисна мярка не само в подкрепа на бедстващия бизнес, но има за цел и да изсветли сектора.

"Предлагаме и увеличаване на минималния осигурителен доход в тази сфера - от 610 на 800 лв. Това означава, че този сектор, дайте да си кажем истината, той работи в една своя чест и то не малка в сивия сектор", каза още Биков.

Според икономистите обаче този ефект няма да бъде постигнат.

"Трудно е да се каже дали ще има някакъв изсветляващ ефект. Просто, защото самите ефекти върху бизнеса не са ясни в момента. т.е. не е ясно дали наистина говорим за една краткосрочна криза,която ще трае 2 месеца и след това всичко ще се върне по старому. Или говорим, по скоро за продължителен период на несигурност, на липса на потребителско доверие, избягване на този тип услуги", на мнение е икономическият анализатор Калоян Стайков.

Управляващите са категорични, че намаляване на ДДС-то не означава по евтини цени в заведенията

"Това не е мярка за подкрепа на клиентите на заведение. Затова въпросът-ще паднат ли цените в заведенията, вероятно има много ясен отговор и той е - не, няма да паднат", категоричен е Биков.

Икономисти предупредиха, че намалението на ДДС-то за заведенията за обществено хранене ще предизвика принципа на доминото в цялата фискална система.

"Натискът от тук натъка да се търсят нови и нови облекчения и преференции, съответно ще бъде огромен, което ще бъде вече средносрочен план ще натовари фиска, а от там нататък ще доведе до допълнителен натиск за увеличаване на други данъци или на общата ставка по ДДС. Т.е. дават се 10 преференции, а ставката се увеличава на 22 или 23 %", казва Стайков.

Следващата седмица престои предложението да бъде обсадено от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30,Тъкмо обратното. Ако се регистрират по ДДС, фирмите ще могат да приспадат 20% ДДС и да дължат 9% ДДС, в резултат на което държавата винаги ще има да им връща ДДС, ако приходите от продажба и разходите за облагаеми стоки са еднакви. Ако приходите са два пъти повече от разходите за стоки с ДДС, тогава пак ще има да получават ДДС от държавата.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разбира се просто ще налее нови средства в сметките на мутрите, подаръци с държавни средства на приятелите мутри
29
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сме плащали 24 лв, то е било 20 лв за ресторанта + 4 лв за бюджета. Сега тази сметка пак ще си е 24 лв, но за ресторанта ще остават 22.02, а за бюджета 1.98. Та да попитаме, след като се намалява така това ДДС, потребителите реално ще са двойно ощетени. Хем плащат повече на ресторантите, хем по-малко влиза в бюджета и може дасе наложи да им вдигнат техните данъци. Държавата наказва едни, в полза на други.
28
0
 
19
 
! Отговори
ха-ха-хааа преди 3 години
Много ясно, сметката същата.......печалбата двойна!
27
1
 
33
 
! Отговори
ТТ преди 3 години
Няма по *** държава от нашата!По цял свят или няма, или е по ниско ДДс върху хранителните продукти, само в България намалят ДДС на ресторантите.Да ви е честит плиткоум*ият Премиер!Догодина пак за него гласувайте.
26
0
 
7
 
! Отговори
kkk преди 3 години
До ДДСПросто подай сигнал до данъчните,аз съм го правил,само така могат да се научат!
25
0
 
15
 
! Отговори
Lan преди 3 години
22, всъщност, ако ресторантьорите са умни, точно това ще направят - ще намалят цените! Просто защото страшно много хора са с намалени доходи и най-вероятно, при тези цени, няма да изберат да отидат на ресторант, така просто голяма част от сектора ще загине. Ако намалят цените обаче, храната ще стане сравнима с тази в магазина и хората сериозно ще се замислят. Така наистина ресторантите ще са спасени.
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено.Никой нормален човек не и вярвал в обратното.Целта беше да се подпомогне Мафията и Олигархията - не Народа.И с пари на Данъкоплатците.Не на Тулупа.
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще бойкотирам кръчмите, защо ще правят повече пари на мой гръб?! МУТРИ!
22
0
 
31
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
ДДС ти е включено в сметката. Това означава, че в сметка от 100 лева е включено 20% ДДС. Сега обаче при 9% ДДС сметката пак ще ти е 100 лева. Просто собственика ще внася по-малко ДДС, а разликата до 20% ще си остане за него. Никой няма да намали цените, за това, че ДДС е намалено.
21
0
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"...това е антикризисна мярка целяща и изветряване на сектора"Как по-конкретно се изветрява секторът?
20
1
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Е как няма да намалят сметката? Я да им го направите с 50%по -високо ДДС-то. А за книгите ще има ли поне намаление?
19
1
 
26
 
! Отговори
мак преди 3 години
Намаляват им ддс-то, за да си избият загубите, но кръчмарите тарикати няма да намалят цените, да не са луди. Гледам, вече разширяват площите, за да сложат масите. И без тази врътка ще оцелеят, кръчмите винаги са пълни, поне кафенетата, така че не разбирам, защо е това хленчене.
18
1
 
35
 
! Отговори
сдффф преди 3 години
Нещо не разбирам. Затвориха ги за два месеца, пък сега ще им свалят ДДС-то за две години? Как работи тая сметка?
17
2
 
20
 
! Отговори
Е! преди 3 години
Но със сигурност ресторантьорите ще намалят качеството
16
2
 
19
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 3 години
Един разправя:- Котаракът ми по цели нощи скита.Другият:- Кастрирай го.След време вторият пита:- Какво стана, скитори ли пак.Първият отговаря:- Да, но сега вече е консултант и аналитик.
15
0
 
27
 
! Отговори
sdf преди 3 години
Естествено че няма. Колко трябва да си бавноразвиващ се да си помислиш такова нещо? Хотелите са с намалено ДДС от години, а са най-сивия, ниско платен и скъп за крайния потребител сектор в България. За какво говорим просто.
14
2
 
51
 
! Отговори
Виготура преди 3 години
Ако не ходим по ресторанти и заведения, цените сами ще си ги намалят, или ще фалират. Същото е и със бензиностанциите и целия останал масов бизнес - ако нямаш клиенти сваляш цените, или фалираш
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Герб силно, ама много силно се омажат, на сцената излиза Биков и започва да / ви,се/ пързаля....
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-малкото ДДС само ще направи чорбаджиите ресторантьори по-богати,никакъв положителен ефект няма да има за хазната и работниците!Шефът ми се се отказа от 60/40 и след 1месечно предизвестие прати персонала си на борсата на 18.04.Оказва се ,че през времето на предизвестието не е длъжен да плаща заплати ,защото спрели дейността на 2та му ресторанта!След като кандидатства за помощ от по 10бона за ресторант ,сега и ДДС му намаляват!А,работникът с какво е подпомогнат?Обещетения си ги има винаги