Стефан Цанев: Не е късно, 24 май трябва да стане национален празник

Неглижирането води до катастрофа за националното ни самочувствие, смята поетът
25 май 2020 19:18, Анисия Иванова
141
Стефан Цанев: Не е късно, 24 май трябва да стане национален празник
Снимка:

Най-хубавото щеше да бъде, ако 24 май беше обявен за национален празник, смята поетът, писател и драматург Стефан Цанев.

„Още когато влизахме в Европейския съюз трябваше да афишираме, че езикът, с който влизаме, азбуката, с която влизаме, не е кирилица, а българска азбука.", обясни той пред БНР.

"Може да се спори много за глаголицата – кой я е създал, защо я е създал. /.../ Но азбуката, на която ние пишем днес, е създадена в България от българи – от Климент и от Наум. Това трябва да се знае – че е българска азбука, защото вече македонците я обявиха за македонска, руснаците премълчават, че е българска, присвояват, че е тяхна. Масово светът, като ни види азбуката, казва: а, вие пишете с руски букви. На това трябваше да се сложи някакъв край и най-легалното, най-хубавото щеше да бъде, ако 24 май беше обявен за национален празник. Това, което сме извършили – най-великото за нашата цяла история, многовековна, е създаването на тази азбука“, коментира поетът.

Това неглижиране ще доведе до катастрофа за националното ни самочувствие, смята поетът, който нарича „изпуснат шанс“ това, че не обвързваме националния си празник с културно достижение, а с политическа дата, както се прави навсякъде другаде.

„Това е болезнен въпрос, поне за мен, който с тези буквички ляга и става. Това е рядко достижение. Няма друг народ на света, който би се похвалил със създаване на една азбука, на която пишат над 300 милиона души по света", убеден е той.

Цанев е оптимист, че не е късно това да се направи. „Този спор върви още от 1990 година, когато 9 септември трябваше да се премахне като национален празник.“

"Изкуството трябва да разкрива на хората, да влияе върху душите им, да ги прави по-добри, по-любвеобвилни. Няма друга цел изкуството според мен“, допълни Цанев. Апатията според него е „гробището на всички добри намерения и на добрите качества на хората“.

„Човекът на изкуството е винаги пред ужасната пропаст, че трябва да слиза надолу. Това чувство, този страх винаги те държи нащрек. Никой не ти гарантира, че можеш да пишеш по-хубави стихове, отколкото си писал. А когато разбереш, че пишеш вече по-лошо, когато пееш по-лошо, по-добре да слезеш сам и да замълчиш", изтъкна Стефан Цанев. 


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
гледам коментарите: двама-трима ше6еци взели да високопарно спорят... и всичките се оплакват, че духът на путин ги стряска нощем.
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До българин

Значи не си разбрал за какво говори Стефан Цанев: той говори за утвърждаването на истината посредством обявяването на празника на БЪЛГАРСКАТА азбука за национален. Приказките за "за слвянството" можете да си ги запазите за руските седенки.
129
0
 
0
 
! Отговори
опс преди 1 месец
Трабва да бъде covid-празник, няма друго!
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За мен национален празник на България е Денят на Независимостта ни!
127
3
 
0
 
! Отговори
българин преди 1 месец
До: номер 123

Едва ли ще намеря, така че няма да си правя този труд.
Не и в казионни руски институции подчинени на цар Путин.
126
0
 
0
 
! Отговори
Петър Берон преди 1 месец
До: номер 124

Ало, бе ти за мене не си ли чувал бе?
125
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 124

Рушофилски вълнения за нероден Петко.
124
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако нямаше 3 март, никой нямаше да е чувал,че 24 май е празник
123
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До българин

Опитай се да намериш къде в пасквилите на руския некултурен институт или изказванията на съвеЦкия/рушки посланик се споменава старобългарската азбука, чието създаване празнуваме на 24 май.
122
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Моите уважения към Стефан Цанев, но се наслушах на глупocти!
Основата на славянската писменост е старобългарската азбука.
Македонците си имат македонска, руснаците руска, сърбите сръбска, и т.н.
Това най-добре се усеща на компютър и в интернет като пишем на съответния език!
Аналогично, германците използват немска азбука, англичаните английска, италианците италианска. Основата на всички е латиницата.
Все едно да кажем, англичаните или италианците пишат с латинска азбука!
121
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 114

Не ви минава номера, другарЕ. Стефан Цанев си е извоювал репутацията на достоен човек. А това което казва, щеше да е вярно от устата на всеки. Старите комунистически номера с доносите не вършат работа в новото време. Отидете в Русия, Китйа или Северна Корея. Там това още работи. :))))
120
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 120

Няма такова нещо. Ти си чел "За буквите" в оригинал колкото аз съм китаец. В коя студия си го чел това?
119
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Черноризец Храбър свидетелства, че славянската азбука е създадена от Кирил и Методий. Ако Климент Охридски беше създал кирилицата, това щеше да е посочено от Черноризец Храбър. Така че има славянска азбука и нейни варианти - български вариант, руски и белоруски вариант и т.н., но няма българска или руска азбука - това са груби изопачения. Четете "За буквите"
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зозомбето со бом-бето, ще ви се всеки ден да взривявате паметници, да гоните, да преследвате, защото сте муджахидини и хунвейбини по мантлитет. само че сега не сме началото на 90-те години и нацията има други проблеми. Няма кой да ви уйдисва на кривия акъл и да се занимава с разрушение без край.
117
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Първо трябва да се изгонят руските шпиони, да се изгони посланика и чак тогава да се махне руския 3 март. МОЧА да стане отново обществена тоалетна :)))))))))))))))))))))
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първите поздравления за нов национален празник естествено ще дойдат от ДПС и лично от доган и дебелян
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Г-н ЦАНЕВ, в началото на демокрацията предложенито беше за национален празник да се обяви 6-и септември, денят на съединението на Княжество България с Източна Румелия. Сетне, по време на "царуването" на С.Сакскобургготски имаше предложение национален празник да стане датата на обявяване независимостта на България от Турция. Вие предлагате такъв да стане 24 май. Сам виждате диспута в научните среди къде и от кого е създадена кирилицата и напъна на македонците, че тя е дело на Кл.Охридски.
114
5
 
4
 
! Отговори
Kubilay преди 1 месец
България е единствената държава, която има за национален празник датата на един договор между две чужди държави - руската и Османската империя. Жалко. Дано послушат Стефан Цанев. 3 март е предварителен договор, клаузите оо който е било ясно, че няма да важат дълго.
113
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я Цанев д каже как се подлагаше на комунистическия режим, как пишеше поеми за СъвеЦкия съюз, как предаде Георги Марков, как се свиваше като мишка в трици, как продаде таланта си на ДС....
112
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Славянската азбука е създадена от Кирил и Методий. Това не са само графични знаци, но и създаването на книжовен славянски език - възвишен стил, църковен, научни и философски термини. Така че цялото ноу-хау, така да кажем, принадлежи на тях. Кирилицата какво е - 24 гръцки букви и 12 от глаголицата с известна стилизация. Нашият принос е в това, че кирилово-методиевото дело, унищожено в Моравия, възкръсна в Бг за век и веков. Ако Цанев си въобразява, че е създал гръцкото писмо или глаголицата, аз ще му отвърна: ха ха ха