Три години след като уби човек на "Хемус" – шофьор се върна обратно на пътя

Книжката му бе върната
3 юни 2020 23:00, Нели Христова
35

3 години и два месеца след тежката катастрофата на АМ Хемус, при която загина служителят на "Автомагистрали" Иван Димитров - няма присъди. Причината - автотехническите експертизи по делата падат в съда.

На 17 април 2017 млад мъж и съпругата му пътуват към София. Колата поднася и излита в канавката на АМ Хемус, край Жерково. Мъжът и жената излизат невредими, а към тях се отправя служител на Автомагистрали. Докато служителят Иван Димитров се опитва да помогне, е пометен и убит от друг автомобил.

"Нещастно стечение на обстоятелствата. Губи контрол точно в този момент и помита намиращи се до пътното платно", посочи комисар Росен Рапчев от Пътна полиция пред Bulgaria ON AIR.

3 години и 2 месеца по-късно делото за инцидента продължава да се точи. Причината - експертизата, изготвена от вещите лица, назначени от съда и прокуратурата, е оборена от защитата на шофьора, убил Иван Димитров. С години близките на загиналия чакат за втора автотехническа експертиза.

"Толкова много месеци чакаме и не е изготвена тази експертиза... Меко казано изнервящо е. Не само за нас. Съдът не може да си свърши работата", коментира съпругата на загиналия Румяна Чобанова.

Според Диана Русинова от Европейски център за транспротни политики в документите има много обърквания.

"Направи ни впечатление, че има много странни обърквания. Въднъж се пише, че починалото лице е загубило десния си крайник, веднъж се пише, че е загубил ляв крак... Има много разминавания в документацията", отбеляза Русинова.

Основен проблем при издаването на техническите експеритизи е, че няма установен държавен минимум за средствата, които се използват при изготвянето. Заради това и експертизите често "падат" в съда. И докато на вещите лица им отнема години, от европейския институт за транспортни политики са готови с пълната експертиза за месец.

"Има страшно много дела, които приключват с недостатъчно ефективни присъди поради липсата на доказателства, а доказателствата могат да бъдат представени само от работата на тези специалисти", изтъкна Диана Русинова.

И докато тромавата система се опитва да отсъди справедливо, шофьорът убил Иван Димитров е с върната шофьорска книжка и обратно по пътищата.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 месец
Ами две коли биват изхвърлени от пътя в разстояние на минути...Коментираше се аквапланинг като най-веро ятната причина ...Няма как да е случайно ...На Жерково завоя е плавен,но има лек наклон....Какво са виновни участниците в дяижението,ако има проблем с пътя или Настилката...
26
0
 
1
 
! Отговори
До Борката преди 1 месец
Проверете имотното състояние на всички работещи в съдебната система... Ама смеете ли ?
25
0
 
7
 
! Отговори
! преди 1 месец
Е това е ясно,
нито един няма да бъде осъден
като тоя и т.н.
24
0
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Това е белег за корупция, отявлена и явна корупция :
""Направи ни впечатление, че има много странни обърквания. Въднъж се пише, че починалото лице е загубило десния си крайник, веднъж се пише, че е загубил ляв крак... Има много разминавания в документацията", отбеляза Русинова."

"Основен проблем при издаването на техническите експеритизи е, че няма установен държавен минимум за средствата, които се използват при изготвянето. Заради това и експертизите често "падат" в съда. И докато на вещите лица им отнема години, от европейския институт за транспортни политики са готови с пълната експерти
23
0
 
5
 
! Отговори
Гено преди 1 месец
Уау колко изненадващо !!!
22
3
 
1
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 месец
Какъв експерт е тая Русинова? Учила е само за секретарка, но иначе е експерт по пътна безопасност, а НПО-то и се зове "Институт".

Иначе е по всякакви телевизии. Особено тук.
21
0
 
9
 
! Отговори
Перник преди 1 месец
Спомнете си случая преди 10-на години,когато пиян прелетя в насрещното и уби дете на съдийка.12год строг тъмничен.
А за конкретния случай-на всички,които се гаврят с човешки съдби, им пожелавам те да ходят по съдилища и гробища да изпращат близки и деца да пращат по метадонови програми.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 17

Аз още в началото бях убеден, че с богатата мама това лекенце ще се измъкне. Прокуратурата действа в тази посока. Обвинението е за "умишлено убийство" и колкото и де се таралежи Гешев, той си остава "юрист" завършил право в ченгеджийска структура. Доказването на умисъл ще му е трудно (ако въобще си дава зор) и обвинението ще падне.
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беззаконие, некадърност, корупция, това е моята родина!
18
6
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
Именно заради този хаос в правосъдната система , правителството на ГЕРБ трябва да си ходи !!!
17
0
 
24
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Експертизи ли? Качвам се някаква кола, ще я купя ако трябва специално за случая и го газя виновника, нека после мен ме съдят и да проточват делата с години. В България най-лесния начин да убиеш някой на който имаш зъб е да го сгазиш. Даже да те осъдят повече от година няма да лежиш. Иначе ако го застреляш може и 20 да ти дадат
16
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не плюйте държавата, плюйте по себе си.
А държава и държавност не е за всеки народ.
15
0
 
19
 
! Отговори
Пепи преди 1 месец
У Испания,винаги повтарям винаги,когато има проблем по магистралите, идват guardia civil и пътна помощ.Първо подсигуряват участъка и чак после правят квото правят.Явно и там са ги газили по пътищата и им е дошъл акъла.
14
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Милен Цветков го забравихте нали?Същото ще се случи само почакайте и ще видите!
13
1
 
27
 
! Отговори
Амииии преди 1 месец
Явно вещите лица са невежи или нарочно се объркват експертизите,осъдете няколко вещи" невежи" лица и нещата може и да потръгнат!!!
12
3
 
33
 
! Отговори
americano преди 1 месец
загубена държава, НЕ заслужаваща членство в ЕС!!!
11
2
 
29
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Това е България,всичко е направено така ,че да има пара под масата.Тези вещи лица и катаджиите и всички там знаят как да си изкарат парата от подобна ситуация. Мъртъв няма как да плати ,но живият ще плати.Затова винаги така се съставят протоколи и експертизи ,че да паднат в съд и да се откачи виновника.
10
1
 
11
 
! Отговори
Само да напомня.. преди 1 месец
..че неточните експертизи също имат своята / висока/ цена! Иначе може да се окажат и точни, а тогава някой невинен убиец на пътя може да се окаже в затвора!
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютен позор за кривораздаването у нас, дано видят приживе как е от другата страна.
8
14
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaта преди 1 месец
Къв ще да е, риска си е за негова сметка. Ти влез гол в мъжката баня, с табела теляк и после кажи кво е станало