Три години след като уби човек на "Хемус" – шофьор се върна обратно на пътя

Книжката му бе върната
3 юни 2020 23:00, Нели Христова
35

3 години и два месеца след тежката катастрофата на АМ Хемус, при която загина служителят на "Автомагистрали" Иван Димитров - няма присъди. Причината - автотехническите експертизи по делата падат в съда.

На 17 април 2017 млад мъж и съпругата му пътуват към София. Колата поднася и излита в канавката на АМ Хемус, край Жерково. Мъжът и жената излизат невредими, а към тях се отправя служител на Автомагистрали. Докато служителят Иван Димитров се опитва да помогне, е пометен и убит от друг автомобил.

"Нещастно стечение на обстоятелствата. Губи контрол точно в този момент и помита намиращи се до пътното платно", посочи комисар Росен Рапчев от Пътна полиция пред Bulgaria ON AIR.

3 години и 2 месеца по-късно делото за инцидента продължава да се точи. Причината - експертизата, изготвена от вещите лица, назначени от съда и прокуратурата, е оборена от защитата на шофьора, убил Иван Димитров. С години близките на загиналия чакат за втора автотехническа експертиза.

"Толкова много месеци чакаме и не е изготвена тази експертиза... Меко казано изнервящо е. Не само за нас. Съдът не може да си свърши работата", коментира съпругата на загиналия Румяна Чобанова.

Според Диана Русинова от Европейски център за транспротни политики в документите има много обърквания.

"Направи ни впечатление, че има много странни обърквания. Въднъж се пише, че починалото лице е загубило десния си крайник, веднъж се пише, че е загубил ляв крак... Има много разминавания в документацията", отбеляза Русинова.

Основен проблем при издаването на техническите експеритизи е, че няма установен държавен минимум за средствата, които се използват при изготвянето. Заради това и експертизите често "падат" в съда. И докато на вещите лица им отнема години, от европейския институт за транспортни политики са готови с пълната експертиза за месец.

"Има страшно много дела, които приключват с недостатъчно ефективни присъди поради липсата на доказателства, а доказателствата могат да бъдат представени само от работата на тези специалисти", изтъкна Диана Русинова.

И докато тромавата система се опитва да отсъди справедливо, шофьорът убил Иван Димитров е с върната шофьорска книжка и обратно по пътищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Ами две коли биват изхвърлени от пътя в разстояние на минути...Коментираше се аквапланинг като най-веро ятната причина ...Няма как да е случайно ...На Жерково завоя е плавен,но има лек наклон....Какво са виновни участниците в дяижението,ако има проблем с пътя или Настилката...
25
0
 
1
 
! Отговори
До Борката преди 3 години
Проверете имотното състояние на всички работещи в съдебната система... Ама смеете ли ?
24
0
 
7
 
! Отговори
! преди 3 години
Е това е ясно, нито един няма да бъде осъден като тоя и т.н.
23
0
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Това е белег за корупция, отявлена и явна корупция :""Направи ни впечатление, че има много странни обърквания. Въднъж се пише, че починалото лице е загубило десния си крайник, веднъж се пише, че е загубил ляв крак... Има много разминавания в документацията", отбеляза Русинова.""Основен проблем при издаването на техническите експеритизи е, че няма установен държавен минимум за средствата, които се използват при изготвянето. Заради това и експертизите често "падат" в съда. И докато на вещите лица им отнема години, от европейския институт за транспортни политики са готови с пълната експерти
22
0
 
5
 
! Отговори
Гено преди 3 години
Уау колко изненадващо !!!
21
4
 
1
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Какъв експерт е тая Русинова? Учила е само за секретарка, но иначе е експерт по пътна безопасност, а НПО-то и се зове "Институт".Иначе е по всякакви телевизии. Особено тук.
20
0
 
9
 
! Отговори
Перник преди 3 години
Спомнете си случая преди 10-на години,когато пиян прелетя в насрещното и уби дете на съдийка.12год строг тъмничен.А за конкретния случай-на всички,които се гаврят с човешки съдби, им пожелавам те да ходят по съдилища и гробища да изпращат близки и деца да пращат по метадонови програми.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Аз още в началото бях убеден, че с богатата мама това *** ще се измъкне. Прокуратурата действа в тази посока. Обвинението е за "умишлено убийство" и колкото и де се таралежи Гешев, той си остава "юрист" завършил право в ченгеджийска структура. Доказването на умисъл ще му е трудно (ако въобще си дава зор) и обвинението ще падне.
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беззаконие, некадърност, корупция, това е моята родина!
17
6
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Именно заради този хаос в правосъдната система , правителството на ГЕРБ трябва да си ходи !!!
16
0
 
24
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Експертизи ли? Качвам се някаква кола, ще я купя ако трябва специално за случая и го газя виновника, нека после мен ме съдят и да проточват делата с години. В България най-лесния начин да убиеш някой на който имаш зъб е да го сгазиш. Даже да те осъдят повече от година няма да лежиш. Иначе ако го застреляш може и 20 да ти дадат
15
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не плюйте държавата, плюйте по себе си.А държава и държавност не е за всеки народ.
14
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милен Цветков го забравихте нали?Същото ще се случи само почакайте и ще видите!
13
1
 
27
 
! Отговори
Амииии преди 3 години
Явно вещите лица са невежи или нарочно се объркват експертизите,осъдете няколко вещи" невежи" лица и нещата може и да потръгнат!!!
12
3
 
33
 
! Отговори
americano преди 3 години
загубена държава, НЕ заслужаваща членство в ЕС!!!
11
2
 
29
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Това е България,всичко е направено така ,че да има пара под масата.Тези вещи лица и катаджиите и всички там знаят как да си изкарат парата от подобна ситуация. Мъртъв няма как да плати ,но живият ще плати.Затова винаги така се съставят протоколи и експертизи ,че да паднат в съд и да се откачи виновника.
10
1
 
11
 
! Отговори
Само да напомня.. преди 3 години
..че неточните експертизи също имат своята / висока/ цена! Иначе може да се окажат и точни, а тогава някой невинен убиец на пътя може да се окаже в затвора!
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютен позор за кривораздаването у нас, дано видят приживе как е от другата страна.
8
14
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaта преди 3 години
Къв ще да е, риска си е за негова сметка. Ти влез гол в мъжката баня, с табела теляк и после кажи кво е станало
7
1
 
9
 
! Отговори
subi преди 3 години
До MaйMyнaтакъм тях се отправя служител на Автомагистрали. По спомен даже мисля че беше пътна помощ