Вестниците преди 30 години: Добро утро, възродена Българийо!

30 години след първите демократични избори, какво бе написано?
10 юни 2020 15:40, Красимир Ангелов
224

Снимка: БГНЕС

Точно преди 30 години - на 10 юни 1990 г., се проведоха първите свободни и демократични избори след 10 ноември 1989 г. Това са първите многопартийни избори в страната след премахването на еднопартийния режим и падането на Тодор Живков от власт.

Още по темата
Първите избори през лятото на 1990 година са за Велико Народно събрание, което трябваше да се заеме с една от най-важните задачи на онова време – приемането на нова Конституция.

В крайна сметка резултатите от изборите са в полза на Българската социалистическа партия, която спечели 211 от 400 депутатски места. 144 остават за СДС, 23 за ДПС, БЗНС – 16 депутатски места и т.нат. Избирателната активност остава рекордна и до днес - над 90 процента.

Самото Велико народно събрание работи от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г., когато се саморазпуска.

В следващата галерия ви припомняме как изглеждаха първите страници на вестниците "Дума" и "Демокрация", официози съответно на БСП и СДС, от дните преди и след историческия вот на 10 юни 1990 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРЗначи нямаш какво да добавиш. Вероятно остатъка от "цялата истина", която не е казана според теб, е някаква схема, която а я разказа, а се видя какви сте *** и какви точно туристи "търсите". То вие не "търсите", просто живеете там и все някое заблудено сафридче ви попада да го ощавите. За дупките, знаем къде пробивате дупки: в морето.
131
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АНТИДаже и окупатори никога не са били руснаците,нито някога е имало руска войска в България,но са помагали доста на България - икомически,научно и ни даваха нефт почти без пари.
130
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 131"електорат на ..."Аз не съм гласувал досега за Боко нито веднъж, но ако трябва да избирам между БСП и Боко ще избера всеки път него.:)))))
129
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен,който уточни:-"Защото хората приеха подобрението в живота като цяло за даденост. Решиха, че това си е нормално, без да осъзнават, че Демокрацията е нещо което трябва да се поддържа активно."...Съгласен съм,особено с последното изречение...Но:..Защо някакси се опитват да заметат под килима и ДРУГАТА ПРИЧИНА:-Че хората се ОТЧАЯХА и ОБЕЗСЪРЧИХА от БЕЗКРАЙНИТЕ лъжи и манипулации на докопалите се до кокъла..ХИЕНИ??!..
128
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е,че от един почти съвършен и универсален строй и система като социалистическата в България,днес вместо напред,се върнахме назад в развитието си до първобитния робовладески строй и до изплуването на помията,лошите качества и първичните инстинскти!
127
5
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Руснаците бяха окупатори, НЕ поробители.Сега, предателите са продали България на ционистите !
126
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха-хаЯвно вие робите само така си представяте отношенията между хората.:)))============Доказвате го всеки ден в поза партер, все пак сте електорат на ЕДНОКНИЖНИКА!п.с. По-страшно от комунист, е пребоядисания комунист!
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРЩо ТИ не кажеш цялата истина?
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1252023/24 ей къде са. Не съм ходил отдавна на авиошоу, обаче със сигурност ще ги покажат и мисля да отида.:)))))
123
2
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
до до от СТАРИЯ НЕСЕБЪРНе ги разбираш нещата напълно.Като казваш иститина, казвай цялата истина или си мълчи.
122
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по-добро и по-добър строй на Земята от нашия социалистически строй и не е имало!Видяхме и социализма,видяхме и другата страна на монетата - демокрацията,като претеглим на везната - социализма бе много по-съвършен строй и милиони пъти по-добър от днес и имаше благодат за 100% от населението,бяхме и по-свободни и не се страхувахме за утре,нито от престъпници и крадци,нито имаше наркомания и други злини!
121
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АНТИ до неразбралитеА то, какво стана, България най-сетне започна да произвежда, а по-грамотните и работливите постепенно заживяха значително по-добре.А вие там на село спрете да се колите и почнете да ги работите тия ниви.:)))
120
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Нямам търпение да ни доставят Ф16ките"A ще ти трябва много търпение, ако си млад може и да ги дочакаш в старческия дом, ако изобщо ги дочакаш.
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха-хаЯвно вие робите само така си представяте отношенията между хората.:)))
118
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРПлатежоспособните туристи ги изгонихте вие, дребните тарикати, с вашия ганьовски манталитет да искате допълнително пари за бойлер и климатик в порутените си стайчета. Иначе още от соц време като видите чужденец се подмокряте и започвате да им пълзите в краката. Затова платежоспособните туристи отдавна почиваме извън България и пет пари не даваме за вашите ганьовско-андрешковски номера.
117
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115Нямам търпение да ни доставят Ф16ките да "ескортират" заблудили се блатни кошници, докато пилотите им гледат през плексигласа самолетите ни и се чудят кой ги наказа така, та се налага да летят на кошници вместо на нормални самолети.:)))))
116
7
 
10
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 3 години
Още когато върнаха дядовите нивички, един старец каза:"Сега ще видиш, син баща да коли, брат брата да коли за имоти!"Още когато отмениха смъртното наказание, друг каза:"Идва страшно време!"Не им повярвах отначало ... сгреших ...
115
3
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
До Анонимен 103"Сигурен съм, че и Запада гледа на теб като на "партньор" ахахахаххахахахах"Ръководя западняци.:)))))=============Напротив, с удоволствие им правиш фела*цио!
114
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
СБОГОМ, АНДРЕШКО И БАЙ ***!Това се оказа химера!Бай *** и Андрешковците останаха ТУК, заминаха си децата на нормалните Българи!
113
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро,изчезваща Българиийо ! Времето е наше ! 30 години стигат! Кой не скача е червен! и т.н