ЕС оставя политиката за ваксини срещу вируса на държавите-членки

Включваме се в споразумение с производители при условие на ратификация
8
ЕС оставя политиката за ваксини срещу вируса на държавите-членки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерският съвет одобри Споразумение, с което Европейската комисия се упълномощава да сключи от името на участващите държави-членки предварителни споразумения с производители на ваксини за покупка на ваксини.

Те ще са при условията на последваща ратификация.

Включилите се в Споразумението държави-членки ще придобият възможността на следващ етап да закупят дози ваксини от производителите на базата на предварителните споразумения за покупко-продажби.

Инициативата на Европейската комисия цели за държавите-членки (в т.ч. и България) да се създадат условия за осигуряване на антивирусни ваксини за борба с пандемията от COVID-19. Политиките за ваксинация остават по преценка на държавите-членки, съобщиха от правителствената пресслужба.

България ще се счита за страна по Споразумението след неговата ратификация от Народното събрание.

С друго решение правителството удължи официално срока на извънредната епидемична обстановка до 31 юли.

Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 9 юли в света са регистрирани 12 017 118 заболели от COVID-19, в това число 549 276 починали.

От тях 1 567 717 случая или 13,05% са заболелите на територията на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали - 178 826 или 32,56% от всички докладвани смъртни случаи от новия коронавирус.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 3 години
Г-да публикуващи, дори и да приемем цифрите, които давате за вярно, като гледам математиката не Ви е силната страна !!!
7
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Каква е връзката на тази инициатива с онази на 4те държави, дето сключиха договор с оксфордците (и даже май платиха нещо)?
6
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ще плащаме като за самолетите не може толкова бързо да се открие ваксинавсичко на запад е бизнес и печалба изобщо не вярвам на ам ваксини и няма даси сложа само ще даваме грешни пари за да им пълним гушите
5
1
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Като видя ,че Бойко Борисов ваксинира себе си,дъщеря си ,внуците и зет си,тогава ще позволя да ме ваксинират със СЪЩАТА ваксина !!!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето за това ЕС и Сащ подкрепят мутрата да не подава оставка, защото им е верен слуга
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато стане безопасна ваксимата ще минат години! Безопасността и е най-важното нещо, по-важно и от дали действа. Ще минат десетина години до тогава. Трябва да нямаш акъл, за да си боцнеш нещо, което е на експериментално ниво.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сиреч държава Х, ако поръча 1 милион ваксини, но само 100 хиляди искат да се ваксинират може да въведат задължителни ваксинации.
1
0
 
14
 
! Отговори
аман бе преди 3 години
Поредните евро-алаблазми - предварително, на последващ етап, с две думи - нищо и половина и въздух под налягане.