Защо НЗОК не финансира изцяло животоподдържащи храни?

Точно такава е историята на Марио, който е с детска церебрална парализа
22 юли 2020 17:30, Ния Христова
12
Защо НЗОК не финансира изцяло животоподдържащи храни?
Снимка: БГНЕС

Родители на деца с опасно ниско тегло заради различни заболявания разчитат на благотворителност, за да набавят животоподдържащи медицински храни. Те се обръщат за помощ към непознати, защото не получават такава от Здравната каса. От години настояват скъпите храни да се поемат изцяло от НЗОК за всички заболявания, които водят до опасно ниското тегло. И до този момент касата поема медицинските храни само за ограничен кръг от заболявания.

Марио е на 16 години и страда от детска церебрална парализа, а животът му зависи от приема на високопротеинова храна.  
 
„Той е едно специално дете, което трудно преглъща. Много трудно преглъща. И го храня със спринцовки. Живяхме в Испания 17 години. Цялата ми бременност протече много добре. В последния момент плацентата ми се отлепи", споделя майката на момчето - Ками Матеева, пред NOVA. 
 
Марио се ражда с цезарово сечение. В първите мигове от живота му лекарите решават, че е мъртвороден и започва борба за живота на майката.
 
"Тогава вече се събират много лекари и случайно един от тях забелязва, че стомахчето на детето подскача. Взимат го, но той вече няколко минути е без въздух. Това е и причината да е с детска церебрална парализа", разказва още жената.
 
Подобно нещо може да се случи на всеки, незвисимо от държавата, в която се ражда детето или националността на майката. Разликата идва след това. Майката на Марио споделя, че в Испания й доставяли всичко необходимо. Семейството се връща у нас, защото прочели за лекар, който може да помогне на Марио да проходи. Това се оказва измама, а днес по-голямата част от необходимата на Марио апаратура е от Испания, въпреки че детето е здравно осигурено в България от 5 години. Първата година, след като се връщат в България той все още е обгрижван от испанската социална система. През това време сестрите му, които остават там, получават специалната храна и я изпращат в България.
 
След това обаче бил отписан, защото вече не посещава училището в Испания. 
 
Лекарства на Марио струват около 200 лв. и за храна около 1050 лв. Сериозен разход са и памперсите. Затова Матеева разчита на съпруга си, който е международен шофьор, и на дарения. Вече близо 2 години сдружение "Общност мостове" помагат на семейства с подобни проблеми и водят битка тези храни да се поемат изцяло от Здравната каса.
 
Д-р Антоанета Тончева завежда лаборатория по генетика в германска клиника и има наблюдения как се случват нещата там и у нас. Самата тя се е сблъсквала с този проблем в България, защото е имала роднини, които са били онкоболни. Онкологичните заболявания водят до екстремно ниско тегло, но за тях Касата не предвижда подпомагане за купуване на медицинска храна. Тя подпомага само хора със заболявания, включени в специален списък, който се утвърждава от Надзорния й съвет. 
 
"По света в международната класификация за болестите са намерили решение да фигурира понятието „малнутриция”. Това е екстремно ниско тегло, липса на определени хранителни вещества в организма. Като то може да се дължи на различни състояния. В новата класификация, която ще влезе в сила от 1 януари 2021 са включени над 50 000 нови състояния. За съжаление обаче тази класификация няма да бъде въведена у нас засега", коментира д-р Антоанета Тончева. 
 
На официално запитване Здравната каса отговоря, че няма изкарани данни, защото такава статистика изобщо не се води. Ясно е само на колко пациенти се заплащат напълно или частично храни за медицински цели – 1480 души на стойност 250 000 лв.
 
Друг проблем е, че на нуждаещите се им се налага да търсят някои от храните зад граница, защото в България ги няма. Миналата година от "Общност мостове" успели да разговарят с зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева.
 
"Тя беше заявила готовност да се свика работна група към министерството, където да се обсъдят тези проблеми. До момента нищо не се е променило", споделя Тончева.
 
От здравното министерство са заявили, че по проблема се мисли и предстои да бъде организирана среща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как защо?!Защото Бойко е внесъл 1 000 000 храни за да ги продава като тестовете!Както внесе 1 000 0000 теста и ги продава на тройни и четворни цени на хората,нищо,че са осигурени в НЗОК!Румъния плаща тестовете на хора с резервации за почивка в Гърция!Ама там Чаушеску го разстреляха навремето!!!!!И се оправиха!!!!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е млад да бяга от тази мафиотска държава!Ще ви мине животът в невероятни разправии с всички наоколо, в треперене и ядове.Не си струва. Тук нормални неща и човечност липсват напълно.
7
0
 
10
 
! Отговори
:( преди 3 години
НЗОК не финансира и много други неща, защото ние правим здравно-осигурителни вноски така, както са правили и нашите родители, и бабите и дядовците ни преди тях, а неколкостотин хиляди, които вечно са в категорията трайно безработни, никога нищо не внасят, но в замяна на това имат по една сюрия деца и почти всички са си издействали инвалидност, та много неща да са им безплатни.Там отиват парите от нашите вноски и не достигат за тези, които наистина имат нужда от животоспасяващи мерки.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нзок какво плаща изцяло въобще? Абсолютно за висчко се доплаща, масово на черно но си има и официален ценоразпис - например за операция на жлъчка НЗОК плаща по пътека операция със скалпел, а лапароскопската всеки който не иска 20см разрез на шкембето си покрива сам. Пломби нзок покрива от черните, ако искаш полимерна за да не си като джипси кингс - плащай. Та, дайте пример за едно покрито нещо срещу тези 5 млрд?
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безплатна храна няма. Всичко на света се плаща.Парите за здраве са много милиарди всяка година, но болниците ги крадат, чрез доктори, доставчици и т.н.А сега проверете колко години коя беше шефка на НЗОК ... сестрата на Станишев или друг политик-комунист ;)
4
0
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Лъжа
3
0
 
10
 
! Отговори
Bergen преди 3 години
Защото трябва шефовете на болници да се угояват. Нали ви е ясно, че всички медицински консумативи, хранителни добавки и лекарствени продукти се внасят от наши хора.
2
2
 
10
 
! Отговори
Уонко Нормалият преди 3 години
Само Територията е Важна! Без матряла.
1
2
 
9
 
! Отговори
Един от Герб преди 3 години
*** отговор- щото 5 милиардав НЗОК не стигат за Нощните Шкафчета -требе и Гардеробите да пълним!!