Превенцията срещу ХИВ у нас почти спря, ще бъде ли фатално?

Фондации за борба с вируса нямат средства, алармира Анна Любенова
29 юли 2020 09:39, Красимир Ангелов
6

Фондациите за превенция на ХИВ у нас нямат средства, чрез които да ограничават разпространението на болестта. 3300 са носителите на този вирус в страната, като фондация "Инициатива за здраве" се бори с болестта от 23 години насам.

"Превенцията на ХИВ със сигурност трябва да намери път да продължи, но тя буксува през последните 3 години, откакто  глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария напусна България. Оттогава ние сме в постоянна борба да се осигури държавна устойчивост, каквито бяха и обещанията на правителството", коментира Анна Любенова от "Инициатива за здраве" в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя обясни, че са необходими средства за организациите, които работят с най-уязвимите общности, които се достигат трудно.

"От Министерството на здравеопазването знаят много добре какви са проблемите. Имахме финансиране в продължение на една година, но то приключи на 25 юни и до момента няма обявена нова обществена поръчка", допълни още Любенова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея пандемията от Ковид-19 е една от причините да не бъде обявена нова обществена поръчка. "Периодите на прекъсване са фатални. Обществените поръчки не са подходящи за въвличане и на неправителствените организации (НПО), които са най-добрият изпълнител на тази работа", обясни Анна Любенова.

Гостът посочи, че тези пари отиват за закупуване на консумативи и средства, които реално и практически възпират разпространението вируса - презервативи и чисти спринцовки за хората, които употребяват инжекционни наркотици, както и за  бързи тестове и автобуси за мобилни кабинети. Според нея спирането на програми за превенция на ХИВ и СПИН не е от липса на средства, а по-скоро от липса на приоритет.

"Когато на един проблем се гледа сериозно, средства се намират. Това, което наблюдаваме, е нисък приоритет към тези програми. В сянката на Ковид-19 можем да изпуснем и други заболявания", заяви Любенова и посочи, че лечението действа като превенция, за да не може вирусът да бъде предаван.

По нейни думи най-уязвимите групи нямат възможност да се изследват в частни лаборатории. Тя обяви, че организацията се оттегля от дейността си.

"Отказваме се, защото е много трудно да се оцелява по този начин. Така работа не се върши - нямаме възможност да мислим за качество и развитие, а само как да оцеляваме. Това обезсмисля усилията", категорична бе Анна Любенова.


6
Още от Общество
Проф. Григоров: Не вярвах, но вече смятам COVID-19 за биологично оръжие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички фондации на гилотината. Идете и работете. Безсрамници лежат и чакат готови пари.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Покрай Ковид истерията превенцията и за много други болести, някои банални за 21 век, напълно спря. Хиляди хора с диабет, хипертония, рак, психични и имунни заболявания бяха лишени от контролни прегледи и са с усложнето състояние. Но, никой освен потърпевшите не го е грижа, защото за тези лечението на тези заболявания няма да получим нищо от европейската баница.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези ги чувам за пръв път и за последен !
2
0
 
6
 
! Отговори
Какво преди 1 седмица
става бе Анче? Паричките на твоята НПО започнаха да свършват ли? Навсякъде има безплатни изследвания за ХИВ! И навсякъде след протокол се отпускат медикаменти на засегнатите лица. Стига ревове за пари!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Точно фондациите помагаха досега срещу ХИВ.
Хората се научиха да живеят и да се пазят. Тук всичко е въпрос на лична отговорност.