Спад на химиотерапиите у нас, ръст на разходите за тях

Причината - навлизане на иновативни и скъпи медикаменти
10
Спад на химиотерапиите у нас, ръст на разходите за тях

Спад на пациентите, които са получили химиотерапия у нас през изминалата година и отчетлив ръст на разходите за медикаменти за осъществяването й. Това показва новият анализ на "Индекс на болниците" в сферата на онкологията. Данните за изготвянето му са предоставени от НЗОК, която финансира лечението в страната.

Още по темата
Общо 30 396 са били пациентите, които са получили химиотерапия в 38-те лечебни заведения, където тя се осъществява. Въпреки че няма съществени разлики в броя на болниците и центровете, които я провеждат спрямо предходните две години, броят на пациентите намалява. През 2018 г. химиотерапия са получили 31 022 души в 38 клиники, а през 2017 г. – 31 878 в 41 клиники, показват данните на "Индекс на болниците".

През изминалата година най-много пациенти са се лекували в столичната болница "Св. Ив. Рилски" – 1622, във варненската "Св. Марина" – 1503, и в плевенската "Г. Странски" – 1373. И трите лечебни заведения са държавни.

Успоредно с по-малкия брой на пациентите на химиотерапия у нас, продължават отчетливо да растат разходите за лечението им. През 2019 г. здравната каса е платила 496.96 млн. лв. за онкомедикаменти в болничната помощ, срещу 415.713 млн. лв. през 2018 г., и 327 млн. лв. през 2017 г. Съответно средната цена на медикаментите за химиотерапия на пациент се покачва от 10 257 лв. през 2017 на 16 349 през изминалата.

Най-висок е бил средният курс на лечение в „Александровска" - 28 211 лв., СБАЛХЗ - 26 759 лв., „Уни Хоспитъл" - 22 801 лв. и „Сердика" - 21 411 лв. Най-ниска средната себестойност е в СБАЛО „Св. Мина" - 7 038 лв., „Тота Венкова" - 7 262 лв., „Св. София" - 8 373 лв. и КОЦ-Враца - 8 388 лв.

Основната причина за това е все по-широкото навлизане на иновативни и скъпи медикаменти. Пациентите, които са получили таргетна терапия през миналата година, са били 10 050 или 33.06% от всички. Тези, които са преминали през имунотерапия са били 1 603 или 5.27% от всички. Тенденциите в цял свят са през следващите години броят на хората, които получават модерно лечение да се увеличава. Това обаче трябва да става при ясни критерии и изключително строг контрол, каквито към момента у нас не са напълно налични.

Увеличават се пациентите и лечебните заведения, които предоставят лъчелечение. През изминалата година терапия са получили 16 001 души в 23 болници и центрове срещу 15204 души и 20 лечебни заведения през предходната година. Сред новите болници с лъчелечение са ВМА и „Александровска". Най-много пациенти са се лекували в УСБАЛО в столицата – 2034, „Аджибадем Сити Клиник" – 1185, „Св. Георги" в Пловдив – 1165.

Онкологичните заболявания се нуждаят от комплексно лечение. Освен активна фаза с химио и лъчетерапия, пациентите трябва да имат достъп до последващо наблюдение, а понякога и до долекуване. И ако в първата част лечебните заведения отбелязват прогрес, то във втората - такъв няма.

Въпреки увеличението на средствата, които здравната каса заплаща за осъществяване на палиативни грижи, почти двойно за изминалите две години от 51 лв. на ден през 2017 г. на 97 лв. през тази, интересът на лечебните заведения към тези дейности остава слаб. От 38-те болници и центрове, които осъществяват активно лечение, 17 са предоставили палиативни грижи през 2019 г. на 2093 души при почти десет пъти по-голяма потребност. Най-много пациенти са получили помощ в „Св.Марина", КОЦ-Враца, КОЦ-Шумен, СБАЛОЗ „Марко Антонов" и КОЦ-Бургас. Още 20 здравни заведения, които не се занимават с активно лечение на онкологични заболявания, са предлагали палиативни грижи през изминалата година, които е финансирала здравната каса. През тях са преминали едва 211 души, а общият брой на пациентите, които са били обгрижени с обществено финансиране през годината, е бил 2 304 срещу 2 151 през предходната.

Увеличение обаче за трета година има в броя на диспансеризираните пациенти. За 12 месеца той се покачва от 74 587 на 86 718, показват данните, а единствените две лечебни заведения с повече пациенти, които не извършват диспансеризация са УСБАЛО в София и "Авис Медика" в Плевен. Останалите две болници, които провеждат активно лечение, но нямат диспансеризация са със символичен брой пациенти за годината – под 30.

В България хората с онкологични заболявания са около 300 хил. души. На наблюдение подлежат всички, които са завършили с активната фаза на лечението си. В зависимост от заболяването и състоянието им обаче се определя продължителността на наблюдението. При много голяма част от диагнозите то е пожизнено, но има и такива, които са в рамките на година.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 1 месец
значи за някои ще има добри лечения за други не. само с връзки става всичко в тази държава
7
0
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Ти за Чернобил чувал ли си? Това са последствията от престъпното бездействие . Няма незасегнато семейство или род,за голямо съжаление.
6
2
 
6
 
! Отговори
Доктора преди 1 месец
Няма "СПАД" на химиотерапиите! Просто заради Корона вируса и зависимостта от т.нар. придружаващи заболявания, пациентите пропускат курсовете на терапия от страх и липса на целенасочена информационна кампания. Всичко това се отразява в изкривената статистика на Здравното министерство, сякаш онко-болните са намалели. А всъщност в кратък хоризонт от време, ще покачи смъртността, защото лечението е прекъснато и са изпуснати безценни моменти за прекъсване на стадийното развитие на онко-болестта.
5
2
 
8
 
! Отговори
И какво се прави преди 1 месец
Изпращате ги на оня свят.Познавам 6 човека след втората химиотерапия починаха.Техните пенсионни вноски отидоха в държавата, която се управлява от мафия.
4
10
 
2
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Ае спрете се бе!На който когато му е писано!Няма да живеете по сто и двадесет години с орлите!Радвайте се на лятото,слънцето,морето и готините мацки!
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От къде толкова много онкоболни? Полуготовата храна с Е-тата ли? Плодовете и зеленчуците с ДДТ-то и пестицидите ли? Рибата с живака и радиацията ли? Водата с урана и арсена ли? Чистият въздух зимата, а и не само тогава може би? Спокойният безстресов живот може би? Защо малко над 4-ма измежду 100 човека в България имат рак? Ето в тази насока трябва да работи здравеопазването подкрепяно от държавата.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
300 000 онкоболни, това са малко над 4% от населението. Ето това вече е пандемия, а не корона вируса,от който до момента са заболели много по-малко, още по-малко са имали някакви симптоми от който има няма 2-3 хил.човека са постъпили в болница и едва 4-5% смъртност сред най-тежките случаи.
А колко % от онкоболните преживяват 5-те години, статистиката мълчи.
1
4
 
17
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Онкоболни в България няма!Сега е модерно да имаш коронавирус!Пътеката е по рентабилна