Коронавирусът имал два пъти по-ниско ниво на мутиране от грипа

През есента ще се появят и другите респираторни заболявания
68
Коронавирусът имал два пъти по-ниско ниво на мутиране от грипа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните дни в България се наблюдава тенденцията брят на излекуваните от коронавирус да надвишава значително новозаразените.

Това обаче не е основание за прекомерен оптимизъм, "трябва да изчакаме и да продължим да спазваме мерките" срещу пандемията, заяви вирусологът проф. Радостина Александрова от Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при  БАН пред  bTV.

Още по темата
Александрова напомни, че тенденциите се определят на база двуседмични резултати от тестовете за COVID-19.

Безспорно през есента ще се появят и другите респираторни вируси като грипа и това ще усложни обстановката, но добрата новина е, че начинът да се предпазим от тях е същият като този за предотвратяването на заразяване с коронавирус, каза вирусологът.

Наскоро приключи едно много мащабно проучване за генома на COVID-19, в което са изследване повече от 48 600 вируса от цял свят. Добрата новина е, че коронавирусът е сравнително стабилен генетично и има два пъти по-ниско ниво на мутиране в сравнение с грипа, разкри проф. Александрова.

Установени са 7 мутации на проба, разграничават се шест различни варианта. Най-старият е L, който е този от Ухан, другият вaриант – S, се разпространява по-лесно и може би е възникнал в Италия, съобщи вирусологът.
Три са основните варианти, които са най-разпространените. У нас са открити по-стари варианти на коронавируса, според данни на нейни колеги, разкри Александрова.

Генетичната стабилност на вируса допринася за създаването на ваксина и лекарства срещу него, но тяхната поява може да го накарат да се почувства притиснат и той да мутира отново, отбеляза вирусологът.

Мутациите на коронавируса могат да бъдат благоприятни, неутрални или неблагоприятни за неговото развитие.

Именно заради неблагоприятни мутации два от най-старите варианти са на път да изчезнат, обясни проф. Александрова, която допълни, че основната цел на COVID-19 не е да убие своя приемник, а да се разпространява.
Няма данни, че мутациите правят коронавируса по-болестотворен и хората го прекарват по-тежко.

При нарастването на броя на инфектираните се увеличава и броят на тези, които го прекарват с по-тежка клинична картина и съответно починалите, каза Александрова по повод големият брой починали от заразата през последните дни.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
10
 
! Отговори
Паникьор преди 2 месеца
Влизам в бункера. Ще изляза от там около май 2021 г. Заредил съм тоалетна хартия.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това отдавна се знае. Има голям геном, в сравнение с други коронавируси, в който са заложени механизми, отстраняващи потенциалните мутации. Още февруари се говореше за това, сега пак откриват топлата вода.