Редно е съдебната реформа да се случи, смята адв. Марковски

Не виждам особени капани в промените, смята юристът
18 авг 2020 09:40, Красимир Ангелов
6

Ще има ли съдебна реформа с евентуалното приемане на нова Конституция? Преди ден стана ясно, че от ГЕРБ предлагат прокурори и съдии да имат законодателна инициатива.

"Предложението на ГЕРБ е не за промени в действащата Конституция, а изцяло за нова Конституция. Идеята да се правят предложения за промени в действащите закони и основния закон от страна на магистрати изначално не е лоша. Хората, които практикуваме и виждаме закона да оживява в съдебна зала, сме тези, които могат да дават експертна оценка", заяви адвокат Димитър Марковски пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Юристът е на мнение, че дебатът върху тези проблеми трябва да бъде по-широк. Но е категоричен, че е добра идеята да се търси експертно начало при промяна на закона.

"Не виждам особени капани. Промяната ще бъде подложена на широк обществен дебат", отбеляза адв. Марковски в ефира на "България сутрин".

От ГЕРБ предлагат още разделение на Висшия съдебен съвет на Съвет на прокурорите и Съвет на съдиите. Всяка от съдийските колегии не трябва да се меси в работата на другата.

"Редно е това нещо да се случи. Това желание за промяна дори е доста закъсняло. Реформирането на ВСС е много добра идея, свързана и с препоръката на Венецианската комисия. Политическото представителство може да бъде сведено до присъствието на няколко члена. Политическото присъствие означава и народно присъствие", коментира адв. Марковски.

Управляващите предлагат намаляване на мандатите на главния прокурор и на председателя на ВКС и ВАС от 7 на 5 години, както и отнемане на възможността президентът да утвърждава назначаването им с указ.

Според Димитър Марковски е резонна идеята президентът да не трябва одобрява назначаването им, тъй като винаги се стигало до избор на предложените за трите поста.

"Хората искат от правосъдието бързо, ефективно и справедливо правораздаване", заяви той.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
prav si преди 1 месец
До Анонимен

Само Бойко-Бог има право да се изказва , за това е стигнал до тези срамни за нацията ''резултати'' !
5
0
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 1 месец
Най-честият принцип на правораздаването в цял свят е "пари или затвор".
4
1
 
4
 
! Отговори
У преди 1 месец
Не е реплика, а е Марковски- младши и наистина трябва да намали хапването. Млад мъж е все пак, излишните кг само товарят тялото, но пък не е правилно да обиждате на "дебело прасе".Той трябва сам да се реши.
3
2
 
8
 
! Отговори
От вътре преди 1 месец
Никаква реформа и промяна няма да има в съд и прокуратура, това е добре работеща ОПГ с милиони приходи от подкупи и влияние и никой от там няма да допусне това да спре.
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И това ли дебело прасе намери да се изказва по въпроса?
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя е някой Марковски реплика. Така сте написали заглавието все едно говори Марин Марковски, чиято дума наистина има значение.