Колко струва подготовката за първия учебен ден?

Бюджетът се натоварва заради изискването за маски и дезинфектанти
12 сеп 2020 09:16, Елка Василева
46

Новата учебна година идва с нови разходи заради извънредните санитарни мерки. Повечето родители вече са приготвили обичайните пособия.

Таня е майка на второкласничка. Наскоро остава без работа, а сега трябва да подготви детето за първия учебен ден. "Помагалата са доста скъпи - комплектите са 8 лева само, отделно се купуват тетрадки, химикалки, униформи, цените на униформите също в училището на дъщеря ми за доста завишени", обяснява Таня пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

По сметки на майката само за началото на учебната година ще са нужни над 200 лева. Ако е необходимо да се купи нова раница, дори повече. Само помагалата струват около 60 лв. Сега с изискването за маски и дезинфектанти бюджетът допълнително се натоварва. Казва, че детските маски - шарени и с по малък размер, струват поне 4 лева.

Таня смята, че изискването за носене на маски или шлемове в училище стресира допълнително децата. Дъщеря ѝ например си мислела, че ако не го спазва, ще бъде преместена в друго училище. На този етап Таня се надява, че децата ще учат присъствено, а мерките ще се разхлабят и няма да се налага да носят маски.

Според новите изисквания при съмнения за COVID-19 при някое дете то ще бъде изолирано. При положителна проба целият клас ще минава на дистанционно обучение за две седмици. Конкретни случаи ще се решават от Регионалните инспекторати по образование. А всички училища вече имат разпратени правилата за работаq изготвени от Министерството на образованието.

Вижте повече в репортажа на Вера Балабанова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При болни родители детето ще може ли да посещава училище?При болни учители какво ще се прави? Има ли кой да ги замества? Или важното е децата да са в сградата и да се бутат в поРноградският транспорт без значение, че при наличие на заразен те стават контактни, както и родителите им. Кой ще плаща тестове всяка седмица? Вълчев е абсолютно неадекватено. Освен децата с астма. Вместо лятото да решават проблемите на дистанционното обучение, които са толкова много, те говорят небивалици.
35
0
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Напротив, безплатни са учебните тетрадки към учебниците.Дадоха правата на учителите да определят с какви допълнителни да работят. Те вече са платените. Някои избират по още 2-3 по предмет, освен тези към учебниците.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пари са необходими за първия учеен ден зависи и от капризите/претенциите на родителите. Ако иска да играе физическо в екип на Аlexdnder Wang /около 1250 $/ и маратонки Nike Air Mags /около 24 000 $/, ще трябва да се поохарчат малко повече от обикновено.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безплатни са само учебниците до 7 клас. Учебните тетрадки и атласите/контурните карти се заплащат, а някога бяха безплатни. Помагалата и сборниците също са с високи цени. Лошото е, че почти не се ползват, но някои учители държат децата да ги закупят.За профилиращите предмети в 11 клас трябват над 300 лв. - за 4 учебника, а са първият випуск по новата програма. В провинцията училищните столове функционират. При нас обядът е 2.50 лв /супа, основно, десерт/, но поне на мен е отвратителен.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българското образование бе погребано още през 2007 -2008 г. с т.нар. Вълчеви реформи.Вместо грижи от страна на държавата и приемане на образованието като ценност и инвестиция в бъдещето всичко бе вкарано в счетоводни рамки. Всеки ученик и студент стана ходеща бройка кинти. Качеството на родната просвета драстично спадна. Сега повечето т.нар.зрелостниците излизат с половинчати знаия и са негодни за както за трудовия процес ,така и за университетите, където наваксват пропуснатото в гимназията
31
2
 
16
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 3 години
БЕЗПЛАТНИ УЧЕБНИЦИ ЗА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ!БЕЗПЛАТЕН ОБЯД ЗА ВСЕКИ УЧЕНИК! ВСЕКИ УЧЕБЕН ДЕН!Щом имаме пари за калпави магистрали и фалирали банки, имаме пари и за това!
30
0
 
4
 
! Отговори
чл. 40, ал. 1 преди 3 години
Според Конституцията, цензурата е престъпление.Търсете си правата. по чл. 40, алинея 1.
29
3
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Да научим децата на КАЧЕСТВЕН живот и обноски.Обяд миди сен жак, черен хайвер и шампанско Дон Периньон, трюфели, сьомга и така нататък.Стига вече ДРОГА и КУPВОЛЯШКИ маниери в училище! СТИГА!
28
0
 
9
 
! Отговори
Ученици Дилъри преди 3 години
Вкарали сте образованието на децата в 3-та глуха...За това сега всичко, което излиза от там е ***!Ако не знаете ще ви кажа. Сред "батковците" и "каките" е модерно да ШМЪРКАШ, да РАЗПРОСТРАНЯВАШ ДРОГА, да се ГЪЗИШ и да правиш КУPВОЛЯШКИ МАНИЕРИ пред КАМЕРА и да говориш за дудуци.Бойко съсипа ОБРАЗОВАНИЕТО.НАРКОТИЦИТЕ СА В УЧИЛИЩАТА! СКАНДАЛ! ТОВА Е МЕГА-СКАНДАЛ, ЗА КОЙТО ВСИЧКИ СИ МЪЛЧИТЕ. ЗАЩОТО СТЕ МИШОЦИ.
27
2
 
2
 
! Отговори
Безплатник преди 3 години
Всеки ден обяд Трюфели, ***, Миди сен жак, Сьомга, шампанско Дон Периньон за учениците.СТИГА ВЕЧЕ НАРКОТИЦИ В УЧИЛИЩЕ! ДА НАУЧИМ ДЕЦАТА НА ХУБАВ ЖИВОТ! ТЕ ЩЕ СА ДЪРЖАВАТА СЛЕД 30 ГОДИНИ.
26
1
 
3
 
! Отговори
А ма ОУ, Лудата! преди 3 години
До бубетоКво гледане на децата е един безплатен обяд Миди Сен Жак, ***? Това е само един обяд - не е отглеждане на деца. Колко си куха поцинкована кофа ти... ах колко дрънчиш на кухооо! АХ! АХ АХ!
25
1
 
5
 
! Отговори
Безплатен Обяд преди 3 години
Семействата, майките и родителите са под особена закрила на обществото и държавата.Трябва да гледаме учениците като писани яйца. Да ги възпитаме на КЛАСЕН обяд и хубав живот, добри обноски и маниери.Те ще управляват държавата след 20-30 години.Можем да си позволим лукса. Дайте да си го признаем.Стига вече неграмотност и простотия. Караянчева и Борисов са НЕГРАМОТНИ ПРОСТИ ЛЮДЕ.Такива ли искаме да са политиците след 30 години?Аз лично - НЕ!
24
0
 
5
 
! Отговори
бубето преди 3 години
До - 26Еми дай да напускам работа и да раждам пък държавата да ми гледа децата , като ромейте да станем . Обществото не е длъжно да ни гледа децата за това има родители.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен държавата трябва да ни гледа децата,облича,води на почивки, пари за училище, ако може да ни ги ражда още по добре за да жените ни да не се мъчат ! Като ще имате деца се хванете в работа а не чакайте 100 лв от НАС да ви гледаме децата !
22
2
 
4
 
! Отговори
Не-красив преди 3 години
До бубетоАми да. Държавата да осигури и ТРАНСПОРТ, освен БЕЗПЛАТЕН ОБЯД, УЧЕБНИЦИ И УНИФОРМИ, добре че ме подсети.Щом имаме за калпави магистрали и фалирали банки, има и за това!ИЗИСКАЙТЕ СИ СВОЕТО ОТ ФИЗКУЛТУРНИКА БОРИСОВ. ТОЙ СТИСКА ПАРИЧКИТЕ ВИ.
21
4
 
5
 
! Отговори
бубето преди 3 години
Какво да разбирам сега ? Държавата е длъжна да ви купи учебниците,дрехите, чантите и ако може и превоз да осигури.... Смеете се на малцинствата а сте същите .
20
4
 
3
 
! Отговори
Безплатен Обяд преди 3 години
Всеки ден да има БЕЗПЛАТЕН ОБЯД в училище:- Понеделник - Супа и пиле с броколи- Вторник - Пиле на грил със задушени зеленчуци - Сряда - Зеленчукова крем супа + Риба със салата- Четвъртък - Миди Сен Жак + Разядка с хайвер, лобстер и Дон Периньон- Петък - Вкусна пица, няколко вида - за награда за успешната учебна седмица и да породи желание за идване в училище в ПонеделникЩОМ ИМАМЕ ПАРИ ЗА КАЛПАВИ МАГИСТРАЛИ И ФАЛИРАЛИ БАНКИ, ИМАМЕ ПАРИ И ЗА ТОВА
19
1
 
1
 
! Отговори
Джобни 4млрд евро преди 3 години
Щом имаме 4 милиарда за КТБ, значи имаме за БЕЗПЛАТЕН обяд на децата.
18
1
 
1
 
! Отговори
Истината 2020 преди 3 години
Изглежда, че в главата на ТИКВАТА няма понятие "родители", както и отсъства сметката за техните разходи по образование.Така изглежда. А където има дим, има и огън.
17
1
 
4
 
! Отговори
Богат Българин преди 3 години
Щом даваме МИЛИАРДИ за пътища и фалирали банки, значи можем да дадем и за образованието.ПРИЗОВАВАМ всички учебници да се направят безплатни и всеки ден в училище да има обяд за ВСЯКО едно дете, което е там.Да има пилешка супа + броколи с пиле/пиле с картофи/мусака и други - по едно ястие ВСЕКИ ДЕН!И да е направено ВКУСНО, да не е помия. Да е за поне 5 лв!Щом имаме за КАЛПАВИ магистрали, има и за това!