Смартфоните увреждат паметта ни

Таблетите често са причина за късното проговаряне при децата
16 сеп 2020 21:00, Красимир Ангелов
16

Смартфоните влияят негативно върху качеството на паметта. Това сочат данни от скорошно проучване.

Децата, които активно използват мобилни телефони, по-трудно запаметяват факти и краткосрочна информация.

Според специалисти употребата на таблети е сред честите причини за късното проговаряне при някои деца. Работата с мобилно устройство е привлекателна заради свободния достъп до неограничена информация. Това от своя страна обаче влияе негативно относно запомнянето на фактите.

Децата, разполагащи със смартфони, имат по-забавена реакция на светлинни и звукови сигнали и допускат повече писмени грешки, категорични са експертите.

Какъв ефект има техниката върху най-малките и как да ограничим екранното време до минимум? Разговор по темата с логопеда Арпи Масихи в предаването ''Директно'' по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
затова трябва да се забрани говоренето по телефона в гр транспорт не е хигиеничноуврежда ни сърцето и мозъка и сме принудени да слушаме просташки разговори
12
1
 
2
 
! Отговори
Св преди 3 години
Всеки ден се разминавах с един мъж, не знам защо ми е правил впечатление толкова, но ВИНАГИ носи смартфеон, ходи по централната улица (малък град) и гледа в него. Все едно по навигация, но съм сигурен че няма как да обърка накъде да ходи :) . Не поглежда никъде, само в него, почти гениално. Странното е че мъж на над 40 год. (не тийн). Не го бях срещал скоро, вчера го гледам отдалеч, викам дали се е оправил човека. Приближавам - той гледа едновременно вече в два смартфона - талант!
11
1
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Преди 4-5 год. си купих смартфон за пръв път. Ползвах го 5-6 месеца и го подарих. Оказа се, че ми отнема много време. Не за соц. мрежи. Ами да погледна, да настроя нещо все ме дразнеше. Безсмислени съобщения и картинки във вайбър. Поне на мен с нищо не ми допринесе за развитие, или някаква изгода. Станах наистина роб на светещото чудо. Не ми стига работата с компа ами и това да ми поврежда очите. На средна възраст съм и винаги съм ползвал телефон с копчета. Пак си купих такъв.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писнало ми беше и преди да гледам куцо и сакато да говори по мобилен телефон из улиците. Чудя се нямат ли време в къщи да си проведат телефонните рзговори. А сега картината е още по-гротескна с тези маски на лицата и очи вперени в някаква джаджа. Понякога имам чувството, че светът cе напълни със зомбита.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- Докторе, имам проблеми с паметта!- Така ли? И от кога?- Какво от кога?
8
9
 
4
 
! Отговори
нн преди 3 години
Честотите на който работят GSM-те направо сваряват мозъка. С всеки изминал ден става по-лошо, 5G мрежата е още по-опасна.Това нещо просто не може да бъде забранено, невъзможно е.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логично най малките не проявяват особен интерес към таблетите обикновено той е да видят но изключение прави ако родителите губят часове на таблетите ,тогава значи е редно да копират това поведение на родителите си и те да правят същото и да се мъчат да стоят много часове пред таблета, естествено тука проблема не е таблета или телефона а че родителя не говори с детето през времето което на таблета а това означава по малко практика с реални разговори за детето.
6
0
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Аз за проблеми с паметта пия хапчета. И от как ги пия, съм добре, да чукна на дърво...Да?Влез!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не афектират българина, той така или иначе е с прекалено малко памет! Най-вредното за него е червеното "течрние" БКП а той го поглъща с тонове и си вярва че е шипков мармалад.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми да защото смартфоните и таблетите разчитат на натискане на картинка/иконка за да се случи нещо.Това деградира мозъка.
3
1
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
Смартфон, смарт гривна и антени за 5G мрежа. Е от там са ви проблемите.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А после чичо Бил Гейтс искал да ви инжектира чипове, за какво му е като си го носите чипа в джоба? Оня ден карахме колела и после спорихме колко километра сме изминали, ами накрая влезнах в чичко Гугъл и ми каза точно с кой къде съм бил, колко време съм стоял и т.н. (тихо, тихо жената да не надуши).
1
1
 
23
 
! Отговори
х преди 3 години
Смартфонът е за да ти помага и да ти служи, а не ти да бъдеш негов роб. Ако трябва изключи го, сложи го на самолетен режим, изключи звука, не бъди роб на телефона си, използвай го само ако ти трябва наистина.