Добивите от зърно с 30% по-малко: Ще поскъпне ли хлябът?

За продaжната му цена трябва да питате търговците, посочи Мариана Кукушева
14 окт 2020 09:17, Красимир Ангелов
32

По-слаба реколта от зърно отчитат производителите тази година. Ще доведе ли това до скок на цената на така важния за всяка българска трапеза продукт?

Отчетът за доходността на реколтата не е особено добър, но можеше да е и по-лош. Чашата е наполовина пълна, въпреки огромната суша. Успяхме да приберем една сравнително добра реколта. 30% по-ниски са добивите спрямо предходната година, но имаме достатъчно зърно за продажба. Нямаме причини за притеснения. Това каза за "България сутрин" председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Според нея има важен фактор, касаещ цената на хляба - висока безработица, ниска себестойност, ниско потребление. При консумация на новата реколта никой не можел да прогнозира какви ще са цените, стана ясно от думите ѝ.

"Традиционно преходните запаси се изчерпват около 15 октомври. Борсови са цените на зърнените култури. Не си представяйте, че нещо ще се случи изведнъж с взрив. На пазара съществуват над 200 вида хляб, които са на различни цени", допълни Кукушева за Bulgaria ON AIR.

Според нея цената на газа се връща към нивата, които сме очаквали. Към това прибавяме и цените на ТОЛ таксите, тоест себестойността е трайно нагоре.

"Според мен е възможно да няма чувствително покачване на цената, за продaжната цена трябва да питате търговците. Правителството в момента готви Бюджет 2021 и нека помислят дали е необходимо насъщният да е достъпен и за пенсионерите", подчерта още Кукушева.

"България остава сериозен износител и продаваме на най-чувствителните пазари, каквито са арабските народи. Те определено разбират от здравословни мерки в храненето", обясни още председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Кукушева подчерта, че за храните за децата и градините контролът бил занижен и неефективен.

"Пазейки здравето на децата, бихме могли да гарантираме, че утре ще търсят българското", отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато държавата дава субсидии и то доста добри за зънопроизводителите да не се прави на ощипана булка. Ограничава се износа и проблема се решава.
26
0
 
0
 
! Отговори
ще ядем пасти ... преди 3 години
ще ядем пасти
25
0
 
1
 
! Отговори
шеф готвач преди 3 години
За хляба не знам дали ще поскъпне, но кюфтетата да не барат. И без това днешните хора са модерни и не обичат хляб ами рупат сичко друго но не и хляб.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не им знам добивите но най-малко от три години добива на зърно спада с по 30%.Не знам тази година какво са жънали.
23
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 3 години
Просто спрете да им купувате гмо *** бъкани с химия и стабилизатори.Всеки който спря хляба около мен има само позитиви от това.
22
0
 
5
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Оффф, не знам кой ги пише тия дописки. Зърното е световна брокерска стока. Ако няма в България ще се купи от Аржентина или Папуа нова Гвинея. Да не мислите, че ако имаме излишък цената му ще падне ?!?! Просто ще се продаде в Нова Зеландия.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа му мислят износителите на доброкачественото ни зърно. Ние ядем чернобилски-вносОтчитаме фиктивен износ и внос
20
0
 
1
 
! Отговори
Ох, писна ми преди 3 години
До Анонимен9Така е. Истина е това. И аз съм го чувал от производители. Даже и си спомням, че 350-400 кг. от дка си беше направо ударна година.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зърнопроизводителите изнасят на по-ниска конкурентноспособна цена качествено зърно на притенциозните араби и сега плачат, че ще изнесат с 30% по малко и няма да има парички за тях. От друга страна хлебопроизводителите купуват от международните борси второкачествено зърно на висока цена, защото количествата не са големи и ни продават некачествен продукт на висока цена.
18
4
 
4
 
! Отговори
Пфффф преди 3 години
Да не дигнат само спирта и тютюна, другото може...
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе стига с тая цена на хляба, сякаш само хляб се яде!И сега никой не купува най-евтиния хляб.Я вижте пълните колички в Метро, Лидл, Кауфланд, Фантастико- тия хора дали им пука колко стотинки ще поскъпне хляба ;)
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато реколтата е хубава, цената не пада - защото житото било за износ.Когато обаче реколтата е лоша, цената магически ще се вдига, хахаха. Супер. Супер ганьовско.
15
0
 
5
 
! Отговори
преди 3 години
Тая баба много се е натруфила, на красива ли се прави?
14
2
 
19
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Странно,как тая държава е съществувала преди,"НОВОТО ВРЕМЕ"?!Без ток такси,без постоянно вдигане,на цените,на газа,с многото си заводи и работа,за всеки...Наистина,как ли са се оправяли тогава?!
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как само мазно мазно ви обясняват(манипулират) и пак ще ви го по-дадат ус но та сей та гледай
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работех в една фурна има само бяло брашно тип 500 в склада а правят черен хляб хаха мошениците
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените на пшеницата са борсови няма никакво значение дали е наша или или внос.Много хранителни стоки са по скъпи от тези в Германия
10
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Предлагам да поскъпне. Отдавне няма поскъпване.Това ни е голямата мечта - да поскъпваме.........
9
0
 
13
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Откъде я намерихте тази хухавелка?
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам фермер вика мой човек едно време се радваме на, 350кг от декар сега по 900 и повече смятай за какво става дума гмо