Иван Нейков: Жертват пенсионния модел заради партизанлък!

"Пенсионната система не е система на благодарност"
42
Иван Нейков: Жертват пенсионния модел заради партизанлък!
Снимка: БГНЕС

Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват пенсионния модел в името на партизанлъка, в името на по-добри резултати на изборите. Този коментар направи бившият социален министър Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика, пред БНР.

По думите му на всички избори пенсионната система получава "крошета" от страна на политици, които не разбират от осигурителна система.

Още по темата
"Бяха готови да пипат наред инструментите в осигурителния модел, само и само да получат благодарност от народа. Пенсионната система не е система за благодарност. Пенсионният модел е опората на всяко цивилизовано общество. И ако това общество е готово в името на десет депутати да пожертва тази опора, значи не е толкова цивилизовано", допълни Нейков.

В анализа си на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година Иван Нейков изтъкна, че не е ясна макрорамката на бюджета на НОИ, дават се отделни стъпки, но каква част от бюджета ще дойде от осигуровки, каква част от републиканския бюджет и ще расте ли "дупката" в НОИ все още няма отговор.

"Само преди 2 седмици бяха съвършено други идеите, които се предлагаха за 2021-а от гледна точка на пенсиите от първия стълб на НОИ. Има промяна и то по посока на становищата на експертите - да се запази моделът във вида, в който съществува, да се следва корекцията, годишната, актуализират се съгласно швейцарското правило - това е добре", коментира той.

Според Нейков експертите са притеснени, че действията, които се предприемат под егидата коронавирус, защита, грижа, няма да извадят никого от състоянието на бедност, на недоимък.

"Каква е целта тогава? Ако ще похарчим милиарди, а няма да постигнем цел поне част от хората да престанат трайно да бъдат бедни, значи нещо друго се иска с тия пари да се направи. И кой знае защо през главата започва да ти минава мисълта – ааа, март месец избори", посочи експертът.

Абсолютното увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, по един и същи начин, с един и същ ръст, отваря отново ножицата между високоплатени държавни служители и тези, които бяха пепеляшките в социалната сфера, смята Нейков.

Като правилно Иван Нейков преценява увеличаването на осигурителния праг на самонаетите лица.

"В рамките на обявената променена социална политика под шапката на коронавируса ние нямаме мерки, свързани с демографията. Увеличаването на кръга от хора, които ще получават детски надбавки не решава нищо. Не може да се приеме, че хора с по-високи доходи ще започнат да получават 40 лева детски надбавки за първо дете, че това ще промени демографската картина на България. Това е пълна илюзия и според мен никой от управляващите няма и очаквания, минимални, в тази посока", отбеляза още бившият министър на труда и социалната политика.

Ако искаме друга демографска политика, трябват други инструменти, категоричен е Нейков.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може да е бил министър в най-тъмносиньото правителство, но разсъждава като стопроцентов комунист.
36
0
 
2
 
! Отговори
Морз преди 10 месеца
По-внимателно с апетита и унижението. Може да има непредсказуеми последици.
35
3
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 месеца
Г-н Нейков даси мери приказките за пенсиите и детските , защото за някои семейства са си пари . За него може да са джобни!!!
34
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Изказванията му винаги са лобистки защитаващи интересите на мутрите. Прави го по манипулативен начин и повечето се хващат на въдицата. На пракитка Нейков унищожи основите на пенсионната система в България и въпрос на време е тя да рухне окончателно.
33
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Научи се малко да смяташ зая щото 40х1.2=42% 1500х 42%=630лв. пенсия.
32
2
 
6
 
! Отговори
До 27 пенсия преди 10 месеца
Нещо не си в час,ако не си с категория или не си бивш военен или полицай с 15 години трудов стаж,ще се пенсионираш с 141.63 лв.
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И този го знаем!От тъмносинята опозиция!
30
0
 
5
 
! Отговори
Абе Иване, преди 10 месеца
Те жертват ЖИВОТА на пенсионерите, ти за парите мислиш.
29
1
 
3
 
! Отговори
БЕДНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ преди 10 месеца
Данъчна основа облагаемия доход, намален с нормативно признатите разходи (разходи, които лицето не е длъжно да доказва, признати от Закона варират от 10 до 70 %) и предвидените с тях облекчения (дарения). ЗНАЧИ МОЖЕ ДА СА НЕОБЛАГАЕМИ ДО 70 % ОТДОХОДИТЕ ТИ > ГЕНИАЛНО УОТСЪН
28
1
 
15
 
! Отговори
Припомням, че преди преди 10 месеца
5-6 години, когато цените на стоките и услугите бяха малкопо-ниски от днешните, някой от европейските висши ръководни служби беше изразил мнение, че пенсиите в България незабавно трябва да се увеличат поне с по 100 евро, защото било въпрос на оцеляване.Нашите управляващи си направиха оглушки. Но помощите за екзотичните махали постепенно и негласно се увеличаваха под всевъзможни предлози. Това продължава до днес. И там продължават да раждат като бесни, та и децата ни да имат проблеми един ден.
27
5
 
10
 
! Отговори
пенсия преди 10 месеца
При заплата 1500 лв. и 40 г. трудов стаж получавате около 400 лв. пенсия. Ако съберете 15 г. трудов стаж , осигурявали сте се 610 лв или 650 лв., получавате 330 лв. пенсия. Какъв е смисъла да плащате осигуровки и да бачкате по 50 години?
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами заради партизанлъка отпреди 76 години сега повечето българи си се варят в собствен сос.
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това, което предлага Нейков относно пенсиите, би имало смисъл, само акоувеличат двойно всички пенсии, които днес са под 300 лв, а останалите да ги увеличат с определен процент. Това да станат основните пенсии и едва след това ежегодно да се прилага швейцарското правило.Към тези пенсии, които и след такова увеличение ще останат под 500 лв, да има ежемесечна добавка под формата на ваучери за храна.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И за какво е целият тоя рев? Най вероятно защото хората масово взеха да си теглят парите от УПФ при такси на входа от 4% и годишни такси "управление" между 1-1.5% и всичко това при Отрицателна доходност хората почнаха да прехвърлят парите в НОИ
23
0
 
12
 
! Отговори
40 лв съвсем не са преди 10 месеца
пренебрежима сума за повечето от семействата, лишени от детски надбавки заради подоходния праг.Повечето от тези семейства не могат да си позволят месечно да заделят дории по 100 лв за джобни пари на детето, което вече ходи на училище. Който има вкъщи тийнейджър, знае за какво става въпрос.Но някои дървени философи са настроени да дрънкат до безкрай на тема "Днес българите късно сключват брак, защото не искат да се обременяват с ангажименти" и "Българката не ще да ражда, щото е глезла".
22
0
 
14
 
! Отговори
До ДРУГАРЯ НЕЙКОВ-16 преди 10 месеца
Подоходният праг не разделя богатите от бедните.Подоходният праг е една измишльотина, скалъпена горе-долу така, че да лиши от детски надбавки основната част от българския народ, на чиито плещи се крепи цялата държава - хората, които работят, а заплатата им варира в диапазона малко над минималната докъм средната за страната. Това не са богати хора.Това са тези, които правят сметка и на левчето, и на стотинката, за да свържат двата края и не винаги могат да си позволят да имат повече от едно дете
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този беше министър в правителството на Ив.Костов, ама нещо ми червенее. Защо ли?
20
3
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 10 месеца
Кък има ора дека получават по 1400 льофа пенция ба? Кък един дека работи,плаща данъци,и осигуровки зима 800-1000лв ,а некои шапкарин,или депутатин, 1400лв.Ми то ти убиват желанието дъ работиш бря?Да ви пикам на пенсионната система!
19
3
 
6
 
! Отговори
ДР. НЕЙКОВ преди 10 месеца
ТЕЗИ 40 лв. ДЕТСКИ НЕ СЕ ДАВАТ НА БОГАТИТЕ, А НА ДЕЦАТА ИМКОИТО УТРЕ КАТО СТАНАТ МИНИСТРИ И Т.Н. ( щото са от сой )ЩЕ СИ КАЖАТ> А БЕ АЗ ТАЯ ДЪРЖАВА, ДЕТО ЕДНИ ДЕТСКИ НЕ МИ Е ДАВАЛА,СЕГА ЩО НЕ ВЗЕМА ДА Я ДРЪПНА ЯКО ИЗОТЗАДЗЕ
18
5
 
7
 
! Отговори
аз преди 10 месеца
До другарю НЕ-ЙКОВСлед 3000 се плаща ДОД, бре умник! За 6000лв заплата за месец плащам данъци колкото ти и за година не плащаш. Аман от мрънкачи...