Да бъдат ли затворени всички училища или младите да се срещат с вируса?

Във ВУЗ-ове и гимназии ще учат дистанционно
Обновена: 28 окт 2020 09:13 | 28 окт 2020 09:07, Красимир Ангелов
128

Епидемията от Ковид-19 продължава да бъде водеща новина в живота ни. А със заповед от снощи гимназии и ВУЗ-ове преминават на онлайн обучение. До колко връщането в училище след лятната ваканция увеличи броят на заразените?

Още по темата

"Най-вероятно срещите между младите хора в училищните сгради е дал принос за разпространението на вируса. Приносът си е дал и времето, промяната в температурите, както и влажността на въздуха. Това, че стоим в затворени помещения, през лятото хората бяха отпуск, а пък сега са тръгнали на работа. Ситуацията не е толкова драматична, колкото изглежда", каза бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че броят на хоспитализираните не е нараснал 10 пъти, а 2 пъти и данните трябва да се разгледат внимателно.

"Образователните институции и училищата са възможно най-безопасната среда. Ако има някаква причина да се е разраснала заразата след 15 септември, тя е минимална. Това е политическо решение на министъра на здравеопазването, но не е толкова експертно. Говорихме, че образователната система ще продължи възможно най-много да работи, а при абсолютна необходимост ще премине в дистанционна форма", коментира Юлиан Петров от Синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че в момента имаме по-малко от 2% болни, карантинирани или заразени ученици.

"Ако погледнем назад - грипна ваканция излизахме при 30% болни, а не само заразени. Имаме около 500 болни учители, но много от тях започват много сериозно да се страхуват. Бърнаут ефектът при тях последните години надделява и на тях им е все по-трудно", каза още Петров.

Д-р Кацаров посочи, че грипна епидемия и грипна ваканция се обявява при регистрирани случаи над 200 на 10 хиляди души население.

"Не трябваше да спират училищата, включително и пролетта. Не е това мястото и развъдника на Ковид-19. Има стратегия за противодействие на този вирус. Тя включва това, че децата трябва да се срещнат с вируса, за да развият имунитет и да се превърнат в бариера пред разпространението му. Алтернативната стратегия на това, което се прави в момента, е да се фокусира защитата към уязвимите групи. Но това изисква много сериозна организация, каквато ние не създадохме", категоричен е бившият министър.

Юлиан Петров добави, че нямаме крещяща нужда от това да затворим образователната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
3
 
! Отговори
Безродник преди 3 години
Ако ми платят достатъчно и ас ще говоря като тозиДаже ще твьрдя , че ще изградят вечен имунитет
112
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SS - А симптоми на бърднаут друг път когато дават частни уроци на доста солени цени защото детето ти е ,,тъпо,,симптомите изчезват.
111
0
 
12
 
! Отговори
майка преди 3 години
До Един - Децата на тези кифли не спят в седмични детски ясли,а са сред децата на отговорните родители пазещи възрастните хора.Да затварят всички училища който иска и може ще учи както налага ситуацията.
110
0
 
2
 
! Отговори
войникът преди 3 години
До казарматаПредставляваше само един индивид за офицерството.
109
0
 
1
 
! Отговори
казармата преди 3 години
Място за унижения, кражби и доноси.
108
3
 
12
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Този министър е голям тъпан. Скоро излезе британско изследване, включващо над 300 000 души, което показа, че стаден имунитет не може да се създаде! Няма такова нещо. След 3 месеца пак може да хванеш вируса. Набиите си го в тъпите глави и спазвайте мерки, докато дойде ваксина и лекарства. Ваксината ще действа на различен принцип, така че ще дава по-продължителен имунитет, най-вероятно поне година.
107
3
 
9
 
! Отговори
Един преди 3 години
Хайде сега, тия кифли, които много искаха да се отърват от децата и да ги пратят на училище (не за да учат, ами за да имат повече време за кафенце), да вземат да се скрият и да си замълчат гузно. Готино ли е сега, а?
106
1
 
2
 
! Отговори
огнища на зараза преди 3 години
Само това остана в родните ни училища. Интернета идва на помощ.
105
0
 
2
 
! Отговори
пострадал преди 3 години
До затворете! Завинаги!Там беше убежище за безпризорни деца които размаляха целш паралелки!За децата на шумкарите си имаше елитни езикови училища и с двойки преминаваха.Показалките учителите превръщаха в тежки палки и биеха по черепите на децетаПредварително се пишеха слаби оценки за стряскане и поправяне до края на срокаПълните отличници бяха предварително определени и никой не можеше да ги Следяха ни по улиците и домовете дали спазваме дневния режим.....
104
3
 
1
 
! Отговори
covid преди 3 години
Е, па кат се случи да се срещнат, да го поканят да шмръкне едно бело и сичко е шестичка
103
5
 
2
 
! Отговори
затворете! Завинаги! преди 3 години
До училище - мъчилище!!Превърнахте ги в казарми за промиване на мозъци и насилствено преподаване!Науката отдавна е напреднала за дистанционно учене по интернет с много удобстваВместо черна дъска с тебешир - да има екран!Живота ни показа какви бъдещи строители на социализма сме под грижата на БКП
102
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който учител откаже да преподава в класната стая да бъде заменен с друг
101
10
 
6
 
! Отговори
123456 преди 3 години
Учителите много реват, че децата ги заразяват. Ами като нямат вкъщи деца, внуци, пазаруват само онлайн, да напуснат! Нали всяка година ходят на банкети - квалификации по **** звездни хотели! Лесно ще си намерят друга работа! Пък и вече няма да си имат работа с невъзпитани деца и родители!В производството липсва работна ръка, скъпи учители!
100
9
 
5
 
! Отговори
1244 преди 3 години
Внимавайте със заповедите за затваряне на училища, градини и ясли, че напролет идват избори!
99
7
 
11
 
! Отговори
Родител на първоклас преди 3 години
Не са проблем децата, които сега ходят на училище, а родителите им, които цяло лято ги влачиха по морета, ресторанти, детски клубчета и почивки. Децата са безсимптомни, но пренасят вируса!! И си учат много по-добре самостоятелно вкъщи в дори и деца от 1-2 клас, отколкото в групи по 30 деца без да им се обръща внимание в училище. Половината учители и родители вече са болни. Скоро няма кой да преподава и онлайн, нито кой да ги отгледа. Затворете училищата за начален курс, моля ви!
98
13
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 години
а който се оплаква, че има "симптоми на бърнаут" - ами просто да напусне! Да си намери друга работа, щом като му е трудно...Ха да видим каква работа ще си намери един даскал с "голямата си квалификация".Може би ще се разсърди и ще иде в чужбина?? - Едва ли - там пък за какво им е такъв?Карайно време е да се сложи край на рекета на даскалята!И да им се налагат строги наказания + имуществени санкции за евентуалните им изцепки и некадърност... Не може да се вземат хилядарки просто ей-така!!
97
3
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 години
"Стратегията" за противодействие на този вирус включвала това, "че децата трябва да се срещнат с вируса, за да развият имунитет и да се превърнат в бариера пред разпространението му" Нищо такова няма - учениците са директни, сигурни и мощни преносители на вируса, за съжаление...
96
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам усещането, че всички от МОН са ***. Децата в по-голямата си част са безсимптомни!!! Няма вариант, в който при Ковид 20-39% от децата да са със симптоми!! А в същото време пренасят вируса на всички около себе си. Родителите да *** ли???? Крайно време е да се карантинират класовете при наличие на болен родител, не на болно дете. В момента в класа на детето ми има 4-*** болни родители на 4 отделни деца. Класът е на училище, а контактните деца не са тествани
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 48Аз господине съм 45, мъжът ми е на 52 и да имам 4 класник. И ако прочетеш ще видиш къде са най много болните
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе хора. И аз като всеки си мисля-може да се заразя, може да ми е зле, може да умра.Но какво да направя. В крайна сметка нито аз,нито вие,нито политиците ще решат кой кога да почине. Дайте да спазваме каквото казват сега, пък вече каквото дойде