Грипът по-опасен за децата от коронавируса, защо?

Специалист: Училищата трябва последни да затворят
10
Грипът по-опасен за децата от коронавируса, защо?
Снимка: БГНЕС

Грипът е по-опасен за децата, отколкото Covid-19, каза инфекционистът д-р Валери Велев, гл. асистент в Катедра по инфекциозни болести, пред БНР.

Още по темата
От грип загиват деца, случвало се е пред очите ми. Не съм виждал нещо страшно, поне до момента, да се е случило от Covid на дете. Не казвам, че не се случва, но в България не се е случвало и надявам се да не се случи, посочи специалистът.

По думите му децата с положителен PCR тест са с много бедна симптоматика. За симптоматика говорим, когато става дума за повишена температура - около 38 градуса, кашлица, хрема и обикновено се разминаваме само с това, обясни той.

Препоръката на д-р Велев е да се спазват мерките за дезинфекция и дистанция, да не се водят децата там, където има струпване на много хора, и максимално често да се мият ръцете.

Според него училищата трябва да са последното нещо, което да се затвори заради епидемията - само при много голям драматизъм и то временно.

"Няма как децата да останат само на дистанционно обучение. Вече видяхме, че този вирус ще присъства няколко години в живота ни. Когато децата излизат в дистанционна форма, трябва да се знае, че това е временно", каза д-р Велев.

По думите на инфекциониста с нарастването на броя на случаите ще нараства и смъртността.

"Изработени са протоколи на лечение, които ни позволяват да се справяме с най-тежките случаи доста по-успешно", подчерта той и добави, че това се вижда в показателите, отчитащи различен темп на нарастване на  заболеваемостта и смъртността.

Д-р Велев прогнозира, че трябва да минат поне две седмици, за да се види резултатът от по-строгите мерки.
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Родител преди 1 месец
Много удобно. Децата не боледуват, но са най-контактната част от обществото и го разнасят безсимптомно до хора които умират. И после някой вярват че вируса е естествен.
9
0
 
1
 
! Отговори
Кой преди 1 месец
докара тези грипове от много години тези които имат интерес да си продават лекарствата. Хиляди лекарства ,които не стават се внасят. Къде отидоха нашите лекарства с който се лекувахме преди 90година.
8
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 месец
За дърти дебели олигарси и чиновници най опасни са хемороидите
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото ГРИПЪТ съществува! Затова.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно тази година ще си играем на стражари и апаши.Всяка минута в някоя медия излиза статия всяваща страх, масирана атака.Спрете се и децата разбраха, че има нещо гнило в цялата работа.
5
0
 
5
 
! Отговори
Сотеро преди 1 месец
та нъл болниците са развъдникът на грипо- подобни,тях кога ще затваряте А,болниците
4
1
 
4
 
! Отговори
др.никак не боли преди 1 месец
Вироглавия вирус,много виртуозен бе,да му се не види.каде не гу сееш там никне,да гу е...
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще настане очаквания и удобен хаос за измислилите тази повърня. Кой с грип, кой с корона, бройки за рекорди ще има и страх, много страх
2
0
 
6
 
! Отговори
стария болен грип преди 1 месец
Е тая година ще има ли поне един болен от грип???
1
0
 
9
 
! Отговори
3522 преди 1 месец
Още по-опасни са вирусите и бактериите, които са били замразени в полярните ледове хиляди години. Сега те се размразяват, а днешният човек не притежава никакви защитни сили в организма си, разбъркан от хормони, лекарства, нитрати, пестициди, фунгициди, стрес и всякакви отрови.