Д-р Шарков: Устната хигиена е много важна в пандемията

Единици са заболелите от коронавирус зъболекари
30 окт 2020 19:39, Анисия Иванова
20
Д-р Шарков: Устната хигиена е много важна в пандемията
Снимка: Pixabay

Устната хигиена е изключително важна по време на пандемия, каза в Сливен д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, който е в града по повод на семинар за профилактиката на оралните заболявания при децата до 18-годишна възраст.

Той посъветва да се използват води за уста, които дезинфекцират устната кухина и намаляват риска от зараза, както и редовно миене на зъбите с четка и паста, които намаляват плаката, която представлява биофилм, в който се съдържа както нормална, така и патогенна микрофлора.

Д-р Шарков посочи, че се наблюдава отлив на пациенти от зъболекарските кабинети, но подчерта, че това е най-безопасното място. От началото на извънредното положение зъболекарите са получили инструкции за работа в условията на епидемия, те спазват винаги правилата за антисептика, "въоръжили" са се с лични предпазни средства, работейки на 35 см от "входа на инфекцията".

Не трябва да се отлага лечението на заболяванията в устата, защото те дават отражение в други органи и системи, категоричен бе той.

Единици са заболелите от коронавирус зъболекари, като те са се инфектирали при социални контакти, извън лечебните заведения, посочи д-р Шарков, цитиран от БТА.

Той информира, че Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години ще продължи и през следващите пет години по решение на Министерството на здравеопазването. Изпълнителите на програмата в страната са общо 500.

За област Сливен от 2011 година досега са направени силанти на 4620 деца, като тази година силанти ще поставят десет зъболекари. От образователното министерство са разрешили достъп на зъболекарите до детските и учебните заведения и се очаква програмата да завърши успешно и в обстоятелствата на COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
4
 
! Отговори
Шаро Шарков преди 3 години
Щом е така, да раздадат безвъзмездно на цялото население на държавата необходимото количество, паста за зъби, четки и вода за уста.
11
2
 
7
 
! Отговори
Най-важното преди 3 години
на устната хигиена е да казваш истината.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига де, един коментар за устната хигиена на Баце да има и вие да го тръкнете. Факт е, има лоша устна хигиена и затова се е разболял, ето дори и зъболекарите го потвърждават.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10-тия, ама той генералът преди 5 месеца каза, че няма нужда да се организират погребения - ще се измира яко, ще има чували и камиони. Така че спокойно, държавата го е организирала вече.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Ти си измамник бе.Няма никакъв вирус.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Именно зъболекарите са шампиони по слагане на коронки.
6
9
 
10
 
! Отговори
истина преди 3 години
Прав сте докторе, но освен хигиена на устата, трябва и хигиена на говора. При Нинова говора е мръсен - само злоба, лъжа и подлост.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя хрантутници се обади
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тука вече британците изгоряха
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зъболекарите не се инфектират, тъй като са частни практиките им и никой не ги заставя да лъжат, съзнанието и съответно хигиената им е висока, не пестят от предпазни средства и дезинфектанти. Значи може да се предпазват медиците.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... каза в Сливен д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, който е в града по повод на семинар за профилактиката на оралните заболяванияЧакай бе, Коцко Здравето не забрани ли събирането за форуми и семинари ония ден?Пък и че се разпространявал по-трудно вируса, ако си дезинфекциране устата някак не го вярвам. Българина масово има В ПЪТИ по-лоша устна хигиена от западноевропейците. Да сме се гътнали до сега, ако беше фактор.
1
4
 
4
 
! Отговори
важна е преди 3 години
затова Дурекс за бели и здрави зъби