Мъж с COVID-19 почина, 3 болници в София отказали да го приемат

Мария Тенева търси легло за баща си в продължение на дни, накрая стигат до Своге
53

Срещата с Ковид-19 за Мария започва преди около седмица, когато разбира, че 72-годишният ѝ баща е с положителен PCR тест.

След разговор по телефона Мария усеща, че състоянието на баща ѝ се влошава и решава да вземе ситуацията в свои ръце. Възрастният мъж започва да говори трудно и не му достига въздух.

В линейката не могат да му окажат помощ, защото няма оборудване. Въпреки това жената не се примирява и решава да търси помощ, возейки болния си баща с личния си автомобил. "Отидох първо в "Пирогов", естествено и там отказаха да го вземат. Аз направих грешка може би, че казах, че е с Ковид. След това отидох в "Токуда", там също ми отказаха", разказва Мария.

След неуспешният опит да намери легло за баща си Мария го прибира вкъщи, но състоянието му продължава да се влошава. На следващата сутрин тя отново вика линейка. Този път тя идва след три часа и отново се озовават пред координационния център.

След три часа чакане пред болница "Св. Анна" Мария успява да разбере, че има места в болницата в Своге. След куп телефонни разговори те склоняват да приемат 72-годишния мъж, въпреки че нямат реанимация.

Бащата на Мария обаче не успява да дочака място в реанимацията и губи битката с коронавируса.

По случая е започнала проверка, а здравният министър увери, че ще има санкции за виновните. А Мария признава, че не търси вина нито в лекарите, нито в болниците, а в системата.

И с мъка разказва, че съжалява, че не е могла да изпрати баща си достойно.

От "Пирогов" отговориха, че нямат места, тъй като пациентите с Ковид-19 в болницата са 120, като 12 от тях са в реанимация. От "Токуда" обясниха, че когато е отказана хоспитализация не е имало нито физическа, нито практическа възможност за такава. А от болница "Св. Анна" обясниха, че нямат данни такъв пациент да е бил докарван при тях.

Вижте още в репортаж на Михаела Карабельова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми тои да не е - домусчиев или нинова Какво искате сегаНяма пари няма прием - пазарна икономика Болниците отдавна са търговски дружества
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди няколко години обикалях с детето ми по болниците, тогава беше на 3г и отказваха да го приемат. Редовно ги правят тези номера в софийските болници - не знам даже има ли смисъл да коментират.Здравеопаването ни клони към нула и преди пандемията. Това е истината.
47
0
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Ти затова ли не слагаш маска, чакал си Бойко да те лекува.Човек, лекарите те предупреждаваха, ти им се зъбиш.Сега още не е късно .Пази се и се моли да не се налага да се лекуваш в болница
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Токуда не се ходи току така.Там си плащаш на входа.А и ако си видимо агресивен,няма начин да те приемат.
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кольо, ти като го слуша Мутафчийски, няма гаранция, че няма да изревеш и ти на умряло. Щото половин година ходим зачулени и умрелите стават все по- вече.
44
4
 
3
 
! Отговори
Гарантирано от Герб преди 3 години
Татален хаос и колапс на държавата, а овчаря от Банкя се вози с джипката и хвърля педесетолевки на пенсионерите от новия държавен заем.
43
6
 
9
 
! Отговори
Пуча във втора фаза преди 3 години
След като не успяха да напомпат епидемията с протестите, превратачиите направиха всичко възможно да я напомпат есента с отричане и призиви за неспазване на мерки, сборища, горене на маски...сега същите ореваха за налагане на блокади за да си осигурят обедняване и мизерия за народа. Готвят ни за революционери.
42
3
 
8
 
! Отговори
Кольо преди 3 години
Не мога да разбера какво плюете правителството, като отдавна се знае че нашата здравна система е пълен шит и то от от 15 години поне. Така че каквото посято това жънем. Затова трябваше да се пазите два пъти повече от западно европееца, щото резултатите ще са мяу.
41
3
 
13
 
! Отговори
Кольо преди 3 години
Еми да сте слушали Мутафчийски и сега да сме като Китай. Какво ревете сега не разбирам!
40
3
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Докато хората умират по улиците и линейките, къде е тиквата? В кой бункер се е скрила от страх да не я направят на т-и-к-в-е-н-и-к. Но народа и така ще те намери. Запомни няма оцелял диктатор
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има болници и линейки за определени хора. Както винаги е било. Нямат скрупули докторята.
38
6
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Затваряйте училищата веднага докато все още има хора. Защото след това тиквата ще я направят на *** и на фенер. Ако някой ми каже Ами ще умрем от глад, да го попитам как иска да умре от задух ли? А от глад никой няма да умре. Отива на село ще засади картофи и домати и ще оцелее. Да няма да кара BMW ама ще е жив.
37
3
 
14
 
! Отговори
мхм преди 3 години
бойко прибра милиардите за ковид от ЕС, а болници и линейки йок
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само гледайте ,какво ще става с бройката в интензивното и мъртвите в следващите дни. Заразените е ясно, че ще са хиляди.
35
4
 
7
 
! Отговори
Мила преди 3 години
До 29Не са виновни пациентите, които ги приемат в болница. Защото всички пациенти трябва да са в болница. Основният виновник за този хаос се скри в къщи.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама ще си приберат увеличението на заплатата най- безцеремонно. И ще се тръшкат, че спасявали животи.
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още много пенсионери ще умрат ,заради това, че в България няма...никакви мерки. Явно това е и целта...
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте се оправдавали с Мангъров бе кожодери! Безхаберни "търговци" на живот! Цял живот гледате далаверата. От опит личен!
31
4
 
6
 
! Отговори
Па Корнелка преди 3 години
Като правеше напук на всяка мярка и действие и Радев повелителя на сборищата си знаят, че им се пази леглото при Мутафчийски и е много вероятно да оцелеят о короната за разлика от хилядите нещастници дето ще паднат жертва на властолюбието им. Но те тази власт с кръв ще я вземат ,ама не своята.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде ръкопляскайте им!!!! Малко ги бият .