Хематолог обърна представите ни: Неправилно лекуваме COVID-19?

Най-ефективното лекарство е ивермектин, категоричен е д-р Чавдар Ботев
9 ное 2020 10:47, Анисия Иванова
69

Хематологът д-р Чавдар Ботев преобърна представите ни за лечение на новия коронавирус. Консултантът на Националната пациентска организация по лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма настоя да се доверим на най-новите протоколи.

Излезли са протоколи за лечение на COVID-19 и в интензивните отделения се вижда, че най-ефективното лекарство е ивермектин. С това лекарство се лекуват в момента всички в Израел. То е изключително евтино, но трябва да се знае кога да се взима. Трябва да се взима от първия до шестия ден, за да не стигат хората до болница", заяви д-р Ботев в "България сутрин".

По думите му ивермектинът е влязъл във всички ръководства, но най-големият проблем е, че хората не знаят коя терапия кога да бъде започната. Той подчерта, че човек е най-голям заразоносител в първите 6 дни. Хората с леки симптоми са най-заразни. След това се отделят фрагменти от този вирус и след шестия ден трябва да се започне дексаметазонът. Според д-р Ботев у нас даваме по-големи дози дексаметазон, отколкото е упоменато в протоколите.

Реконвалесцентната плазма пък трябвало да се използва в ранните стадии - от първия до шестия ден при супер рисковите случаи. "При 80% от случаите вирусът остава в горните дихателни пътища, при 20% слиза към белите дробове и 5% стават свръхтежки случаи. Изпускаме проблема с тези 20 и 5%", категоричен бе д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

"Ремдесивир е прекрасно лекарство, просто трябва да се изтегли максимално напред. Ако нямаш вирус, имаш само страничните ефекти от това лекарство. Измислихме нов клон на медицината - вирус да се лекува с антибиотик. Даването на антибиотик е неразбиране. Дават се противовирусни лекарства. Азитромицинът трябва да се включи на по-късен етап при строго определени симптоматики", изтъкна хематологът.

"Имам над 200 пациенти и нито един от тях не е с усложнение, а някои дойдоха в тежко състояние. Лекувах ги с пробитиотик, с бромхексин, с витамин D. Това е много съществен момент", подчерта д-р Ботев.

За 2 седмици напред са запълнени всички часове за даряване на кръвна плазма, стана ясно от думите му. Антителата са тези, които ще убият вируса, убеден е той.

"Имунитетът с антитела рязко се вдига преди да почине човек. Съществува голяма измама. Понеже нашата плазма е направена добре и е замразена, болният може да получи леко влошаване от високия титър и голямо подобрение от факторите на съсирване. И се прави грешна интерпретация", обясни хематологът.

Д-р Ботев съобщи, че смъртността при преливане на плазма е едно към 136 000. Един ще е този, който ще пострада и обикновено това е възрастен човек.

"При лекарство като ремдесивир, което бих желал да се използва с кръвна плазма, от 250 пациенти- 136 са с много тежки реакции. А ако не се направи ремдесивир - са над 190", отбеляза специалистът и добави, че инфекционистите са до един етап на борбата с COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждате ли! Човека открил лечение, па ние чакаме!
67
0
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 3 години
Мъка ми е колко си ограничен ...... че другите думи ще ми ги блокират.
66
1
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
За тиквуните и тиквочите обяснявам - проблемът, който вирусът причинява на болния, са в кръвта.
65
0
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До ХахаХахо, ти май ая сложна думичка "хематолог" досега не си я чувал?
64
8
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Някой филолог няма ли да се произнесе по темата?
63
6
 
5
 
! Отговори
Ей, хора! преди 3 години
Спрете да четете изумителните глупости на този или онзи! Хематолога тръгнал да се прави на инфекционист! Все едно аз дето мога сменя масло на дъртия ми Форд, да ви ремонтирам електрониката в Теслата! Аре стига! Лекаря не случайно ви слага системата с антибиотик от първия ден! Да бе, има си минуси, гъбичките се кефят на антибиотика защото той избива бактериите, които се хранят с тях, лекичко натоварва черен дроб ама накрая оживявате!
62
5
 
3
 
! Отговори
ogog преди 3 години
До ЛаборантаАз съм съгласен антибиотика, действа като бактериостатик, разтоварва имунната система. А най-вече азитромицинът e сравнително нов, къде 30 годишен което го прави ефективен Обаче аз искам задам един въпрос, как др Ботев- класен хематолог, на свояглава се занимава да експериментира да изработва сам мед протокол?
61
4
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Нафамостат + Фавипиравир. Най доброто известно лечение. Евроатлантиците обаче няма да го приемат.
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престанете да пишете глупости. Протоколът за лечение, която използват на Запад доведе до това, че въпреки многото повече заразени, жертвите паднаха драстично. Защо трябва да измисляме колелото? И защо тия лекари дето няма няма и обясняват как всички са глупави, само те са умни, не разбират, че в следствие на тия интервюта, ще умрат хора. Защото винаги някой ще се опита да се самолекува или ще врънка за такова лечение. Публикувайте мненията си в научни статии, не в популярни.
59
0
 
14
 
! Отговори
Лаборанта преди 3 години
Имате ли идея колко време изисква една бактериограма? И до днес се прави в панички на Pierre. 48 часа минимум! В България - 72 часа ако няма почивни дни! За половината време можете да направите скоротечна бактериална пневмония или енцефалит. Лекарите не са по прости от вас. За това думкат широкоспектърен антибиотик. Малко натоварват организма ама поне спасяват от смърт!
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51Абе не е токсичен ивермектина - на кучето ми сума ти инжекции му биха преди 2 години, нищо не му стана освен, че ми беше много сърдито. Така че не е токсичен, даже и от простотия лекува
57
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вредни са си антибиотиците и то много! Само неук човек смята, че може всичко да лекува с тях. Те се изписват само за бактериална инфекция и след антибиограма, на която може да се види дали имате бактериална инфекция и какво й влияе. На нито един вирус антибиотици не влияят. Обаче тровят организма,предизвикват купища алергии и най-опасното-резистентност. Тогава,когато наистина витрябва такова лекарство, вие, които го пиете за щяло и нещяло, няма да можете да го ползвате, защото сте развили такава
56
0
 
6
 
! Отговори
Селяндура преди 3 години
Дайте по кротко и да обясня. Ивермектин-на работи, но е твърде капризен като дозировки. Идеята е, че е ветеринарно лекарство и ако ви пукне кравата, то тя даже и като домашен любимец си има точно определена цена. При хората е силно по различно.
55
5
 
3
 
! Отговори
52, преди 3 години
Как да го определим?От 20 години правя антибактериалнипроби на децата - има си проби и тестове в лабораториите. А и не всяка бактерия е за всеки антибиотик, прави се посявка, антибиограма, ако има бактерия. Определя се много лесно, но бактериите са рядкост. Затова и антибиотици се изписват по изключение, поне в белия свят.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам каква представи да ми е обърнал този лекар. Всичко, което казва, съм го чувала. И антибиотици за вируси не ползвам, и противовирусни препарати знам кои са /не са много/ и че се ползват от началото, само дето това начало човек трудно го хваща. Нищо ново не ни казвате със статията.
53
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До до ПроСоТоО,"хив"-ът е особен случай,той е "ХИТРЕЦА" на вирусите,"Първия сред първите"!Той се е "изхитрил" да работи по друг начин,много по-ефективен...За това неговите жертви надвишават тия на ковида.М/у другото,"хив"-а МОЖЕ да бъде ограничен максимално.Достатъчно е да се спазва една от Заповедите-"Не прелюбодействай!"..Е,и другата:-"Да не легнеш с мъж като със жена,защото това е гнусота"..Душевната и телесна ХИГИЕНА ще прати "хив"-а в ЗАБВЕНИЕ...Но ,...НЕ!...Искаме "Свобода на дж
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интелигентен човек, послушайте го. Има повече починали заради антибиотиците , които в България се изписват на поразия. Антибиотикът в такъв момент освен че не помага, ама и нокаутира силите на организма. Трябва само ако се стигне до двойната бронхо-пневмония. Д3 трябва да се внимава с дозата
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как точно ще го определите дали е вирус, или бактерия, или ако е бактерия, дали е чувствителна на конкретния антибиотик, никой не си прави антибиограма, тъй, че така, или иначе всичко е емпирично.Отделно никой не може да каже, дали вирусната инфекция не снишава устойчивостта на организма така, че да стане чувствителен към бактерии, към които по принцип е устойчив.Тъй, че стига с тая мантра колко вредни били антибиотиците, много пъти накрая точно те са ме спасявали след всичко друго.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ветеринарите алармират да не се лекуват хора с него, защото е много токсичен!!!! Що за идиотска статия? Сега сума ти народ сигурно ще си го накупи и ще го изпонагълта.
49
4
 
5
 
! Отговори
до ПроСоТо преди 3 години
И ХИВ ли се е кротнал вече след 50 години?