Коронакризата ще изгуби 3 г. за икономиките

Икономист: Необходими са по-широки мерки за растеж
18
Коронакризата ще изгуби 3 г. за икономиките
Снимка: БГНЕС

2021 година ще е година на възстановяване от тежък удар, който получихме пред 2020-а. Това каза икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според прогнозата на Европейската комисия ще се върнем към старата си траектория през 2022 година. Грубо казано, коронакризата ще доведе до едни изгубени три години, посочи той пред БНР.

Още по темата
Институтът за пазарна икономика ще представи традиционния си алтернативен на държавния бюджет. Водещият мотив за тазгодишния алтернативен бюджет е възстановяването и икономическият растеж, каза Ганев.

"Ако при идването на пандемията през март и април трябваше да се търсят отговори на икономическия удар, вече се намираме в различна ситуация, в която ударът отмина: каквото сме защитили с мерки като 60/40, то вече се е случило или пък вече е изпуснато работно място. Оттук нататък трябват вече по-широки мерки за възстановяване и икономически растеж", категоричен е икономистът.

По думите му директният отговор в здравната и социалната система е ясен, и е неизбежен като еднократни коронамерки.

Ганев посочи, че е необходимо ускоряване на данъчната амортизация на практика на 100% още първата година и временно намаляване с 5-процентни пункта на осигурителната тежест, защото това ще даде стимул на компаниите.

"Отпускането на вратичката за ДДС" според икономиста е контрапродуктивно.

По думите му то е конкретна мярка, за два-три конкретни сектора, което ще има спорен ефект и по-скоро ерозира приходната част за сметка на доста повишаваща се разходна. Затова според Петър Ганев има и риск към потенциално бъдещо вдигане на данъци, ако "изпуснем" бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Николай Георгиев преди 3 години
По леко с прогнозите,нищо още не е свършило.Който оцелее ще види.
15
1
 
2
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Хм ... Разбира се другарю, няма граница за геният на великите конспиратори и теориите им ... безгранични са като Вселената и човешката глупост ... !!!
14
0
 
0
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До ХмГрешиш, коронавируса е секретна разработка на НОИ да плащат по-малко пенсии.
13
2
 
0
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Корона вирусът бе пуснат от Бандата на Сорос и се експлоатира доста умело от тях!Забележете,че С19-истерията се раздухва именно от соро*соидни медии начело със CNN,анай-пострадали са САЩ и Европа-основните мишени на Сорос.В неинтересните му държави вирусът затихва.Ролята на Китай е спорна,но е възможно да има някакво съглашение с него.Във всеки случай китайската икономика пострада най-малко и прогнозата за настигане на САЩ бе преместена от 2040-та година на 2030-та!
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 8Е ти май ги разбираш по-добре конспирациите, щом си на мнение, че са им го пуснали някви завистници. Факт е че Китай прикриваше че има зараза и остави вуруса да се разпространи. Провери си на пакета маски за еднократна употреба къде са шити...
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
боко друго лъга. Дръпна дълг и вика има пари у бюджета да вдигнем заплатите на мутрите които сме назначили по държавната ясла като заптиета. Държавата на мутрите.
10
0
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Абе ти добре ли си?Какъв растеж в България,като във всичко сме последни.
9
0
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
А ти как разбра,че китайците сами са си пуснали вируса,или отгоре ти го подсказаха?Според мен някой им го пусна,щото май икономиката им ще излезе на първо място и ще засенчи тия,които се бият в гърдите,че във всичко са първи.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако гледаме не само България, а глобално - растежът ни докара дотук. Пандемията е резултат от растежа. Заради намесата на човека в дивата природа, оттам прескачат вируси.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си търсят компенсации от Китай и тяхната марионетка - СЗО, че прикриваха и уверяваха Света в месеците февруари-март как жълтите се справят с заразата и излишно се раздухва ситуацията... Икономиката на Китай си е добре след като разпродадоха маски и медикаменти на всички държави засегнати от вируса, който те сами пуснаха...
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как,бе?Нали Боко каза,че нашата икономика е в разтеж,за разлика от другите.Ние най-добре се справяме с ковида,с икономиката,абе с всичко.Хвалете ме уста,че умря ц..та,дето го правеше.
5
0
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Икономиката няма нужда от безсмислен растеж, така че няма "изгубени" години.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо трябва да се справим с вируса и масовата психоза,но за жалост все още не се вижда светлина в тунела,чак после икономиките ще почнат да растат! Та"уважаеми"икономисте не може да определяш времеви лаг за нещо на което все още не му се вижда краят!
3
6
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Какво са 3 години за икономиката, ако "БСП и СиЕ"АД беше на Власт, Коронакризата щеше да Ви се види, като детска приказка ... Червената бузлуджанска чума гори като огън, а след нея и трева не никне ... Оставя след себе си инфлация, фалирали банки и трапове като тези в Белене и Цанков камък, където погребва парите на пенсионерите, медицинските сестри ... и майките от Системата Ги убива ... !!!
2
4
 
4
 
! Отговори
Балтов преди 3 години
Крайно време е да се счупи всичко. Държавата налива пари като за последно, а хората са толкова недисциплинирани, че правилното решение е всички под ключ до след Новата Година, после срив на икономиката, измитане на правителството през март и рестарт с оцелелите :)
1
0
 
9
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Споко, ние икономика нямаме, колкото и да се пъчи Бочето.Няма да загубим нищо!