Дефицит на домашните оксиметри в аптеките

С тях се следят ключови показатели за развитие на пневмония
23 ное 2020 15:20, Ния Христова
18
 
В аптеките през последните седмици отчитат дефицит и на домашни оксиметри, които при симптоми на коронавирус могат да следят за ключови показатели за потенциално развитие на пневмония. 
 
Едно от най-търсените устройва в аптеките днес е оксиметърът, показващ нивата на кислородно насищане на хемоглобина и честотата на пулса. Бизнесдамата Ваня Червенкова, която вече е прекарала коронавирусната инфекция, сподели, че по време на лечението си е имала нужда от оксиметър.
 
"Ние трябва непрекъснато да следим сатурацията. Аз съм се сблъсквала с много опции на пазара - с много предложения. Нека да са качествени тези апарати, защото животът ни зависи от това", апелира Червенкова пред Bulgaria ON AIR.
 
На фона на голямото търсене на оксиметри, обаче се оказва, че в аптеките те са дефицитни. 
 
"В момента е трудно да се намерят, защото има увеличено търсене. Има внос, но той не може да смогне на търсенето", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.
 
Лекарите са на мнение, че всеки човек, дори и да е в здраво състояние, трябва да притежава оксиметър в дома си.
 
"Когато си позволявам да лекувам човек, му казвам да си намери оксиметър, защото това е най-добрият начин да видим дали белият дроб си изпълнява дейността. Няма да разчитаме на това да усещаме задух, усещането за задух е субективно. Трябва да имаме обективни методи дали белият дроб си изпълнява функцията като оксиметрията", обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев.
 
Важно е при заразяване с коронавирус да следим сатурацията си, за да може при нужда, веднага да се обърнем към медицинско лице.
 

18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
0
 
! Отговори
V преди 1 месец
В Беларус без мерки всичко свърши за три месеца като с всеки друг грип . А с мерките на герб три години ,,мерки,, не ви мърдат .Ама това е хубу щото българина ще се научи да ходи да гласува и да се интересува от новите партии .Щото само те могат да предложат промяна. Всички стари партии искат стани да седна и пак същото -усвояване ,усвояване,усвояване .Поогледайте се за нещо ново иначе пак ще сме последни по всичко като при старите партии
16
2
 
2
 
! Отговори
от 10 преди 1 месец
Този който си купих за 7$ на черния петък в България го продаваха за 59 лева.
ДГД всички тарикати.
15
2
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
Поръчах оксиметър заедно с безконтактен термометър. Заедно с доставката от долар и малко всичко ми излезе 23 лв. Тук ме засипват с реклами само на същия осиметър от 99 лв. намалена на 59.
Смятай каква далавера пада.
14
1
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
Поръчах оксиметър заедно с безконтактен термометър. Заедно с доставката от долар и малко всичко ми излезе 23 лв. Тук ме засипват с реклами само на същия осиметър от 99 лв. намалена на 59.
Смятай каква далавера пада.
13
1
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 1 месец
Хубаво, ама китайците ги продават по 3$, а в ибей са 7-8$
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 10
Я немам паре за такъв тилифон
11
1
 
0
 
! Отговори
Абе славянин преди 1 месец
Беше изчезнал за няколко дни.Де ходи.Беше по спокойно без теб.Да не би да си варил джибрите.. на село.Те славяните се славят като големи пиеници.
10
1
 
4
 
! Отговори
Kuro Tores преди 1 месец
Всички Самсунг телефони от Galaxy s5 до S9 имат вграден такъв апарат ,който измерва по друг начин но върши работа.
9
2
 
3
 
! Отговори
Д-р преди 1 месец
Симидчиев си ПОЗВОЛЯВА да лекува .... ами той май е за лекуване
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да знаем ги твоят калибър. Най-много те кефи изобретения от рода на вибриращите технологии за интимни нужди. *** изнежен, много се навъдихте, но интернет стана достъпен и за вас мишките, аборигените!
7
0
 
6
 
! Отговори
Амазон е вашият преди 1 месец
Приятел ако търсите......всякакви такива апаратчета
6
1
 
5
 
! Отговори
до славянина преди 1 месец
Ми недей. Те хората едно време нивите със сърпове са обработвали. Щом те влече да го играеш средновековен с отварите и билките, действай.

Нен ме кефи да се възползвам от изобретенията на съвремието ни.
5
5
 
6
 
! Отговори
до 2 от славянин преди 1 месец
''Баба ви е раждала по 6 деца и накрая са оставали 3.''

Днес ''бабите'' раждат или по нула, или по едно, и то още от раждането си е хронично болно доживот!
4
11
 
6
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
А, значи трябва постоянно да съм накачурен с половин дузина машинарии, които да ми казват дали съм добре или не съм!? Ами аз който живея в тялото си не мога ли сам да установя това!? Хората от памтивека досега са оцелели ''благодарение'' на тези машинарии, ако ги е нямало тях е ''нямало'' да оцелeят! Аман от търговци и рекламаджии на всичко и още повече аман от балъци, които им вярват първосигнално!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекарства няма, дезинфектантите инпредпазните средства са на соекулативно високи цени, но важното е децата да са присъствено, въпреки че липсва какъвто и да е обективен анализ на заболеваемостта в училищата поради простата причина, че там не се тества.
2
5
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Баба ви е раждала по 6 деца и накрая са оставали 3.
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба ви само оксиметри е ползвала.