Моловете недоволни от мерките, пуснаха писмо до Борисов и Ангелов

Настояват за диалог и разглеждане на мерките
25 ное 2020 18:45, Красимир Ангелов
46
Моловете недоволни от мерките, пуснаха писмо до Борисов и Ангелов
Снимка: БГНЕС

Ограничението на дейността на голяма част от търговците на дребно, които оперират в търговските центрове, е напълно непропорционално и необосновано. Това се чете в позиция на Българска асоциация на ритейл центровете (сдружение на търговските центрове в България), изпратена до Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов и министрите на здравеопазването и икономиката.

"Със съжаление отбелязваме, че нашето писмо от дата 23.11.2020 г. и негативните ефекти върху нашата дейност не са взети предвид при одобряване на новите мерки. Разочаровани сме също, че новите органичения не са съпътствани с никакви икономически мерки, които ще подпомогнат бизнеса", пишат в позицията от търговските центрове.

Още по темата
"Задаваме си логичния въпрос по какъв начин търговският център представлява по-рисково място от големите търговски монобранд магазини, които оперират самостоятелно извън територията на търговските центорве. Факт е, че предвид голямата квадратура на тези обекти те също биха могли да бъдат средище, което концентрира голям брой хора по едно и също време.

С оглед на това, че всички големи хипермаркети в страната продължават да функционират, следва единственият възможен извод, че  правителството счита, че те успяват  да установят противоепидемични  мерки съгласно изискванията на компетентните органи, успяват  да контролират изпълнението им и получават доверието на  правителството. Търговските центрове прилагат като минимум мерките, осигурени от хипермарките. Това  означава, че нашата дейност не  носи по-голям риск и гарантира  в същата степен здравето на  посетителите", се чете още в позицията.

От Българска асоциация на ритейл центровете отбелязват, че в рамките на последните месеци всички търговски центрове са били обект на десетки проверки от РЗИ и другите компетентни мерки по прилагане на противоепидемиологичните мерки. "В рамките на тези проверки ние винаги сме оказвали пълно съдействие. Трябва да се има предвид, че нито една от тези проверки не установи съществени нарушения от страна на търговските центрове", пишат в своята позиция търговските центрове.

Според тях спазването на мерките в малките квартални магазини е на ниво много по-ниско от това, което се осигурява в търговските центрове.

"За пореден път посочваме, че ние сме имплементирали в ежедневната си работа редица иновации, които гарантират обезпечаване на сигурността на посетителите ни – редовна дезинфекция на всички контактни повърхности, информационни табели, контролиран достъп до търговските центрове, осигурен от професионални охранители. На фона на всички усилия, които полагаме, новообявените мерки изглеждат абсурдни", смятат още търговците и продължават:

"Не на последно място, следва да се отбележи, че търговските центрове са едни от най-големите данъкоплатци и осигуряват хиляди работни места. С оглед на това, считаме, че беше редно преди да се одобрят подобни мерки да се иницират дискусии със заинтересованите лица и да се обсъдят с тях последиците, както и възможните варианти за намаляване на негативните ефекти. За съжаление всичките ни опити за срещи и комуникация с Вас до този момент не бяха взети предвид".

В писмото от търговските центрове изразяват надежда за промяна на мерките, свързани с работата на търговските центрове.

"В случай че все пак мерките обявени тази сутрин бъдат приложени на практика, считаме, че е необходимо незабавно да се обявят конкретни мерки за икономическа подкрепа, които ще бъдат на разположение на търговските центрове. Като минимум тези мерки следва да включват:

1.     Директно поемане от държавата на част (определен процент) от наемите и разходите, дължими от наемателите на наемодателите за периода на затваряне.

2.     Данъчни облекчения под формата на намаляване на корпоративен данък.

3.     Временно освобождаване (за периода на действие на мерките) на собствениците на недвижими имоти от данък недвижими имоти и таксата за битови отпадъци за 2020 г.

4.     Подходящо уреждане на въпроса с дължимия ДДС за времето на действие на мерките".


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
BGN преди 1 месец
Тия тука, който роптаят срещу моловете я са влезли 2 пъти в мол я не, поне трима приятели имам такива, мн се кефят, че ги затворили.
Еее, какво толкоз ви пука нали не ходите там ???
Стойте си в безопасност в кауфланд да речем или в метрото !!!!
44
1
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
ХЕЙ БИЗНЕСА ,
ПРОЧЕТЕТЕ ДНЕШНАТА МУУУУУ КОНСТРИТУЦИЯ И РЕЗИЛНАТА МУУУУУУУ ОСТАВКА !!!
43
0
 
2
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян.
42
0
 
3
 
! Отговори
без компромис преди 1 месец
Доволни недоволни да се затварят има и магазини ,,Всичко по левче,, - разлика в качеството няма само в цените.сега е МОЛ ,преди беше Илиянци..
41
1
 
7
 
! Отговори
мхм преди 1 месец
тези в моловете са по-голяма мафия и от такситата и бакшишите, дано ум рат, това е напаст, която не прави нищо градивно за човечеството
40
4
 
1
 
! Отговори
КукуПипи преди 1 месец
До долу ГРОБ - оставка
Ако си мислиш че маратонките ти от битака за 40 лева имат нешо общо с оригинални брандови маратонки жестоко се лъжеш, евтин плебей.
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
много са си добри стоките по моловете....просто искат да съсипят този вид бизнес....
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моловете въобще не трябваше да се правят! Магазини и без тях има в излишък,няма да ни лисват...
37
2
 
11
 
! Отговори
Майстора преди 1 месец
Значи голямата цел на това затваряне, е че по традиция точно преди коледа всичко живо се бута из моловете, уж за коледни подаръци. Всеки знае каква тъпканица е през декември. В супера влизаш, напазаруваш си и излизаш, докато в мола: айде да разгледаме в тоя магазин, айде сега в отсрещния, и така минал половината ден
36
1
 
11
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Очаквам гол протест на моника валериева, николета, златките, отварачката и венци на човешката еволюция. Барабар с мегз.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги пуснат като училищата септември - с мерене на температура на входа (тая мярка оцеля около 3 дни), с дезинфектантче за ръце и маски... Според Вълчев беше достатъчно за училищата... А пък в моловете поне пространството е по-голямо и няма да престояват по 6 часа заедно, значи няма да е такъв леш като с училищата.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във всички държави, в които мерките подействаха, ограниченията бяха наложени много рано, на много по-малък брой заразени и заетост на ковид отделенията.
33
6
 
11
 
! Отговори
долу ГРОБ - оставка преди 1 месец
затваряй тези никому ненужни развъдници на зарази и простотия. Подрастващите само губят време и пари в тия коптори ЗА СТОКИ МЕНТЕТА на безумни цени. Маратонки за 40 лв ги набутват на снобите за 240 лв. ха ха ха
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
3 месеца... не 3 седмици... стрес тест какво да се прави, Мол не Мол ... у лево :)
31
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 месец
До 19 ааааа точно си в десетката
Бизнеса искал държавата да го тантурка
Няма господа предприемачи - гледайте в бъдещето и ако познаете - забогатявате
Няма вече гарантирани милионери
Освен бизнеса на по- хората банки застрахователи енергетика
Доде не се е усетил народа да ги измете
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
“ Баси безнесмените сте...да не можете 3 седмици да издържите без оборот.”

Те пак много изкараха. Два месеца пролетта без оборот, после цяло лято на 50%, сега ако изкарат и още един месец - надценките дето слагат, че да издържат на такава офанзива...

А който се лъже че само 3 седмици ще е това затваряне - жестоко се лъже. Така де, те и преди ви лъгаха “само седмица, само две”, а откарахте два месеца. Така че е логично и сега да им вярвате.

До пролетта ще сте, да не се учудвате после.
29
11
 
4
 
! Отговори
12 преди 1 месец
Оставка на правителството заради затварянето на моловете!!!!!
На ВНВ в петък вечерта в 20 часа пред парламента!!!!!!
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мерките са до 21-ви, тъкмо за Коледа всичко живо да се натъпче в моловете. Няма смисъл от недоволство.
27
2
 
20
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Моловете убиха уличните магазини
Ковит и интернет ще убие моловете
26
3
 
11
 
! Отговори
Майка преди 1 месец
Ужас, сега детето по цял ден е у дома, мола затворен чудя се как ще издържа.