Бюджет 2021 се свеждал до "наливане на вода в пясъка"

Дефицитът на България ще достигне до 12% от БВП
27 ное 2020 16:25, Ния Христова
9
Бюджет 2021 се свеждал до "наливане на вода в пясъка"
Дефицитът на България ще достигне до 12% от БВП, а не 5 на сто, както твърди правителството. Прогнозите са прекалено оптимистични. По-добре е очакванията за икономическия растеж догодина да бъдат нулеви. За 2022 г. този растеж да бъде не повече от 1%, за да може бюджетът да отговаря на реалността. Това коментира д-р Щерю Ножаров, икономист и преподавател в Университета за национално и световно стопанство, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.
 
"Бюджет 2021 не разрешава належащите проблеми в нито един от нереформираните сектори, а по-скоро преследва вътрешнополитически цели, най-вече отпушване на напрежението сред домакинства и потребители. Ако погледнем целите, заложени в европейския бюджет, сред тях са насърчване на климатичната и цифрова трансформация, инвестиции във високотехнологични компании и т.н."
 
По думите на госта приоритетите на българския бюджет, насочени към здравеопазването, образованието и социалната политика могат да бъдат сведени до "наливане на вода в пясъка" 
 
"Парите не само ще изчезнат в един момент, а ще увеличат външния дълг на България с почти 50%, тъй като финансовата рамка е изградена върху остаряли икономически концепции от средата на миналия век.  Доказателство за това е яркото несъотвествие с европейските съвременни тенденции за програмиране на цели".
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не ходиш да се .....си гледаш стопанството?!
7
0
 
3
 
! Отговори
баба Ленче преди 3 години
До Ех!: Хвала на такива работни и съвестни като тебе, баба. На вас разчитам аз.
6
1
 
6
 
! Отговори
баба Ленче преди 3 години
Щели да изчезнат парити и да се генерира дълг поне 50%. Часай да видиш комунистите като вземат властта какво е чезнене на пари и какво е дълг... Дато има една приказка кон боб яде ли...
5
4
 
10
 
! Отговори
ех ..! преди 3 години
Аз като Държавен чиновник винаги съм бил на мнение, че държавната администрация на първо време трябва да бъде намалена (редуцирана) поне с 45%.В нашата служба има хора които въобще не отговорят съгласно образованието да заемата при нас служба, но нали има .... партийна квота.Има хора които за един месец не вършат и за 5лв работа.Нещо повече, аз съм на мнение, че държавните структури (Министерства, агенции, областни дирекции ..) трябва да работят и в събота.Ха, тогава за желаещи за държавни я
4
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
В времена на пандемия и криза,в всички страни съкращават чиновници, държавни служители а на оставащите заплатите, зада има за народа а у нас обратното.Това е скандално и престъпно.
3
5
 
5
 
! Отговори
Срам и позор преди 3 години
Вярно, наливат се пари в многобройни и не реформирани отрасли,в който колкото пари дасе наливат нищо хубаво няма дасе случи, полиция, здравеопазване, образование, държавна администрация. Това е копуване на души и избори с пари на народа.
2
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Казват, че песимист, това в добре информиран оптимист ...
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекалено много държавни служители има с огромни заплати,привилегии,социални улеснения и така нататък.Всички депутати са милионери.Какво означава пенсионер на 40 години получаващ пенсия от държавата (почти максималната)и работещ на заплата държавна работа понякога работи и частно някъде ама в сивият сектор?.Очевидно такива хора не са пенсионери или не са работещи.Да не говорим за почти милион роми получаващи социални помощи.Очевидно е че такава социална политика е удобна но разрушителна.