Парите за здраве растат, макар че болниците са с по-малко дейност

Колко са средствата в пандемията?
14
Парите за здраве растат, макар че болниците са с по-малко дейност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Плащанията към общинските болници са увеличени с 8% за 9 месеца, въпреки че дейността им е намаляла с 12 на сто. Това отчете министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Още по темата
След обявяване на извънредното положение усилията на правителството бяха насочени към подкрепа на болничния сектор - промяна в Националния рамков договор, повишаване на всички цени на клиничните пътеки, допълнителни плащания от НЗОК за болниците и др, посочи Ангелов, цитиран от БТА.

По думите му средствата към общинските болници са били в размер на 234 млн. лв., включително 12 млн. лв. за работа при неблагоприятни условия. Над 36 млн. лв. са осигурени в бюджета на Министерството на здравеопазването за лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони.

С постановление на Министерския съвет са одобрени допълнителни разходи за субсидиране на болници.

През последния месец са одобрени още 50 млн.лв. за болниците. За непредвидени и неотложни разходи за преодоляване на кризата са предоставени и 7 млн. лв. за ефективен отговор на създалата се епидемична ситуация.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-официално се заявява - дейността на някои болници е намаляла за определен период. И най-официално пак се заявява - отпуснатите пари на същите болници са повече за същия период. А за реалните резултати от лечението, особено на Ковид, да не говорим. Тези лекари съвсем са се разпасали.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най срамното е че политиците, всичките заедно нямат страх и съвест от Този който е над нас и всичко вижда и на всички ще даде според заслуженото. Лицемери нищо не може да се скрие от Създателя .
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя що вместо маскя си е залепил опаковка от сирене, барабар с етикета?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нали бяха претрупани с работа, пък сега им била намаляла с 12 %, аре моля ти се вземете си уточнете лъжите.
ЦИРКАДЖИИ КРАДЛИВИ !
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"макар че болниците са с по-малко дейност"

Да ви имам и начините за преценка на количеството дейност. Бюрократи.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекари и медсестри има, но не и за ковидотделенията. Едно е да се разхождаш в болницата по бяла престилка, слушалки и бели чехли, друго е да си в скафандър по цял ден. Даже не ги искат и тия 1000 лв отгоре, защото и без тях са си добре по клинични пътеки.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма част от частните болници, работят с 10-20% от капацитета си, но си
получават почти същите суми като при нормална натовареност.
Много частни болници на хартия имат някакви малки Ковид отделения, но не приемат
пациенти, под предтекст, че нямат места. Мед. персонал в такива заведения си пие по цял ден кафе и си общуват или си чоплят по телефонните, докато колегите им изнемогват
и някои умират. За това частните болници трябва да бъдат отрязани от НЗОК.
Който желае да се лекува там да си плаща
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здраве без икономика ще видите през кривмакарон само!
Умниците ми те! Тръгнали да противопоставят частите на едното цяло. Като го орежеш на половина, то просто става по-малко това цяло. Ама тиква от икономика и здравеопазване какво разбира?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде растат парите за здраве, бе село? ВСС решило да пренасочи бюджетни пари - от нас за вас. Играаем си на прехвърляне на пари от единия бюджет в друг. Това растеж ли е? Растеж има само при работеща печеливша икономика, каквато у нас, поради престъпните ни некадърни управления години наред не сме виждали. Ще го чакате растежа, като до година - две и работещи няма да имате. Понеже се изнасят и последните.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Леят се едни пари, а народа все по-болен. Първенци сме по смъртност...Защото разпарчетосаха хората на пътеки и пътечки и лекуват така, че да издържиш до изхода на болницата, и да умреш вкъщи... Не ги интересува състоянието на човека, не търсят причините за болестта. Усвояват едни парични пътеки! Колкото повече пари, толкова повече умрели.
4
2
 
7
 
! Отговори
Затова навремето си преди 1 месец
Москов като направи в болниците да се влиза с пръстов отпечатък, го разкостиха. Ако сега имаше електронна система в реално време и с пръстов отпечатък , много мистерии покрай коронавируса в здравеопазването щяха бързо да бъдат разбулени. А сега пари се леят и всеки пищи - къде са.
3
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
"Плащанията към общинските болници са увеличени с 8% за 9 месеца, въпреки че дейността им е намаляла с 12 на сто."


..айде сега некой да обясни тая "логика"!
2
0
 
6
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 1 месец
Парите за Здраве растат , защото Частни Болници НЕ РАБОТЯТ - Те си взимат Пари от КАСАТА без да имат Пациенти . Увеличението се Дължи на Общинските Болници , заради Ковид 19 .
Здравния Министър дали е *** , или е с Маска на Устата за тази Истина ?
1
0
 
8
 
! Отговори
дали пък преди 1 месец
няма да почне да им харесва на болниците - хем по-малко работа - хем повече пари, хем ако не се справяме - вируса виновен или министъра или пък протестиращите. Сладка работа.