Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване

Според президента основното е да се смени моделът на управление
Обновена: 3 дек 2020 16:23 | 3 дек 2020 16:23, Веселина Йорданова
307
Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване
Снимка: БГНЕС

Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Това каза президентът Румен Радев при представянето на предложенията на президентството по проекта на правителството.

Още по темата
По думите му този план е огромна възможност за модернизацията на България, не само в икономиката, но в цялостната обществена система, в развитието на човешкия капитал, в преодоляването на стратегически за страната ни предизвикателства.

Президентът посочи, че няма да прави анализ на проекта на плана, защото споделя изказаните в общественото обсъждане както положителни оценки, така и критики. Румен Радев посочи, че в обществото ни има амбиция и капацитет този план да бъде реален двигател на възстановяването и прогресивното развитие на България, но в същото време, по думите му, тази гражданска амбиция и отговорност се сблъска с наложената информационна и времева рамка.

Не само липсва достатъчно информация и конкретика, но сроковете за обществено обсъждане бяха изключително кратки, отбеляза държавният глава. Като посочи, че общественото обсъждане по плана приключи на 29 ноември, а той ще бъде внесен окончателно в ЕК на 30 април следващата година, Радев каза, че в този период правителството тепърва ще разработва важните конкретни проекти, ще има възможност да ги сменя, изменя и това ще става извън общественото обсъждане.

При такова развитие на ситуацията е ясно, че правителството ще наложи изцяло негови проекти, каза президентът. Затова Радев каза, че е решил в президентството да подходят по друг начин - не да представят поредното становище, а да внесат конкретни проекти към този план, предаде БТА.

Каквито социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не засилим гражданския контрол върху работата на правителството, докато не установим ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност в неговата работа, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, така и с европейски средства, каза президентът.

Той заяви, че процесите и силната гражданска енергия от лятото му дават основание да вярва, че към 2023 година когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ще сме успели да променим и да въведем съответните конституционни, законови и организационни промени в тази насока. Затова и предложенията на президентството за модернизация на България за прозрачно и ефективно управление са стъпка в тази посока, каза Радев.

Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове, каза още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
1
 
1
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
Основното е че тоя Фигурант се оказа най вредния за България ! Добре че мандата му изтича !
237
1
 
3
 
! Отговори
Тоз е мега просто преди 3 години
ПарчеС фуражкаИ петолъчки вместо мозъкПълен неадекватник
236
1
 
6
 
! Отговори
Фактите преди 3 години
Ако не беше Бойко досега да сме изпукали в тая пандемия. Радвам се, че ГЕРБ е на власт. Благодарение на това оцеляхме. Видя се, че коронавируса е създаден за да унищожи славяните и най-вече българите. Въпреки строгите мерки и перфектната организация смъртността е висока. Но оцеляхме като нация. Благодарение на Бойко и ГЕРБ.
235
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пъпеша пак доказва своята невнятност!
234
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта пак изпълзя и се изока! Колко му остава още? С нетърпение броим дните до края на мандата му! Никога повече фигурант на мафията за президент!
233
2
 
11
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Здраейте българи?!Как сте,живи ли сте още?!Аз се опитах да ви помогна,да ви сбогувам с колективът по набързо и да ви кажа гледам,че успявам!Баят овце повлякох след мен да се изпозаразят по разните мероприятия с мое участие!Кат почнеш от Шипка,та паметникът на Левски,та 100 дена отровно въстание и всичко държа дебело да подчертая БЕЗ МАСКИ!Така,де аз съм ч,укун,дур,което ще рече чугунена глава и таквоз нещо като КОВИД за мен не съществува,затова и не ме лови!Питайте колегите дето ги изпонатръшка
232
2
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Рундю руснака-кибик да се скрие някъде. След него България никога повече няма да избере руски президент. СРАМ....
231
3
 
16
 
! Отговори
до Странджата преди 3 години
Вече не са 12 000, а 15 000. Ние продължаваме да плащаме немъчени пари на този нищоправещ човек. А той саботира всяко решение на държавата.
230
2
 
21
 
! Отговори
до човек от народа преди 3 години
Идва Коледа и този из.род няма да се скрие. Деса сега е в трескава подготовка за коледното обръщение на лентяя. Чуди се какви по гадни и унищожителни думи да измисли за поздрав на народа. Чете денонощно класиците и се чуди кои от мислите им да сложи в устата на Радев. Народът не очаква нищо добро от Радев. Всички власти в държавата са впрегнати в работа по облекчаване положението от вируса, само безделникът пиши ненужни планове, от които никой не се интересува. Ние имаме правителство и това не е
229
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"моделът на управление" се сменява с нова конституция и велико народно събрамие, не с въстание и юмруци! и с Политици и плитики, не с лаици и летци от запаса!
228
2
 
18
 
! Отговори
Радев преди 3 години
продължава да копае дъното и да доказва на всички, че е случайник парашутиран в президенството от задкулисни играчи. Не спира да празнослови и да се чепка в дребнотемие, да се занимава с неща за които нито му е гласувано доверие нито дадена думата. Трагедия българска.
227
4
 
15
 
! Отговори
Празников преди 3 години
И всички в президентството също трябва да се изринат до един!!!!
226
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЯ СЪЩИЯТ ДРУГАР РЕЧЕ ОЩЕ В НАЧАЛОТО- "УПРАВЛЯВАЩАТА ШАЙКА ОБЪРНА БЪЛГАРИЯ В БЛАТО'', А СЛЕД ТОВА ТРЪГНА ДА ТЪРСИ ИНВЕСТИТОРИ ЗА БЛАТОТО БЪЛГАРИЯ, ПОСЛЕ НЕГОВИЯТ СПОНСОР ЧЕРЕПЪТ ПЛАТИ ПРОТЕСТИТЕ, А ДРУГАРЯТ КАЗА- ВИРУСЪТ Е ПОЛИТИЧЕСКИ И МУТРИ ВЪН, ОБАЧЕ ВСИЧКИ ЛИ- АМИ СЪВЕТНИЦИТЕ МУ, АМИ ТОЙ....ЗЛОБЕН, ГРОЗЕН ПРОДЪЛЖАВАЩ ХИБРИДНИТЕ АТАКИ СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД. СЪД ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО И ДО ЖИВОТ.
225
5
 
15
 
! Отговори
човек от народа преди 3 години
Идва Коледа! Българския народ заслужава един подарък по случай празниците. Този да вземе да се скрие и да зарадва трудовия народ. Ей че ще е хубаво, да се освободим от тази тежест и срам в президентството! Да си изберем президент който да го е грижа за народа и да не се подлага на рашките.
224
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ТАЛИН КЪДЕТО СЕ СЪБРАХА ДА РЕШАВАТ ЗА ОГРОМНИ МАЩАБИ СТРОЕЖИ, ДРУГАРЯТ СЕ ИЗРЕПЧИ С ОПОРКАТА- "ТРЯБВА НЕ САМО АСФАЛТ, НО И ОБРАЗОВАНИЕ" И ГО НАТИРИХА ВЕДНАГА.
223
2
 
18
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
Тоя не разбра цял мандат за какво взема 15000 и че не е изпълнителна власт, нито председател на БСП.Виж, с дрончета да ловим измамници и с хеликоптери да събираме жертвите на войната по пътищата - това да! И то в момент, когата стана ясно, че лекуват медиците, а не леглата и линейките.Енергията на площада, моля ви се!Льотчик-пенция, какво да очакваме. Поне да млъкне, ама не1 Трябва да мънка, нареждат му отляво
222
2
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Отново и отново слушаме скверни слова от г,син президента Постъпило е конструктивно предложение - повече да не ги слушзме ! Против има ли ?! Няма ! Приема се !
221
3
 
16
 
! Отговори
Митев преди 3 години
До Анонимен Ако ще е като Деса?! Не, благодаря. Правилото, че не всяка жена е дама важи с пълна сила за нея!
220
5
 
36
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
12 хилки на ден за едно коремно и непрекъснати критики като зла свекърва ! Е това ако не е далавера здраве му кажи !
219
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А КОЙ САНИРА И СТРОИ БЕЗ ПАРИ- АЗ НЕ РАЗБИРАМ КАКВО ДУДНЕ ДРУГАРЯТ, ТОЙ НЕ Е ОСЪЗНАЛ ЧЕ СОЦА СВЪРШИ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ И СЕГА СИ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКО- ДАЖЕ И ПОКУПКИТЕ....МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА ОБЯСНИ КАКВО ИСКА ДА КАЖЕ.