Източват лични данни с фалшиви обяви за работа

Оферти с добри възнаграждения привличат потърпевшите
28 яну 2021 13:56, Ния Христова
16
Източват лични данни с фалшиви обяви за работа
Снимка: Pixabay
Интернет измамници събират лични данни чрез фалшиви обяви за работа. От името на утвърдени работодатели те предлагали атрактивни условия, а от уж одобрените кандидати се изисквали снимка на лична карта, както и селфи с документа в ръка.
 
Десетки измамени кандидати подават сигнали за новата схема. Жертвите са привличани с оферти с добри възнаграждения като нерегламентирано се използват имената на утвърдени компании. За да се сдобият с желаната работа обаче кандидатите са препращани към външни сайтове, които изискват лична и банкова информация.
 
"Офис асистент в логистична фирма. Заплата: 1500-2000 лв. Без опит". Мариела Нейчева е привлечена от тази аткрактивна оферта в сайт с обяви за работа, след като пандемията я оставя без работа вкъщи. Изискванията към кандидатите са сравнително ниски - завършено средно образование, комуникативност и дългосрочни намерения. А английският език е само предимство. Мариела решава да кандидатства.
 
"Беше посочена и заплатата. Казаха от 1500 до 2000 лв. нето. Това като че ли най ме грабна и кандидатствах. Няколко дни по-късно получих имейл, че съм одобрена и следва интервю, което е в 3 стъпки", разказа в ефира на Нова ТВ Мариела Нейчева, потърпевш потребител.
 
По имейл получава инструкции от бъдещия работодател. "Одобрените" кандидати се препращани към външен сайт, в който да се регистрират. Там от фирмата искали мотивационно писмо, имена и дори копие на личната карта. Целта била да се оформят документите по договора. А кандидатите имали само 30 минути, в които линкът бил активен, става ясно от кореспонденцията на Мариела с работодателя. 
 
"На следващия ден ми пратиха въпросния линк към сайта. Влязох в сайта – там трябваше да се регистрирам. Написах си трите имена, от къде съм, телефонен номер и съответно снимка. Трябваше да направя идентификация, че съм аз: лицето Мариела – със снимка на лична карта", разказва още потърпевшата.
 
Бъдещият работодател имал и специални изисквания за формата и размера на изпратените снимки. Кореспонденцията се водела от различни имейл адреси като някои съдържат името на компанията, а други - не.

16
Още от София
Извършена е обработка на улиците в София срещу заледяване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 4 седмици
То па една "Атрактивна" сума ум да ти зайде. За 1500 - 2000 няма дори да отворя обявата да я прочета. Ако си мисли някой че това е голяма сума явно му е ниска летвата...
12
4
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 седмици
ТАКА ШЕ ВИ ИЗТОЧАТ И БЮЛЕТИНИТЕ НА ИЗБОРИТЕ ---АКО ГЛАСУВАТЕ С КОМПЮТЪРА!!

ТОВА Е ЦЕЛТА НА БКП/БСП И ФИГУРАНТА-КАПУТАРНИК!

ТОВА СА "АМЕРИКАНСКИТЕ НОМЕРЦА"---ПРИ ИЗБОРИТЕ!!!

НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ТИЯ ИГРИЧКИ!!!!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Следващата новина трябва да е "Източиха чекмеджето на Бойко"
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
в България работа за 1500-2000лв явно е,че фейк обявата
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Че то всички данни ги има в нета благодарение на НАП. Който му трябва просто ще си плати...
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ок, добре събирали са лични данни и случили ли се е нещо с пострадалите лица. Т.е злоупотребено ли е с данните им и изобщо....Тази статия казва нещо като нищо.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
обявите са си от работодателите по горе, просто сега се оправдават защото нарушават закона. юск, бхтс именно те
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Светъ ще свърши, глупаците - никога
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И в юск се кандидатства горе долу така.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много полезна статия - без имена на сайтове, без нищо конкретно. Единственото истинско нещо изглежда името на една потърпевша. А дали е промено или истинско това име, зависи от милостта на журналиста. Но такава е практиката - жертвите на престъпниците са най-лесните жертви на журналистите.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
То това е от години !!!
Над 90 % от обявите по сайтовете са такива или фиктивни (за второто незнам каква им е изгодата, но винаги си има причина...)
2
5
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 седмици
В Перник изтичат данни за всеки, а ако нещо не се знае за някой местното ГДБОП и некорумпираната прокуратура му пускат СРС за да събират материал и доноси!
Казват им Пернишката секта!
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сигурно се връзват същите слабоумници които цъкат рекламите "как да спечелим 10 000 долара на месец, седейки си вкъщи без да правим нищо" и "отслабни с 15 кг за 2 дни - гарантирано с този продукт".