Епидемиолог: Децата не са пощадени от COVID-19

И те могат да боледуват тежко от коронавируса
3 фев 2021 11:20, Ния Христова
13
Епидемиолог: Децата не са пощадени от COVID-19
Снимка: Pixabay
Не трябва да си мислим, че децата са изцяло пощадени. Има деца, които могат да боледуват тежко от самия COVID-19, а могат да боледуват и асимптомно. Това заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова, асистент в Пловдивския университет, пред БНР.
 
Сред усложненията, които лекарите наблюдават при децата, са миокардит и тромбози.
 
По темата за ваксините срещу коронавирусната инфекция д-р Христиана Бацелова смята, че бързо ще бъде определена и доза за по-малките възрасти, за подрастващите под 16 години, когато са налични достатъчно данни от изпитвания. 
 
"Гледаме с очакване и с Израел, защото те заявиха, че ще започнат ваксинирането и при по-малките от 16 години, когато станат ясни резултатите от клиничните изпитвания за въздействието на ваксините", каза още тя.
Още по темата
 
Относно тестовете и вземането на материал за изследване епидемиологът обясни, че е важно как ще се навлезе в назофарингса, докъде ще се стигне и как ще се остърже лигавицата. Ако пробата не е взета правилно, ако само се погалва носа, имаме фалшиво отрицателен резултат.
 
"Чисто научно критиките към „Астра Зенека“ не са толкова основателни", смята д-р Бацелова. Според нея е важна ефективността при лицата над 75-годишна възраст, защото те може да не отговорят с желания имунитет.
 
"Не трябва категорично да се притесняваме от ефективността на „Астра Зенека“, това е една много добра ефективност. Аз лично не очаквах толкова ефективни ваксини да бъдат така бързо налични", коментира епидемиологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Ken преди 3 години
"е важно как ще се навлезе в назофарингса, докъде ще се стигне и как ще се остърже лигавицата"Докато не се постигне положителен резултат се навлиза все по-дълбоко и се стърже все по-брутално.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** от къде знае кое колко е ефективно като в Израел заболеваемостта се е получила дори след толкова много приказки.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата и техните млади родители не боледуват въпреки че не спазват много много мерките струпват се едни в други играят си приказват си с количките и без дистанция но нищо им няма слава богу.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
минути за реклама
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че не са пощадени. Още миналата зима в Швейцария предупредиха за възпалението на сърдечния мускул, което се появява при малки деца. Но понеже у нас болните са едни ходещи клинични пътеки, никой не прави анализ какво е довело до такова състояние. Хубавото е, че рискът е малък, но ако вашето дете точно пострада тогава какво ви грее статистическата вероятност?
7
1
 
12
 
! Отговори
Алпа Чино преди 3 години
Как се "боледува" асимптомно, коввро?
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е наистина много смешно да си фантазираш, че децата боледуват по-леко от нещо, та те се скъсват в градините и училищата от инфекции от които и семействата им се разболяват, та от корона ще са защитени. Това са приказки само на пълни *****ри!
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Децата не са пощадени от COVID-19"Нали знаете - ако пипнете децата, и ние няма да ви пощадим. Ще ви се иска да съществуваше ковид и да умрете от него, не от тълпата с винкели и чукове.Наближава стрийт джъстиса.
4
4
 
9
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Поредната експертна патица, продала се, за да плаши и всява паника.
3
0
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Добре де, като е така в цял свят (макар там поне засега да има адекватни помощи, а не лъжи като тук), това ли е предложението на управляващите по света?Описаното в 1?
2
5
 
10
 
! Отговори
ЗНАЕМ преди 3 години
Знаем каква е играта, искате да пробутате и на децата нетестваните си експериментални генни терапии, само че, там вече има риск да ви паднат главите. Стъпвайте внимателно!
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да разбера дали предложението на управляващите е:Мерки и маски доживот, затваряне, изолация, смърт на десетки сектори от икономиката и гладна смърт на стотици хиляди души?Само това искам да ми кажат.