Развенчани от д-р Симидчиев - 10-те мита за ваксините срещу COVID-19

Те са най-често разпространени в социалните мрежи
25 фев 2021 09:35, Елка Василева
181
Развенчани от д-р Симидчиев - 10-те мита за ваксините срещу COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Още със старта на масовата ваксинация у нас дълги опашки от желаещи да се имунизират срещу COVID-19 се извиха пред пунктовете в страната. Въпреки сериозния наплив от желаещи да се предпазят от коронавируса обаче в обществото останаха доста въпроси, част от които дори абсурдни, свързани с рисковете от инжектирането на дозите „Монитор“ потърси отговори на 10-те най-разпространени в социалните мрежи митове, свързани с ваксинирането. Отговорите на тези въпроси дава топ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Мит 1: Ваксините са опасни за нашето здраве и могат да ни разболеят/да предизвикат тежка алергична реакция

Още по темата

Всяка една разрешена за употреба ваксина преминава през много стриктен регулаторен процес, който оценява безопасност, ефикасност и качество. Тъй като ваксините са предназначени най-вече за здрави лица, изискванията за безопасност са особено високи. Алергични реакции са възможни, но най-често не се дължат пряко на ваксините, а могат да се проявят или поради технологията на производство (например остатъци от кокоше яйце при ваксини, технологично правени върху кокоши ембриони), или латекс от запушалката на шишенцето, съхраняващо ваксината. Като цяло световните и националното дружества по алергология приемат, че ваксините са с напълно приемлив профил на безопасност и много рядко се налага да се освобождава индивид заради алергия.

Мит 2: Има ваксини „второ качество“/ваксини, които предпазват по-малко от другите

Всяка ваксина си има набор от характеристики, които я отличават от друг биопродукт със сходен механизъм на действие. Необходимо е да се оценява в съвкупност, а не на базата на едно изолирано качество. Ако издигнем в култ безопасността - може да се стигне дотам, че да се предпочитат само ваксини без ефикасност, само на база на „добра“ безопасност. В последно дискутираните случаи едната ваксина има по-скромен процент защита от леко боледуване, но практически еднаква степен на защита спрямо тежко боледуване и хоспитализация. Същевременно тя може да се поставя от личните лекари, докато другите не могат. Тази ваксина не е „второ качество“, а е подходяща в случаите, когато искаме личните лекари да ваксинират.

Мит 3: След поставяне на ваксина ставам заразен

Освен в случай, когато ваксината е жив вирус, при сега разработваните ваксини не може да се получи заразност от ваксината, защото тя съдържа само една малка част от вируса. Причината да се изисква носене на маски и от ваксинираните е, защото, ако вирусът попадне в дихателните пътища, за малко могат да го изкихат и да заразят околни, но единствено за много кратък период преди вирусът, който не може да се размножава у ваксинирания, да загине.

Мит 4: Ваксините могат да нанесат трайни увреждания, включително на сърдечно-съдовата, нервната и половата система и да доведат до безплодие

Огромното количество данни, които вече се натрупаха, както от клиничните изследвания на ваксините, така и от масовото им прилагане (вече над 215 милиона ваксинирани поне с една доза и над 40 милиона с пълен курс), не потвърждават подобни притеснения. Ваксините за КОВИД-19 са много безопасни, а и нямат никакво отношение към размножителната функция. Дори една от фирмите организира изследване на ваксината си конкретно при бременни.

Мит 5: Ваксините не могат да се поставят на болни и възрастни хора

Ваксините срещу КОВИД- 19 са особено показани при хора с хронични неинфекциозни заболявания като диабет, хипертония, сърдечни, бъбречни, онкологични, автоимунни и други заболявания, както и хора над 75. При тези хора боледуването с вирус повишава неимоверно рисковете за тежко и дори смъртоносно протичане, поради което ползата от ваксинирането им е още по-голяма.

Мит 6: След ваксинация няма нужда да спазвам противоепидемичните мерки

Мерките са необходими, за да пазим и другите, а не само нас. В отговора ми за мита, че се заразяваме след ваксиниране, се съдържа и основанието защо трябва да сме внимателни и да носим маска.

Мит 7: Ваксините срещу COVID-19 не са надеждно изпробвани

Всяка от ваксините, регистрирани за употреба от американската и европейската агенция, регулиращи лекарствения пазар, е преминала всички строги изисквания за получаване на лиценз. Регистрираните ваксини са имали клинични проучвания с десетки хиляди участници, а реалното приложение вече е в милионите, като данните за безопасност и ефикасност продължават да се следят чрез т.нар. система за фармаковижиланс.

Мит 8: Ваксината ще промени моето ДНК

Ваксините не взаимодействат с ядрото на нашите клетки, където се съхранява нашето ДНК. Тялото ни е особено предпазливо и има множество механизми, които правят това невъзможно. Посоката на презаписване е ДНК->РНК и само някои пълноценни вируси, имат средства (специален ензим), който позволява да се промени посоката от РНК в ДНК.

Мит 9: Чрез поставянето на ваксината мога да бъда чипиран

Ако в Чипровци има чипове, не е невъзможно. Но пък - защо?

Мит 10: Противопоказно ми е/нямам нужда да се ваксинирам, защото съм преболедувал COVID-19 и имам антитела

Естественото преболедуване предпазва. Поради широката гама белтъци в истинския вирус реакцията на имунната ни система е разфокусирана върху множеството, а отделно този вирус има и белтъци, които потискат имунния отговор. Антителата в конвалесцентна плазма като правило са по-ниски от тези при ваксинация. Няма противопоказания да се ваксинира преболедувал, но въпросът е кога.

Как действат одобрените в ЕС ваксини / към 24.02.2021 г./

„Пфайзер“ - матрична РНК ваксина, която чрез липидна нанообвивка вкарва в мускулите на ръката количество генетична информация, която предизвиква създаване на вирусен белтък (S-протеин), срещу който тялото започва да работи с Б-клетки, които образуват антитела.

„Модерна“ - идентична с „Пфайзер“, но с леко променена липидна обвивка, поради което може да се съхранява при по-висока температура.

„АстраЗенека“ - векторна ваксина. Тук за разлика от РНК ваксините се ползва вирус (аденовирус), който не се размножава. Попада в клетките ни, освобождава се цитозолно ДНК, което се преписва в РНК и оттам всичко останало е като при РНК ваксините.

Как действат антигенните ваксини

При антигенните ваксини се ползва директно белтък, който се въвежда в организма, за да се стимулира имунен отговор. Предимство е, че този процес стартира непосредствено след въвеждане на антигена (няма процеси, които да трябва да се случат преди това). Недостатък е фактът, че за производството на антиген се ползват системи, които могат да съдържат следи от други алергени, както и това, че за да работят по-успешно, се налага нерядко да се добавят т.нар. адюванти, или подсилващи имунния отговор вещества.
 


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
За съжаление науката е безсилна при пациенти страдащи от конспиративни фобии и други психични състояния и неврози причинени от различни фактори на заобикалящата ги среда сред които са липсата на осведоменост или пък съпричастност към различни форими на хибридна война, която се води във форумите ... Друга характерна черта на антиваксърите е че въпреки недоверието им към ваксините, повечето от тях биха се ваксинирали с руска ваксина ... !!!
174
1
 
4
 
! Отговори
dodo преди 1 месец
С ЛИПСАТА НА ФАКТИ , точни примери , цифри , това е статия типа.. общи ..или сладки приказки . Със същият успех д-р Иван Иванов може да излезе и да обори всичко което казва тоя ...
173
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като човек с биологично образование, за мен тази е обида към всеки средно интелигентен! Откровена подигравка! Наличие на откровени лъжи - бременни не се ваксинират или с планирана такава(пфайзер си го казаха). Дори бременни животни не се ваксинират! Друго-само общи приказки и всякаква липса на доказателсвемост, цифри, факти, термини и логически съждения. Размиване на темата м/у ковид и традиционни те ваксини. А опитът за плосък хумор е без коментар!
172
2
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Щом тоя специалист ми говори за чипиране ми стана ясно колко му е акъля.
171
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Има една умна приказка "Не питай старило , а патило" . На времето всяка есен се ваксинирах срещу грип но вече твърдо НЕ ! Последният път бях ваксиниран и се разболях и то мното тежко докато другите го изкараха на крака . Оказа се различен щам и ако не се бях ваксинирап организма ми щял по леко да се справи с болеста според думите на джипито .
170
6
 
12
 
! Отговори
Галин Костов преди 1 месец
Изключително неаргументирани статия след прочитането на която само затвърдих решението си да не се ваксинирам. Най-неубедителна беше точката за чипирането, като намирам играта на думи "Чипровци-чипиране" за изключителен примитивизъм. В същото време снощи по БНТ 1 Мира Добрева интервюира специалисти, които демонстрираха и рекламираха "благотворната" роля на нано-чиповете и не знам си какви там "ботове" за човешкото здраве. Едва ли не ние като човечество сме поставени вече пред свършен факт
169
2
 
9
 
! Отговори
Да А преди 1 месец
Информираното съгласие е нещо друго, ти се съгласяваш, че няма да търсиш отговорност, защото си разбрал нещо,и се подписваш! А всъщност нищо не си разбрал, защото докато листовките в лекарствата ти казват това лекува еди какво си и има страчини ефекти такива и такива,тук няма! Ползите се споменават само от пропагандатори като тоя Симидчиев, а за евентуалните вреди или се отрича, или се казва, че са нормални! Така че драмата я има и тя ще се появи в бъдеще време!
168
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да не стане като свинскогрипната ваксина и нарколепсията при няколко хиляди от ваксинираните, дето уж не била от ваксината.
167
3
 
7
 
! Отговори
до А преди 1 месец
Именно , ама те страничните ефекти са повече от ползите. Отделно, че много странични ефекти дори не са проучени. Цяла година мина и още не познавам човек и техните познати и познатите на техните познати, които да са боледували. Те може да са боледували, ама да не знаят. Даже никой не им е правил тест. Защо да се тровя с ваксини насила?
166
4
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Пропаганда и Фашизъм...
165
4
 
4
 
! Отговори
100 преди 1 месец
Какво да ви кажа - има случаи, при които в организма се вкарва вещество с канцерогенни свойства, оказващо силно психотропно влияние. Освен това е доста токсично и засяга вътрени органи, например черния дроб.
164
0
 
8
 
! Отговори
да кажа преди 1 месец
преди години е имало едно лекарство, което се е смятало за съвсем безвредно и се е давало на бременни, защото се е смятало, че така карат по-леко бременността и в резултат масово са се народили бебета с увреждания в англия и австралия, където са го използвали. Въобще, ефекта от някои "лекарства" се проявява след време. Немалко чудодейни лекарства вече не се произвеждат, защото се е изяснило какви ужасни поражения предизвикват след време. Проверете сами. А сега ни омайвайте с "безвредните" ваксин
163
3
 
6
 
! Отговори
A преди 1 месец
Вие листовка към лекарства не сте ли чели досега!? Всяко лекарство им описани странични ефекти и нежелани реакции. Играе ролята на информирано съгласие, т.е. те са те информирали за рисковете и ти го ползваш на своя отговорност. Не виждам каква е драмата с ваксините? Като не искаш, не се ваксинирай!
162
4
 
1
 
! Отговори
Е? преди 1 месец
До Ваксина
Забележи, на "опашката" дрехите им. Един няма скъсаняк, аз по това се осетих че е постановка...
161
3
 
6
 
! Отговори
Ботокса преди 1 месец
Интересно, че тази статия я има и във варненски сайтове. Пропаганда на макс!
160
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като е толкова сигурен в твърденията си защо не публикува декларацията на Файзер, която се подписва преди поставянето на ваксината.... там много хубаво са описаните възможните проблеми и усложнения и че човек доброволно приема риска и освобождава от всякаква отговорност фармацевтичната компания.
159
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Хора отровени от омраза върлуват из форума . Зомбиииииии !!!!!!
158
7
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
С ТАЯ ФИЗИОНОМИЯ ВСЕКИ ЛЕКУВАЩ ЛЕКАР НА 4-ТИ КИЛОМЕТЪР НИКОГА НЕ БИ ГО ИЗПИСАЛ!!!!

НА ТОЯ НЕНОР-МАЛНИК КУТИЯ КИБРИТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОВЕРИ ТА ЗДРАВЕТО НА ЧОВЕК!
157
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До дърт

Язе си гу рекламирам. Яла дъ тъ васцинирвам. После нема а та фане ништу!
156
7
 
7
 
! Отговори
дърт преди 1 месец
А стига реклами, де!