Ефективността на ваксините намалява с 2/3 при новите варианти на COVID-19

От "Пфайзер" предвиждат трета доза 8 месеца след поставянето на втората
2 мар 2021 15:50, Ния Христова
31
Ефективността на ваксините намалява с 2/3 при новите варианти на COVID-19
Снимка: БГНЕС
В България до този момент най-разпространен е британският вариант на коронавируса. Южноафриканският все още не е достигна до нас, а ваксините срещу него имат по-ниска ефективност. 
 
Това коментира в ефира на bTV проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. 
 
"И "Пфайзер", и "Модерна" признаха, че с 2/3 намалява ефективността. Затова започват да се разработват нови поколения ваксини. ОТ "Пфайзер" считат, че ще има трета доза до 8 месеца след поставянето на втората, за да се реагира и на новите варианти", обясни проф. Петрова.
 
Според нея руската ваксина има 91% ефективност и е много качествена. Тя поясни още, че всички ваксини предпазват от тежко протичане на заболяването и създават имунен отговор. Тя е на мнение, че не трябва да се избира между тях, тъй като всичките ще доведат до добър резултат.
 
"В момента е проверено каква е ефективността и на трите ваксини след първа - тя е 80-90%. Втората добавя едни 10-15% към тази ефективност и затвърждава имнния отговор. До голяма степен човек е защитен и само след първата доза", обясни проф. Петрова. 
Още по темата
 
В момента във Великобритания се провеждат експерименти - около 400 доброволци си поставят различни комбинации от две ваксини през различен период от време, за да се види дали има ефективност. 
 
"Ваксините дават гаранция за леко протичане на заболяването, но в голямата си част не обещават, че ваксинираните хора няма да са преносители", поясни проф. Петрова.
 
Тя смята, че твръдението на здравния министър, че до края на юни у нас ще са се ваксинирали 70% от хората е нереалистично. 
 
"Първо няма толкова много произведени ваксини в света и второ ваксинацията у нас в момента върви бавно, за да може това да бъде постигнато", смята тя. 
 
Според проф. Петрова ръстът при новорегистрираните случаи на COVID-19 показва, че постепенно влизаме в трета вълна. 
 
"Такива стойности не е имало от декември миналата година. Независимо от отпускането на меките, личната хигиена трябва да се спазва", коментира проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
Не съм любител на Мерцедеси,БМВта,Аудита и Фолксвагени, ама много ме е яд,че ще ги подаряват безплатно на всички!Даже ако *** питате таз тема не ме засяга,но понеже съм на криво роден и с рубли заплатен,трябва да вися по цял ден по сайтовете,да плаша,да съботирам и да настройвам тези,които се интересуват от темата,сакън да не вземат да се възползват от момента и от жеста на държавата!!Щот е рекъл Борисов,че е добро да се ваксинираш,давай да рутим и да събаряме,мамка му и тиква?!БЪЛГАРИНООО
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АлтавAлтъв и безпределноТъп си...
23
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ваксини,ваксини,ваксини.Отрови колкото щеш.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Добър Деннн на Любопитните ;) Честито !
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Astra senik.e ujas sa hora sled 65 g v ch brd da sabraneni sled 65 g da se biat no v bg gi bijat njamalo probkemi ami da si vaksinirat naikite bascvtite na vs ministri deputati vs profesorki dr koto sa po tv i ne govorat istinata sa vaksinite da si vaksinirat rodata na vasrast
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Otrovi i rasli4ni akergii umora deoresii ujss pischete istinite sa vaksinute v bg
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При сегашните темпове на ваксиниране, след три години и половина може би ще е ваксинирано 70% от населението.
18
18
 
14
 
! Отговори
Алтав преди 3 години
И колкото минуси да ми праскате, дори и вие платените ***, никой вече няма да живее свободно. Всичко свърши. Когато преходния период мине и троловете ще бъдете изхвърлени на бунището заедно с останалите хора. Носните кърпи се изхвърлят след употреба защото са гнусни. Още не сте го осъзнали, но в рамките на 2 години ще живеете в чисто нов свят, който разбира се няма да ви е по вкуса.
17
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Койт са ваксинира, от ся нататък яде баура. През година ще трябва да се боцка, инак - проблем. Като му писне да се боцка, иде проблема и катафалката веднага след него. Тия дет ги даваха по телевизията - тях ги не гледайте. На тях им шибнаха витамин C и те вече го изпикаха ненужното съдържание на витамина. Вие му мислете, дет ви набоцкаха с уж ваксини.Англеов, дали се срещна със 70 годишния си баща и да го прегърне, а? Щот тъй каза по телевизията след спринцовката. Май не е, а?
16
0
 
3
 
! Отговори
До номер 1 преди 3 години
Заглавие от друга медия:Проф. Петрова се ваксинира с "Астра Зенека" и каза би ли сложила "Спутник V"
15
11
 
11
 
! Отговори
Алтав преди 3 години
Аре бе, пратихте народа в лудницата с вашите глупости. Всички ваксини са генна терапия след която ще сте ГМОрганизъм попадащ под регулациите за придвижване със сертификат. АстраЗенека и Спутника даже са най- лоши защото не са иРНК, а са си направо генни. Вкарват ви чуждо ДНК в клетките чрез аденовирус като носител. Спутника е съвместна разработка на Гамалея с Оксфордските шарлатани. Биййте си отровите и пак ще сте заключени. Без борба, няма свобода. Спете роби.
14
3
 
30
 
! Отговори
11 преди 3 години
Ха такааа, с 2/3 означава с 66% по-ниска защита. Почва голямото бодене - трети път, четвърти път, десети щам и т.н.
13
6
 
11
 
! Отговори
Терапчо преди 3 години
Е па теа Файцера и Мундерната не са ваксине, братоци. Ово са софтуеъри . Ше ви програмират на парчета. Първо сега ви вкараа dos-a. Не, че знайте ко е тва dos.Ma то голем смех, бе- те и IT-тата дека ся са по на двайсе годин не знаат що е тва DOS-а на компютера. Па простиот пенционер от дек да знае...След DOS-a ке ви шибнат bIOS-от, а после и ОИдоВса...Бегайте на опашка, оти без DOS нема ВиндоВс
12
3
 
22
 
! Отговори
Асен преди 3 години
До ПетърНе си прав нито за бройките нито за тежестта на играта. Очевидно елита има огромни ползи епидемията и вируса да не свършва. Вируса не е толкова страшен и опасен и не случайно никъде няма да видите справедливо сравнение на починалите без ковид с тези на които им е приписано ковид.
11
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупусти и измами никакви ваксини не са ефикасни
10
5
 
9
 
! Отговори
Петър преди 3 години
До юни 70% ваксинирани е нереалистично за България. Другите държави около нас ще ни покажат, че е напълно реалистично, ако взимаме ваксини от където и колкото може, ще станат нещата. Понякога си мисля, че или аз съм много умен и разбирам как може да успеем или играта е такава и тежко ни.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля ви напишете: coronavirus south africa в google.Случаите намаляват рязко, а умрелите са колкото в Естония с 2млн население.
8
3
 
27
 
! Отговори
Казах ли ви преди 3 години
Докато ударим единия щам, то дошли хиляда други, дето старата ваксина не ги събаря. Все едно да удариш в кръчмата няколко ракии и като изтрезнееш пак отново. Същото и с ваксините.
7
2
 
23
 
! Отговори
Нещо преди 3 години
тролчетата изчезнаха. Защо бе мили мои,нали Пфайзер и Модерна бяха най-добрите ваксини,а в Спутник v имало водка. А да ви видя сега - заголи дупе за трета ваксина и за 4та и така до края на света както се казваше в една любима песен.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато старата добра руска технология победи ЛГБТ западната, хахахха.