Дончев отчете: За четири години средната заплата нагоре с 50%

Голямата задача според него е възстановяването на нормалния диалог
318
Дончев отчете: За четири години средната заплата нагоре с 50%
Снимка: БГНЕС

За четири години БВП е нараснал с една четвърт, средната заплата с 50 на сто, минималната пенсия се е удвоила, отчете вицепремиерът Томислав Дончев на среща с КНСБ.

По думите му управлението е моделиране на процесите, търсене на консенсус, а постигнатото е в резултат на общи усилия, чрез механизми на вземане на решения, в които и синдикатите участват. Вицепремиерът благодари на социалните партньори за постигнатото, предаде БТА.

Според Дончев голямата политическа задача, която стои, е възстановяването на нормалния политически диалог - без крясъци, без обиди, да се работи с прагматични категории. Той заяви, че в следващите години България ще е изправена пред огромни предизвикателства и възможности, като, по думите му, ако не сме подготвени, ако не сме в състояние да намираме минималната доза консенсус, може да се окаже, че ще се спънем в предизвикателствата и ще изпуснем възможностите.

"Не оспорвам правото, който управлява да бъде критикуван, напротив - това е задължение, но трябва да върнем рефлекса - където е възможен разговор по тежките теми, той да се състои", заяви Дончев. Той допълни, че който и да управлява, трябва да преведе страната през предизвикателството "Зелена сделка", като според него този процес не трябва да тече през типичните политически истерии, защото така нищо няма да постигнем.

Вицепремиерът смята, че излизането от Ковид кризата в здравен план е първата тема пред България, а другите са как излизаме в социално-икономически план и "кой как си представя формулата на растежа". По думите на Дончев трябва все повече да се мисли за качество на инвестициите, да има икономическа трансформация.

България трябва да се върне на пътя на растежа още тази година, смята вицепремиерът и допълни, че е необходима фокусирана държавна подкрепа, дори по-голяма от тази, която е сега . Планът за възстановяване и устойчивост ще е много мощен инструмент в тази посока.

Според вицепремиера, ако само разширяваме мащабите, значима промяна няма да има. "Аз не казвам, че шивашка фабрика е нещо лошо, но приносът към растежа е малък", допълни Дончев. Той смята, че трябва да се произвеждат кадри, които пазарът да търси.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи, че основната причина за смъртността в България са хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, както и пациентите с онкологични заболявания. По думите му усилията ще са за програми за профилактика за тези пациенти, гарантирането на бърз достъп чрез т.нар.златен час, реформа в спешната помощ.

По-високи доходи в здравеопазването, програми за профилактика и ранна диагностика също са крайно необходими и по тях вече се работи, отчете здравният министър.


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
1
 
! Отговори
Читател преди 1 месец
Както винаги,габровският жонгльор на думите,омайва най простата прослойка от моите сънародници,забравяйки,че България е най бедната и съборена държава както на Балканите,така и в Европа.Сбирщината подвизаваща се близко до Борисов,живеят в охолство,човешко спокойствие,живот,за който обикновените хора не могат и да мечтаят.Десет години, тези са на всички постове от където се крадат наши пари и парите на европейските данъкоплатци.Българино,идва 4.4.21г.събуди се ако искаш да си бодър.
287
0
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Гроб, не ги питайте за цените. Тогава са глухи и слепи!!
286
0
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
И този габровски тарикат тръгнал да ни убеждава „как ядем свинско със зеле” ! 85 години комунизъм_стигат№
285
0
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
балканския= бан*кян*ски*я
284
0
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Експлоатацията на комунистическата управляваща класа Герб се задълбочава постоянно_при всяко покачване на заплатите. Синдикатите са корумпирани от балканския тарикат и си ми*жи*тур*кат съвсем спокойно.
283
0
 
4
 
! Отговори
Селски бек преди 1 месец
Аз пък съм на 100 % сигурен, че короната няма да ме спре да мигрирам
282
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз що не съм разбрал? Мойта не се е вдигнала толкоз.
281
0
 
0
 
! Отговори
Див врачанин преди 1 месец
То при бай ти Тошо бяхме на първо
280
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей ке'леши от Днес.бг.,защо цензурирахте изказът ми срещу малоумният Зозо бе ? В пещера ли съществувате, че развивате комунистическа цензура ? Не сте ли чували за свобода на изказ и слово ? Не знаете ли, че заради такива тъ'поглави овце като вас България е на 111 место по свобода на слово и изказ и е срам за журналиститката от нещастници като вас ! Сега изтрийте и това за да се знае, че сте се навели и лазите като гл'исти пред властта, тук явно не е за мен, а за наведени герберски червеи !
279
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя заплата бре кривоуст гл'авоч,на министри и депутати ли?Едно е четеш повишение,друго е реално получена заплата!Измамниците са успешни в България,защото населението е 90% малоумно,влияе се от манипулации и измами,навело се е до земята пред властимащите и се онадига само когато им ръкопляска!Всичко е усреднено на база милиардите на Тиквата и шайката му от измамници,как не са казали,че е скочила в пъти тази средна заплата се чудя?Всичко е в застой,а заплатите скачат,тези са виртуози на измамата!
278
0
 
0
 
! Отговори
дончев преди 1 месец
не плещи глупости
277
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А цените с колко?
276
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми като има такива *** като ЗОЗО,ще ревем....
275
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, ама само на марионетките на Гроб. Моята се е вдигнала само с 20%. На Дончев ако се е вдигнала с 80%, то средно 50%
274
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените също с 50 %
273
8
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Ревете ли комунистчета? :)))))))))))))))))))) На 04.04.2021г. пак ще ревете :)))))))))))))))))
272
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама това скачане на РЗ означава обезценяване на лева, бе г-н Дончев! Дайте паралелно на тази хвалба покупателната способност на средностатистическия българин и ще се убедите, че тя е спаднала. Това е ясно като 2 +2 =4 , а не гербаджийското 5... Цената на хранителните продукти рязко се вдигна, с паспортизацията на апартаментите ще ни оберете като изпаднали африканци, ГО на шофьорите скочи с 40-50%... А онзи пожарникар тича с джипа по селата и лъже бетер ***. Само че никой вече не му вярва.
271
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото по-бързо тази партия ГЕРБ изтече в канализацията на историята, толкова по-добре за България!!!!
270
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако на тая територия живееше друг народ, а не този, който 700 години от историята си е бил под робство, то според мен гербавите щяха да бъдат ликвидирани чисто физически.
Най-малкото заради невероятната им, нечовешка наглост.
269
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...............каза габровския тарикат и мошеник...............да................тоя доста краде заедно с Боршош от НДК..............знаем ги неговите номера!!!