С мръсния въздух вдишваме и коктейл от болестотворни частици

Симптомите при алергия могат да се сбъркат с тези при COVID-19
29 мар 2021 14:25, Ния Христова
3
Мръсният въздух крие сериозни опасности за здравето ни, тъй като частиците, които вдишваме, могат да бъдат предпоставка за появата на болести.
 
"Не си даваме сметка, но ние през цялото време вдишваме един коктейл от частици, които са свързани с различни болестотворни ефекти", посочи пред Bulgaria ON AIR специалистът по клинична алергология - проф. Тодор Попов. 
 
Големината на фините прахови частици също е от голямо значение. Малките, които са под микрон, влизат в тялото и излизат с дишането. Големите от 10 микрона се задържат в горните дихателни пътища, носната кухина, гълтача и гръкляна. Средните от два и половина микрона обаче могат да влязат в тялото и да останат в белия дроб.
 
"Като влязат в долните дихателни пътища пък са особено опасни за самите белодробни структури, там където се обменят газовете между атмосферата и вътрешността на организма. Това са алвеолите, това е истинската част от белия дроб, където се отразяват най-зле тези ефекти от фините прахови частици", обясни проф. Попов.
 
Симптомите при алергия могат да се сбъкат с тези при инфекциозно заболяване на дихателните пътища, включително и с тези на COVID-19. Препоръчва се при наличие на оплаквания пациентите да търсят своевременно лекарска помощ. 
 
"Общопрактикуващия лекар вече трябва да прецени доколко при пациента му има симптоми, свързани може би с цъфтежния сезон, симптоми с дни на прекалено голямо, ексцесивно замърсяване на въздуха, които вече имаме като информация по Интернет. И другият вариант са вече инфекциите, които си имат по-различна картинка, които са свързани с общо неразположение, с повишаване на температура, с някакви по-специални усещания, свързани със самото дишане", каза още специалистът.
 
Основни причинители на алергия са замърсителите, а не самият мръсен въздух. Смогът улеснява проникването и на вируси в организма, в това число и COVID-19.   
 
"Това са двигателите с вътрешно горене и най-вече дизеловите двигатели. Това са различните източници на отопление с дърва, с въглища, с нафта, които бълват подобни частици, които са с потенциал да предизвикат възпаление в дихателните пътища", подчерта проф. Попов. 
 
Фините прахови частици имат негативно влияние и върху сърдечно-съдовата система. А симптомите за алергия на дихателните пътища са недостиг на въздух, кашлица и отделяне на секрет. 

3
Още от Страната
Настойник на психично болен продаде апартамента му
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ами спрете да дишате.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дрънкане и източване на евро пари за проучвания какви високи данъци да наложат върху бедните българи и високи такси, високи цени на градския мръсен транспорт.