Политолог: Борисов неглижира разделението на властите

Новината от първия ден - председател, избран от партиите на протеста
67
Политолог: Борисов неглижира разделението на властите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новината от първото заседание на 45-то Народно събрание беше изборът за председател с мнозинство от партиите на протеста, коментира политологът Георги Киряков пред БНР.

Още по темата
Това е ясна заявка, че се очертава някакво мнозинство, което може или поне има намерение да променя досегашната ситуация – да върне парламентаризма, каквато по Конституция е България – парламентарна република. Да върне разделението на властите, което в последните десет години, поне в мандатите на премиера Борисов, беше силно неглижирано и сериозно префокусирано в посока Министерски съвет и лично фигурата на Бойко Борисов като министър-председател, каза политологът.

Според него оставката на Бойко Борисов е и сигналът, който той дава от много години, че институциите не са важни за него, че всъщност тук има някаква форма на пряк избор - лично за него. И че могат да се прескачат институционални механизми и институционална последователност. Ако народът така е преценил, след като на него е дал доверие, защото така е възприемана от него ситуацията в страната – народът дава доверие на него, от там нататък той раздава надолу някакви функции - или разделя, или съединява власти, коментира Киряков.

Премиер в отпуск и оставка

“Доколкото разбирам, има възможност, въпреки че е в оставка, да бъде извикан. Знаете, че отпуската му беше предизвикана от желанието на мнозинството в парламента, новото мнозинство – да бъде извикан и да бъде изслушан във връзка с Плана за възстановяване - европейските пари, които трябва да стигнат в Европа във връзка с пандемията и с решаване на последиците от пандемията.

Има възможност да бъде извикан, да видим какво ще се случи и дали ще присъства, или ще продължи това негово поведение - парламентът да не е институцията, която е най-важна в държавата. И някак да играем на сърдити деца, които, след като са им отнели играчката, тропат с крак, обръщат гръб и бягат, посоми политологът.

По думите му днес е Денят на Търновската конституция и е важен ден именно от тази гледна точка, че трябва България отново да се върне в "релсите на парламентаризма и да си стане отново парламентарната република, каквато е по Конституция".
 


67
Още от Страната
Бившият кмет на Благоевград: Съвестта ми е чиста
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
БОЙКО преди 3 седмици
--ПО КОНКТИТУЦИЯ НЕ МОГА ДА ОТГОВАРЯМ ЗА МОИ ДЕЙСТВИЯ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЯ---гл 3 член 69 СЛАВИ И МАЯ СА МОИ „ПОДВОДНИЦИ ---С БСП Е СВЪРШЕНО ЕСЕНТА ЩЕ ДОЙДА ДА СИ ВЗЕМА ПРЕСТОЛА
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Янко
Не се казва тошко арикански, казва се тошко касапски, защото иска да реже крайници.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде стига, Борисов, та Борисов. Той даде оставка, без значение как. Сега е ред на новите-стари хубавци да започнат да работят. Да работят, не да плюят, не да обиждат, не да правят "народен съд". Но, се съмнявам, че знаят какво значи работа, част от "новите" депутата нямат нито един ден трудов стаж, освен като депутати или протестъри. Боже, пази България, защото 80-те% сериозно работи за унищожението на държавата в полза на олигарси, убийци, некадърни политикани и други некадарници.
53
1
 
6
 
! Отговори
Да се яви преди 3 седмици
Пред Гей Тройката, МаяМа, Пинокио, Чалгарят, Техноимпексова, Рамадан Кънев и другите родоотстъпници и *** на Черепа! Така ли разбирате демокрацията. Или по-скоро като рязане на ръце и крака за един дребен лапсус!
52
1
 
3
 
! Отговори
Янко преди 3 седмици
Само някой да е сгрешил някаква дума, Тошко африкански ви дебне с големия трион да реже крайници
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви сърдити деца?
Парламентът вчера загърби Правилника за избиране на Председател.
И това го направиха не от незнание, а да се наложат, за тях правилници и закони не важат. Личи си, че комунистическото промиване на мозъци важи у нас с всичка сила.
Радвайте се и се гответе - на техния фон Борисов ще ви се иди демократ.
50
1
 
6
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 седмици
Хе,хе,Мънънките ми жабочета?!Ошантавихме ли ви с баджанаците!!Видехте ли,че трима гл,паци и една Деса мут,реса сме ви достатъчни да ви съсипем 1300 годишното блато,Хе,хе!!Иначе голямо гуцане от мен и от баджанаците,ту сме за парламентарна,ту сме за президентска,ту сме за смяна на конституция,ту сме за смяна на прокурора,ту сме за смяна на изборния кодекс?!Не разбрахте ли ве НЕЩАСТНИЦИ?!Искаме да сменим Пожарникаря и Каскетя,щот ни мътят водицата и не можем да си крадем!Сичко останало е парламъ!!
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дебелия е злобен и отмъстителен.Съчетано с ниския му интелект и мутренска култура резулатат е видим.Та той от една година се крие като мишок вие искате сега да дойде?
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
borisov, ela da ti vzemem miarka i da ti ushiem shalvarki, bufan rakavki, fes za restarta na rbg...po merak na bsp i dps...i na drugite mutri vatre v ns...;-)))...i kilimche ste ti iztachem...;-)))
47
3
 
7
 
! Отговори
До 42 преди 3 седмици
А НЯКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ??? НЕЩО КАТО ДОКУМЕНТИ??? НЕЩО КАТО СЪД??? ИЛИ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. ВАЖНО Е ЯКОТО ПЛЮЕНЕ . КУКУЛАНДИЯ!!!
46
4
 
7
 
! Отговори
ХЕ ХЕ ХЕ преди 3 седмици
Е ТОЙ РАДЕВ ГО БИЕ ПО ТОЗИ ПОКАЗАТЕЛ. ПРИ НЕГО ВЪОБЩЕ НЯМА РАЗДЕЛЕНИЕ ОТ НЯКОИ ПАРТИИ!!!! КУКУЛАНДИЯ.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От шоп по-отмъстително нема...
44
3
 
9
 
! Отговори
!!! преди 3 седмици
В Наказателният Кодекс има злоупотреба с власт, наказания за кражби, ощетяване на държавата в особено големи рамери, лобизъм, картел, конфликт на интереси, няма "неглиже" и "иди ми, дойди ми".
43
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На тези дето искат да арестуват Боко и да го съдят и не знам си какви простотии там с бай ви Ставри искам да кажа само: Ще го хванете Боко за долуподписания!
42
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прочетох част от коментарите и става ясно - цивилизационното сриване на тази страна е огромно! Изглежда, че огромна част от българите са напуснали всякаква представа за реалността! А реалността е, че герб дори не е пария - това е организирана престъпна група с цел лично забоготяване! И да - те са луди! Но не са само те! Как е възможно изобщо да същестуват тези псuхопати, ако няма предпоставки, които предопределят такива режими и практики? И това идва от уродливото българско мислене и нагласи!
41
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
обявете го за издирване и с полиция го докарайте в парламента, след като се прави на дръж ми шапката тоя мутра лойна!!!
40
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По голям просперитет за България от времето на ГЕРБ не е имало!
39
7
 
11
 
! Отговори
До 30-ти преди 3 седмици
Как да ти тълкувам този факт?
Наистина няма по-добри от тях в момента.

за съжаление такива като вас ще го разберете по трудния начин.

защото си мислите че това което го имаме сега е даденост. А не знаете какво беше преди.
38
9
 
0
 
! Отговори
гост преди 3 седмици
Манолова шъ гу дувиде с билизници ...
37
3
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 седмици
Леля ти юрист а ти???

никъде нито в конституцията нито в закона пише че премиера на държавата е длъжен да се яви в народното събрание и да си подаде лично оставката там.
Питай леля си да ти покаже по кой член е.

Колкото до другия ***-народното събрание не избира главен прокурор.
А като толкова си се затъжил за Иванчева-защо не отидеш да платиш неустойките по загубените съдебни дела заради нейните незаконни действия?