Има ли връзка между ГРУ, взривовете в България и оръжията за Украйна?

Обяснява Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат"
1 май 2021 19:12, Нели Христова
84
Има ли връзка между ГРУ, взривовете в България и оръжията за Украйна?
Снимка: Getty

Дали взривовете в България и Чехия са свързани със стремежа на Кремъл да попречи на оръжейните доставки за Украйна след началото на войната в Донбас? Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат" обяснява пред DW.

ДВ: Господин Грозев, съдейки по вашите последни разследвания, офицери от ГРУ може да са свързани с взривовете във военни складове и заводи в България в периода 2011-2020-а година, както и с експлозията в склада за муниции в чешкия град Врбетице през 2014-а. Целели ли са тези операции да бъде унищожено оръжие, предназначено за Украйна?

Хр. Грозев: Ние сме разследвали само взривовете през 2014-а в Чехия и през 2015-а година в България. Що се отнася до взрива през 2011-а (в склад на компанията ЕМКО на българския бизнесмен Емилиян Гебрев), той очевидно не може да бъде свързан с Украйна. Господин Гебрев, както и други български производители на оръжие и боеприпаси не са крили, че доставят муниции на Грузия. Възможно е взривът да е свързан именно с тези обстоятелства, но ние досега не сме разследвали този случай.

Взривовете през 2015-а година в България бяха в складове, в които се съхраняваха оръжия и боеприпаси на ЕМКО и на други български производители със сключени договори за доставки в Украйна и Грузия. В същото време унищожените боеприпаси бяха съвместими с оръжията по съветски образец, които Грузия и Украйна тогава са купували от България.

До 2015-2016-а година, когато Русия започна да участва по-активно във войната в Сирия, военните действия, свързани с конфликта в Донбас, бяха основна грижа за Кремъл. Така че мотивът за унищожаването на боеприпасите, предназначени за този регион, изглежда логичен.

ДВ: От разследванията става ясно още, че разполагате със записи на телефонни разговори между хора от ГРУ и руски офицери в Донбас, както и с украински сепаратисти. Така ли е?

Хр. Грозев: Не, нямаме записи на тези разговори, а само билинги (документи, които съхраняват данните за оказаните услуги на един или друг абонат в определен ден, б.ред.). Тази документация потвърждава, че през 2015-а и 2016-а година е имало чести контакти между ръководството на поделение 29155 на ГРУ, неговите сътрудници, които са били в България и Чехия (непосредствено преди взривовете, б.ред.) и представители на руските спецслужби в Донбас, както и с тамошните сепаратисти. И може да се каже, че те са участвали в конфликта в Донбас, това е така.

ДВ: Според чешките следователи, експлозията през октомври 2014-а година във Врбетице може да бъде свързана с неуспешния опит за покушение срещу българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Защо не сте съгласни с тази версия?

Хр. Грозев: В такъв случай ГРУ би изглеждало много некомпетентно. Всяка проверка от тяхна страна би показала, че конкретни планове за транспортирането на точно тези боеприпаси към България през следващата година няма. А да се планира покушение за по-далечно бъдеще е много сложно. Затова мисля, че в случая става въпрос за грешка или неразбиране от страна на чешките власти.

ДВ: Как обаче се обяснява това, че между първия взрив през 2011-а година, за който съобщава българската прокуратура, и последния през 2020-а година има цело десетилетие? Ако приемем, че тези взривове са част от една и съща операция, как тогава да си обясним този дълъг интервал от време?

Хр. Грозев: След войната в Грузия имаше още няколко огнища на военни действия, свързани с Южна Осетия. Очевидно Русия е искала да унищожи запасите от боеприпаси, които биха могли да бъдат използвани от грузинската армия. През 2014-а започва нова война. Независимо от това, че подразделение 29155 е група към ГРУ за диверсии и убийства, то се грижи най-вече за интересите на руското министерство на отбраната. Ето защо неговите членове се активизират, когато започват нови войни.

ДВ: Успяхте ли да разкриете всички членове на звеното 29155?

Хр. Грозев: То се състои от около 30 души. До този момент сме установили фиктивните имена на всичките му членове, както и истинските имена на 27 души. Отне ни доста време да проследим тяхната активност в социалните мрежи, да анализираме данните от билингите и да изчакаме някои от тях да допуснат грешка. И наистина имаше такива грешки. Владимир Попов например, който беше в България седмица преди една от експлозиите, а в Черна гора преди неуспешния преврат през 2016-а година, при покупката на автомобил посочил телефонен номер, регистриран на истинското му име - Моисеев.

ДВ: Експлозиите в България се случиха и в държавни оръжейни фабрики и складове за муниции. Как агентите на ГРУ са успели да се доберат до тях?

Хр. Грозев: Досега предполагахме, че те са работили без местни помощници, тъй като частта 29155 е била засекретена дори в рамките на структурите на ГРУ. Те не биха рискували да разкрият плановете си на трети лица. Но случаят в Чехия говори за това, че все пак някой вътрешен човек в складовете им е помогнал. Извършителите са имали помощници и в България. В края на май 2015-а година стана пожар в специалната лаборатория на Министерството на вътрешните работи, където са се съхранявали всички веществени доказателства за първите две експлозии. Дотам определено не е било възможно да се стигне без помощта на вътрешни хора.

ДВ: Промени ли ГРУ методите си на работа, след като толкова много негови агенти бяха разкрити?

Хр. Грозев: Те загубиха огромна част от потенциала си, включително секретната група за поръчки 29155. След нашите разкрития през 2018-2019-а година тази част на практика бе разформирована. Затова сега на ГРУ му се налага да работи или като разчита на местни помощници, или на дипломати, което е много по-трудно, тъй като пътуванията на дипломатите са явни. Именно заради тези ограничения е възможно да настъпи известна пауза в международните операции на ГРУ. Но забелязваме и нови, млади хора - очевидно те набират ново поколение сътрудници.
 


84
Още от Общество
БПЦ: Човечеството все по-трудно живее в мир както със себе си, така и със самата природа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Па то оно Байдън защо падна по стълбата на самолето. ГРУ-то да земат да наденат на главата на Путин единн телепатичен шлем. И Путин кьори на екрано как Байдънеца се качва по стълбата. И казва: "Спъни се, сецни се и падни!" И Байдън пада! Ако Байдън пак се отъркаля по некои стъпала, да знаете само Путин ще виновен!
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Следователите си приличат с писателите на фентъзи - измислят версии, мотиви и връзки. Несъизмеримо по-сложно е да намериш неоспорими доказателства. Ето и Хр. Грозев разследвал взривовете през 2014-а в Чехия и през 2015-а година в България и не намерил доказателства за замесени офицери от ГРУ. А през 2021 г. мотивът за унищожаването на боеприпасите изглеждал логичен. А Дойче зеле ръчка, подсказва отговорите и описва предположения. А ние се съмняваме в непрофесионализъм.
72
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
ГРУ стои зад земетресенията,наводненията,кацането на Луната..
71
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия от Белингкат като са толкова добри и откриват руските агенти по цял свят,що не вземат и да открият на Баце парите в чекмеджетата кой му ги е сложил и коя е Мата Хари и разни други такива неща..
70
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еврейнът Путин (по майка Шаломов) взриви цели блокове в Русия заедно с Патрушев, та какво са някакви взривове в България. Между другото, подобни неща организираха и в Чехия. Може би някой да им кажа на тези "руснаци" да спрат с еврейските си номера. Тук не говоря за клоуни-патриоти на хранилки на "руски" бизнесмени с липсващи краекожия и четящи Талмуда. Говоря за евентуално останали хора с разум и желание децата им да живеят в смисъл да оцелеят.
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стигнах до "Белингкат" и DW, и спрях да чета.
68
12
 
3
 
! Отговори
Кауня от Аскюу преди 2 седмици
Кога най-сетне властите ще признаят че на наша територия се е водила война? Защо трябваше да мълчат като риби и ЕРБ и Гебрев бая парички направиха но и няколко склада и завода си отидоха от гадните руснаци. И без това руски туристи в близките години няма да видим тъй че час поскоро да гоним 20 руски дипломати ,ако са останали толкоз у нас.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През времето на войната в Украйна,складове с оръжие и муниции,намиращи се в близост до дружеството,са изпразне ни за няколко месеца.След това трудовата сила във фирмата се увеличава с около хиляда души.После,точно преди зимния сезон на следващата година има съкращения на персонал с около 1500души.
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На 5 юни 2012 г. силен гръм в складова база „Стралмджа – Мараш” разтресе пътен възел Петолъчката и село Лозенец. Разследването на инцидента доказа, че на 5 юни тримата работници са разглобявали бойна част от зенитна ракета „Двина”. Взривът е тръгнал от цех 1, в който те са загинали на място. Според обвинението в случая не са спазени мерките за сигурност, защото е допуснато да се разглобяват бойни части, които според инструкциите на производителя, могат да се унищожават само чрез взривяване.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На 30 септември 2014 г. в завод "Миджур":Взривът настъпва в 16 часа и 57 минути в цех C, който е съставен от две сгради, разделени с гасителен сифон. Сградите са унищожени, тъй като гасителният сифон не успява да изпълни функцията си - в него са складирани взривни вещества. Причините за взрива не са изяснени, заради липсата на оцелели свидетели (загиват 15 души). В този момент в сградите са се намирали към 5600 противопехотни мини, както и взривни вещества от вече разглобени мини
64
5
 
5
 
! Отговори
Христо Грозев ли! преди 2 седмици
Журналистическите разследвания на знаменития Христо Грозев ще представляват много ценни доказателства за през Хагския трибунал.
63
2
 
13
 
! Отговори
Васил преди 2 седмици
"Умната и красива" Не...К... пак намери някаква помия, с която да ни залива ?! Този път от Дойче Зеле !! Ние не сме индианци бе, како ! Само такива като тебе янките могат да купят за сто долара !
62
5
 
16
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 седмици
Туй разследване ми мяза на гадаене на боб...билинги-милинги,свободни съчинения и приказки от Шехерезада...Тия смешници си мислят,че ние ядем доматите с колците...
61
3
 
0
 
! Отговори
:)) преди 2 седмици
До Анонимен 55

Не позна,
не позна!
Ама се ядоса.
Защо се ядоса?
Нека позная - истината те подразни.
Най-много 2-3 см, затова си толкова ядосан!
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя разследващ нещо намирисва и смърди както и разследването му.Той си мисли,че всички са глупави и ще повярват,че между агенти се водят телефонни разговори. Може ама друг път.Всичко се кодира и се пренасят кодове през границите.А в"Дойче зеле"са най-големите лъжци.Нека каже тоя следовател как продукция на Арсенал се оказа в изоставени складове от И.Д.в Сирия.А взривовете в БГ явно са,за да се прикрият злоупотреби и незаконна търговия с оръжие.В Иганово загина един американец а друг бе ранен.
59
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русофобчета командвани с копчета, малки сте, жалки сте, а най-жалки сте били, когато през 1915 г. сключвате военен съюз с Турция, с което опропастявате България
58
1
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 2 седмици
Всичко е ясно. Отварят телефонния указател та ГРУ и почват да подслушват наред...
57
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 57


"Напротив. България първа обяви Русия за враг. Каквото се провикнало, такова се обадило."

Очевидно е много е сладко да лижeш руски задници.
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

"Русия обяви България за враг, а не обратното."

Напротив. България първа обяви Русия за враг. Каквото се провикнало, такова се обадило.
55
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом и БСП след разгрома на последните избори започна да се прикрива че е русофилска партия значи има напредък и има някаква надежда за България. Факта че евродепутатите на БСП се скриха в тоалетната на ЕП за да не участват в гласуването на резолюцията срещу Русия на 29 април ясно показва че България изтрезнява от русофилското пиянство и думата русофил започва да става *** дума в България. Ако искаш да печелиш избори трябва да водиш твърда политика към Русия а не да се правиш на руски лакей.