Църквата почита Баташките мъченици

Намират смъртта си след двуседмична битка с турска армия
109
Църквата почита Баташките мъченици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската православна църква почита днес паметта на светите Баташки мъченици, страдалци от Априлската епопея.

По време на Априлското въстание през 1876 г. загива почти цялото население на Батак - пет хиляди души от шестхилядното населениe. Мъчениците намират смъртта си след двуседмична битка с многохилядна турска армия.

Градът е изгорен до основи, а две хиляди души, събрани в църквата “Св. Неделя”, загиват след опожаряването й. Те са затворени в храма в продължение на три денонощия, преди да загинат, защитавайки своята чест и вяра.

През пролетта на 2011 г. Баташките мъченици са канонизирани за светци от Българската православна църква.

Историята е запазила само някои от имената на баташките мъченици – това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Керелов – жив опечен на клада, запазени са имената и на някои от избитите – Иван, Илия и други. Паметта се почита официално на 17 май.


109
Още по темата: Батакцърквамъченици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ахмет ага БарутинлияГори в Ада!
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
*** *** - ***.***
65
0
 
3
 
! Отговори
Православен преди 8 месеца
Светла памет и поклон пред паметта и подвига на Светите Баташки мъченици
64
0
 
4
 
! Отговори
До Истината!!! преди 8 месеца
Теб ще те тръшне ГОЛЯМАТА ИСТИНА !!!
63
0
 
3
 
! Отговори
Светла им памет ! преди 8 месеца
Нека ги почетат наследниците на ония, дето ги клаха, и които сега разправят, че нямало робство и кланета, а само ''присъствие'' !
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен. Измишльотините, че българите били загубили историческата си памет и пристигащите от Русия монаси-будители им възвърнали са просто едни руски съчинения с цел да подкрепят изгодни за тях начинанияЕто това е руската лъжа и наглост. Никога руските смрадливци са бранили българската държавност, това е дело на самите българи. Монаха Паисий Хилендарски е един от тези българи, който работи активно за българското самосъзнание.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Истината!!!За едно нещо грешиш. Има исторически изследвания, не само български. В продължение на векове българската етническа територия е онова място на европейския континент, където се вдигат най-много въстания. Става въпрос за опити да се възстанови българската държавност. Измишльотините, че българите били загубили историческата си памет и пристигащите от Русия монаси-будители им възвърнали са просто едни руски съчинения с цел да подкрепят изгодни за тях начинания.Хайдутите са нещо друго
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Истината!!!Я трай, че се излагаш.
59
5
 
1
 
! Отговори
Истината!!! преди 8 месеца
...както турци така и бьлгари ги нарекохте ,,народни хайдути произведохте ги ,,нац .герои и осеяхте цяла бг с техни паметници! Паметник на убийци,крадци и разбойници!!!Еее,човек като няма герои и история почва да си ги измисля ! Даже сьбитията с най нац.ви герои са обвити в сьмнение и мьглявост! Кво са правили,кой ги е убил,кьде им са гробовете,как наистина са изглеждали...даже и историците ви са в сьмнения и загадки!
58
4
 
1
 
! Отговори
Истината!!! преди 8 месеца
До :52 !!! Каквоооо,за какви бунтове говориш ,за тия 500 (ПЕТСТОТИН) и кусур години колко бунтове сте вдигнали?! На 50 години по едно бунтче от локален характер я сте вдигнали я не! Хайде, ако са толкова много изброй ми ги де!! Ама нямаааа! Едно единствено в-ние сте вдигнали и поради липса на ,,медия като в днешно време ,живеещите вьв Варна ,Русе и т.н.даже хабер са нямали,че там далеко някакви диви балканджии са наизлезли по улиците!!! Заради това и даже разбойниците,обиращи и
57
0
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 8 месеца
За мизерията и простотията на турските (помашки и зииигааански) и руски скотове са виновни българите, ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, муууу ха ха ха ха ха ха ха.!.
56
1
 
5
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 8 месеца
Истината на кучетата на исляма не е истина за хората!
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Истината!!!Що не си....
54
2
 
1
 
! Отговори
Пияния помак преди 8 месеца
В Батак действа доспатския башибозук - Барутанлията. В Перущица девинския - тъмрашки башибозук - Тъмрашлията.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До " Истината"Истината е такава, че турците са окупатори на чужди земи и не е необходимо българите специално да се молят на турците за собствените си права на Българска земя!
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ИстинатаРуските пияндури напълно естествено завиждат на благосъстоянието и труда на българите, все пак те, горките още по времето на куррвата Екатерина втарая стават безправни крепостни селяни! Това и самите българи го знаят! Българите преди да паднат под турско и след това , не са били роби, но след падането на България до Свободата й, българите са правили бунтове, а това хич не е угодно и не се нравило както на турците окупатори на чужди земи,така и на безродници и продажнци като теб!
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Иван Вазов е живял по време на "присъствието", така вярвам много повече на неговите писания, отколкото на няколко форумно дървени турски философи.
50
7
 
1
 
! Отговори
Истината!!! преди 8 месеца
...дворов,китните градирни!!!Всички те са били истински роби,собственост на помешчици,крепостни селяни,роби в истинския смисьл на думала!Мнозина от тех негодуват,че са дошли да проливат крьвта си за хора,свободни и живеещи десетократно по добре от тях самите! И почнали да налагат с камшици наред всички бьлгари,които преминавали покрай тях!Причината:масово бьлгарите обикаляли фронтовата линия и мародерствали-и с турски и руски мьртьвци!
49
7
 
3
 
! Отговори
Истината!!! преди 8 месеца
Какьв народ ееейй-все се вайка !Постоянно нещо му липсва,някой му е виновен за нещо! Турците ви дали право да пьтувате свободно по простиращата се на 3 континента огромна Империя,училища,цьркви ,бизнеси,библиотеки(Д.Войников в Шумен), та даже и театьр!!!!(В.Друмев,Шумен) Ааа,сорри,-забравили да ви построят ...нощен клуб!!Тюююхх,язьк!!! Вие по добре питайте за робството ***,поданиците на средновековна Италия!!!Не забравяйте,как руснаците са ахнали,като видели красивите кьщи,пьлните с животни
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Истината!!!престанете да се вайкате а работете сьвестно и правете децаАми българите това и правят - деца! За да я има България трябва да има висока българска раждаемост!