Редица сигнали до НАЗП за нарушения въм ваксинационните центрове

Служителите ползват по един чифт ръкавици на ден
Обновена: 28 май 2021 16:55 | 28 май 2021 12:57, Ния Христова
1
Редица сигнали до НАЗП за нарушения въм ваксинационните центрове
Снимка: БГНЕС

 Десетки граждани са подали сигнали към Националната асоциация за защита на потребителите (НАЗП), че във ваксинационните центрове в цялата страна вместо с отговарящите на европейските стандарти нитрилни ръкавици, манипулациите масово се извършват с латексови. Тези ръкавици не покриват задължителните стандарти и се ползват многократно, пише Bulgaria ON AIR.

Потребителите смятат ситуацията за още по-обезпокоителна, защото са разбрали, че в момента всеки кабинет разполага само с по един чифт ръкавици за целия ден. Това означава, че здравният работник прекарва целият си работен ден с тези ръкавици, докато през него преминават десетки пациенти. 
 
Ръкавиците създават рискове и за хорат с алергични към тях или към пудрата, тъй като по време на манипулацията има допир с пациента, съобщават от НАЗП.
 
Един от сигналоподателите разказва, че на въпрос защо не си сменя ръкавиците, медицинското лице отговорило, че им предоставят само по един чифт на ден. При забележка, че в такъв случай може би е по-безопасно да са без ръкавици, защото тогава поне след всеки пациент ще си мият и дезинфекцират ръцете, отговорът бил, че ръкавиците предпазват здравния работник.
 
Възниква въпросът дали с ваксинациите вместо да ограничават пандемията, всъщност не създават предпоставки за разпространението на вируса, алармират от НАЗП.

1
Още от Балкани
Каква е генетичната връзка между маймуните, зайците, българите и северните македонци?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
боцко преди 6 дни
БОЦ