Честотата на ваксиниране се забавя, няма опасност да изхвърляме ваксини

Богдан Кирилов: Най-предпочитана е ваксината на „Пфайзер“
67
Честотата на ваксиниране се забавя, няма опасност да изхвърляме ваксини
Снимка: БГНЕС

Честотата, с която се случват кампаниите за ваксиниране при нас се забавя, призна  директорът на ИАЛ Богдан Кирилов пред bTV.

По думите му обаче няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност, защото механизмите на Европейската комисия позволяват дарение или препродажба на препаратите.

На този етап у нас най-предпочитана остава ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех".

Още по темата
"Има достатъчно налични ваксини, за да може всеки желаещ да се ваксинира, независимо от възрастовата група", допълни Кирилов.

Той увери, че на този етап няма партиди с изтичащ срок на годност. През юли има около 50 хил. дози от "АстраЗенека", но също така около 80 хил. души очакват втора игла от нея, тъй че тези дози се разпределят приоритетно“, обясни той.

Общото количество дози ваксини, които очакваме у нас е 13 млн. Вече се работи активно и за намиране на възможност за дарение или препродажба. По думите на Кирилов засега има само едно договаряне с Република Северна Македония, което се обсъжда и с ЕК.

Относно ваксинацията на деца, Кирилов коментира, че кратката характеристика на "Пфайзер" вече е променена, като се очаква и становище на експертния съвет по педиатрия. Когато това се случи, ваксината ще бъде пусната в употреба и за децата над 12 г.

Богдан Кирилов отказа да коментира решението да бъде пенсиониран директора на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той го определи като изключителен професионалист, който много уважава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-най ме кефят ковидстрахливците как са заучили едни и същи тъпотии за превъзнасяне на ваксините. Не можете да дискредитирате мислещите хора, а вярващите в Бога по-малко. Ето, и ромите ни са умни и знаят, че тези безплатни терапии не им ги дават за хубаво, но вие, Ентелигенцията на България, с големите претенции подадохте рамото. Мен би ме било срам да се бия в гърдите колко съм умен, при положение, че ром от махалата с 3 клас може да мисли за здравето и интереса си, а не вие. Браво на ромите.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13 милиона ваксини на 6 милиона българи в страната...хахахаххааха. Вие шегувате ли се? Или си викате всички, дето не са умрели, с ваксина, барабар с неродените бебета.
37
0
 
9
 
! Отговори
Hex преди 2 години
Ами ще се забавя, след като по никакъв начин не компенсираха хората за изолацията, лишенията и т.н.
36
2
 
22
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Протеинът на шипчето уврежда сърцето и не само. Безумие е да се жертават деца и млади хора в експерименти.
35
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирането върви по-добре само в София, където са поставени два пъти повече дози на човек от населението в сравнение с провинцията.
34
6
 
15
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
До Анонимен На последно място сме в Европа заради такива *** като теб- готови за жълти стотинки да продават събратята си !
33
8
 
27
 
! Отговори
Доктор преди 2 години
Ако спре ваксинирането ще има тази нация шанс да оцелее. Достатъчно експерименти се направиха по света и нас.
32
4
 
26
 
! Отговори
ДО 25 преди 2 години
До Х ***, как не разбра ,че това не са ваксини ! ***!
31
4
 
27
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Ковид зомбитата се ваксинираха, и няма мераклии за ГМО ваксини!
30
12
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Забавяне на темпа на ваксиниране има, все пак темпа е по-висок в сравнение с темпа преди служебното правителство. През последните 14 дни преди служебното правителство се ваксинираха по 15000 човека средно на ден, въпреки че имаше един ден с 36000. През първите две седмици на служебното правителство бяха средно по 21000 човека на ден, а през вторите две седмици значително по-малко - по 14000 на ден. Изпуснат бе момента, когато желаещите бяха много, но пазеха ваксини за втора доза.
29
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да се забави темпа на ваксинация. Останаха за ваксиниране неграмотните и онези от маалите, а те са много и ги е страх от ваксиниране
28
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заблудените дето отказват да се ваксинират ще намалеят. На една част близки и познати ще им налеят акъл в главата, а друга част ще се запознае отблизо с вируса, но няма да има време да постъпи правилно
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като повторят зомбитата ще "намалее честотата", нормално е.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес пак няма достатъчно "пандемични" новини и мозъкът ми пак няма да се промие както трябва.
25
26
 
12
 
! Отговори
Х преди 2 години
Бай *** се опасява да не го чипират, какви ти ваксини, моля Ви!
24
4
 
6
 
! Отговори
Не! преди 2 години
За моята от сега ви казвам, че е за ***...
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксина?Ко?НЕ!!
22
29
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напоследък си мисля, че няма друго място на планетата с такива ***. Ако образованието ни беше нормално, тези хора щяха да бъдат със Специални Образователни Потребности. То не бяха конспирации, не бяха отрицания на това, което става пред очите ни, Бил Гейтс, самолетопръскачки и още какви ли не глупости. Ами защо се чудите, че сме последни в Европа по всичко.
21
1
 
10
 
! Отговори
Stiker преди 2 години
".."Пфайзер" и "Бионтех". - Красимирчо, чедо неграмотно, от къде ви намират такива тройкаджии недоучили, та после да срамите учителите си, а? В България има 4 одобрени ваксини: AstraZeneca, Pfizer-Biontech, Moderna и Johnson & Johnson, съответно на български: АстраЗенека, ФАЙЗЕР-БИОНТЕК, Модерна и Джонсън и Джонсън. Спрете да си измисляте нови ваксини и да ги прекръщавате, че вече и *** ви се смеят.
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В началото на лятото няма смисъл от ваксиниране, по традиция заразените са по-малко през периода, освен ако не ни нападне индийският щам. За да не се налага ваксина повече от веднъж годишно, ваксинирането е за предпочитане през есента и ще пази до края на пролетта. За съжаление така наречените ваксини в момента са краткотрайни, но по-големият проблем е, че ваксинираните също пренасят заразата, поради което в страните с много ваксинирани не махнаха ограниченията и запазиха соц. дистанция...