"Заедно с теб" : Притискаха ни да се трансплантират деца в Правителствена болница

"Висш служител от МЗ сигнализираше за нередности",
9 юни 2021 17:00, Ния Христова
38
Пациентски организации "Заедно с теб" осъдиха бездействието на държавата по въпроса с незаконните трансплантации.
 
"Сигналите са от доста години, не са свързани с последните трансплантации за фалшиви родствени връзки, които обяви служебният министър д-р Кацаров, тъй като това може би е ставало тихомълком и не е излязло в медиите. Те не са български граждани и по никакъв начин не сме сигнализирани ние", каза председателят на Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя поясни още, че сигналите през годините са от най-висш държавен административен служител в Министерството на здравеопазването.
 
"Във Фонда за лечение на деца бяхме подложени на натиск да се трансплантират български деца, бебета в Правителствена болница, при положение, че там няма достатъчно опит. И според някои лекари там няма мултидисциплинарни екипи, които да поемат след това тези трансплантирани деца. Това, което беше ужасяващото е, че директорите на Фонда и уронването на тази държавна институция за лечение на деца си отиваха по нареждане на проф. Спасов", допълни Пенка Георгиева.
 
По думите й д-р Тинка Троева е била един от успешните и добре работещи директори.
 
"Тя беше уволнена заради това, че ние се преборихме едно 5-месечно бебе да отиде за чернодробна трансплантация в Германия, а не както настояваше националният консултант проф. Спасов да бъде трансплантирано в Правителствена болница. Знаете и случая с малкия Байрям, който се нуждаеше от бъбречна трансплантация, който също трябваше да се трансплантира там, но благодарение на медиите това детенце беше в чужбина", подчерта председателят на пациентска организация "Заедно с теб".
 
Тя е категорична, че има много нередности. Попитана защо се закри Агенцията по трансплантации и се преобразува в Дирекция, тя отговори:
 
"Последният директор - д-р Марияна Симеонова, работеше много активно с всички пациентски организации, свързани с трансплантации. Ние участвахме много активно там. Агенцията, с тази си прозрачност и с тази си активност към обществото, пречеше. И откакто тя стана Дирекция към Медицинския надзор - нещата изчезнаха. Ние вече загубихме връзка с институциите, процесите, които се случваха, а беше добре, когато трансплантирани пациенти участваха в разглеждането на документите на следващите, които се нуждаят от трансплантация."
 
Пенка Георгиева припомни, че чакащите за трансплантация са много. Надява се новото правителство отново да включи пациентските организации като качество за гарант и като качество на доверие на обществото в донорството.

38
Още от София
Пореден случай на агресия на автобусна спирка в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 седмици
До Анонимен9Какъв трафик на органи и незаконни трансплантации се случват, когато се помага и на двете страни - и двете страни са здрави и доволни, а и нашите лекари имат възможност за придобиване на по-голям опит в трансплантирането...Явно тук някои чужди "партньори" на БСП надават вой, че им взимаме пациентите...Типична БСПарска буквоядска истерия - за тях не е важен ***, а буквата на закона! Те са готови да осакатят човека ако така казва буквата, га.д.ове.те! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
11
14
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 седмици
С какво може да помогнат трансплантираните пациенти при разглеждане документите на очакващите?! Те не са медицински лица и е смешно да се очаква компетенция от тях по такива въпроси...Това отново е изгъз.ица на БСП! СМЕШКИ!..Нямало достатъчен опит в Правителствена болница, значи..А как ще имат опит като не им позволяват това? Щом оторизираните специалисти смятат, че лекарите там имат достатъчен опит, смешно е да се претендира друго. У нас винаги тревата е по-зелена на другия бряг, особено за БСП
10
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само непровепени данни се разпространяват
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, ДАНС и МВР са покровителствали трафика на органи и незаконните трансплантации. За всеки един от случаите е извършвана проверка и са изпращани данни, че това са фалшиви самоличности както на Ананиев и на Ангелов, така и на ДАНС и МВР никаква реакция, разкри Кацаров.
8
0
 
1
 
! Отговори
До Кики преди 2 седмици
Този "Трансплантации" някакъв бог на трансплантациите ли е приятелю?..
7
1
 
20
 
! Отговори
Кики преди 2 седмици
Хора бягаха за трансплантаций в Пакистан, защото успеваемостта в така наречената клинична база Лозенец се движеше между 20. 27 %.Този чакал Спасов трупаше опит и слава върху съдбите на десетки нещастни хора.
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Журналистите се занимават с толкова смешни историйки и си пазят хляба. Отдавна нямаме разследваща журналистика, която да е готова на всичко в името на справедливостта. Това в момента журналисти ли са? Прочитат си новините, които са им дадени. Медиите отдавна не са обективни. Превърнахме се с мълчанието си за нередностите в съучастници. А тези от болница Лозенец ме отвращават. Надявам се един ден да разберат, че не всичко е пари!!!!!!!
5
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Що не концлагери.До Анонимен
4
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И моето мнение е, че това служебно правителство трябва да продължи да работи, за да се започне отнякъде оправянето на държавата ни. Колко жалко е, че дори самото общество не реагира адекватно за тези незаконни трансплантации. По-скоро изобщо не реагира. Все едно това общество е заспало и нищо не е в състояние да го трогне, ужаси... Всеки си мисли, че няма да се случи на него. А толкова хора чакат да бъдат спасени, докато едни мафиоти в бяло, вместо да са вече в затвора, те обжалват и са нагли.
3
8
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До цитат на Трифонов/2"Другото е тема табу. ... Мисирки, сър!" - ц. ес демокрация.ПП. Я попитай дали някой в немско повдигна въпроса, как така пенкилерите от роберт кох си сменяха мнението по въпроса с ползата от маските в зависимост от това дали имаше кораб на кея с товар маски или не.Или в белгия - дали има наказан за унищожаването на 36 милиона маски от резерва без да са подменени?!
2
7
 
45
 
! Отговори
цитат на Трифонов преди 2 седмици
Миналата седмица служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров направи ужасяващи разкрития за болница Лозенец . И какво правят медиите в България? Правят журналистическо разследване по случая, търсят замесените, търсят донорите, търсят истината за болницата? Нищо подобно. Занимават се с пенсионирането на иначе толкова симпатичния проф. Тодор Кантарджиев. Там е техният фокус в сектор здравеопазване, там се раздават медиите. Другото е тема табу. ... Мисирки, сър!
1
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-добре за всички ще отново да не се състави парламент и Служебното правителство на Стефан Янев да продължи да управлява поне още 2 години.Само така ще можем да отрежем пипалата на Октопода, превзел Държавата ни.