Бойко Рашков: Където се обърнем, е блато, наши служби нямат чувствителност

Кацаров: Мерките срещу вируса се коригират, защото има риск от нова вълна
Обновена: 15 юни 2021 18:19 | 15 юни 2021 12:15, Веселина Йорданова
270
Бойко Рашков: Където се обърнем, е блато, наши служби нямат чувствителност

МВР е предприело всички организационни мерки, които да гарантират в много голяма степен, че ще проведем честни избори на 11 юли. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков на отчета на служебното правителство за едномесечно управление.

Липсва оперативна чувствителност на някои наши служби към проблеми в нашата страна, посочи той и даде пример с незаконните трансплантации, които бяха обявени, като подчерта, че тези случаи са останали неизвестни за оперативните структури на МВР.

Където се е обърнем, е блато, подчерта вътрешният министър.

За голямо съжаление на едни от предходните избори - на 4 април, а и преди това, има констатирани случаи на купуване на вот. За това уродливо явление в нашия политически живот МВР няма вина, ако има отделни случаи, в които някои служители от министерството са се опитвали да съдействат на една или друга политическа партия, това са инцидентни случаи, каза Рашков. По думите му ведомството разполага с информация в тази насока и ще бъдат предприети мерки.

В МВР е създаден щаб, който се ръководи от главния секретар на министерството във връзка с изборите. По отношение на рокадите, той заяви, че са извършени "необходими промени", а не чистка. Някои по тяхно желание бяха преназначени в други служби, обясни Рашков.

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че дейностите в министерството са разделени на два вида - дейности по прозрачност и дейности по икономически растеж. Той посочи направеното по случая ББР с ограничаване на кредитите, които се дават, ситуацията с язовирите, които не са влезли в експлоатация, а за които са изхарчени пари.

Дал съм разпореждане всички завършени язовири да влязат в експлоатация и всеки договор с външен изпълнител да бъда предоставян към Комисията за прозрачност и контрол, обясни министърът.

Над 2.5 млрд. нови средства ще бъдат достъпни за малки и средни предприятия в партньорство с търговските банки, каза Петков.

По отношение на пандемията беше отчетено, че проблемите се дължат на лошо състояние на здравната система и недобро управление на кризата. Не заварихме утвърден общ план за диагностика и лечение на ковид, последни бяхме по ваксинация, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Скоро ще бъде публикуван такъв протокол. Министърът заяви и че се прави информационна кампания за ваксинирането, каквато липсвала.

Според него добрата новина е, че над 400 хил. възрастни са се ваксинирали за месец. Възложен е анализ на смъртността и на работата на медицинските служби, за да се разбере откъде идват лошите резултати, информира Кацаров.

Ковид не е отминал, рискът от нова вълна есента продължава да съществува, подчерта Кацаров. По думите му прави се корекция на мерките, като се следи ситуацията непрекъснато. Ваксини са осигурени за населението за следващите две години. По думите му очаква се скоро да влезем и в зелената зона на ЕС по заболеваемост.

Финансовият министър Асен Василев каза, че мерките, свързани с пандемията, са били бюджетирани до края на март и реално не е имало оставено финансиране за тях. По думите му общественият ресурс е бил харчен безконтролно, имало е системно несъбиране на данъци от НАП, като се вижда значително повишена събираемост за 30 дни.

Ще има серия от обществени обсъждания за актуализация на бюджета, като целта ни е да няма увеличение на дефицита. Възможно е това да стане чрез рязане на капиталови разходи, информира Василев.

Половината от държавния ресурс е бил харчен, вместо по закона за обществени поръчки и тръжни процедури, чрез вратичка за спешни и неотложни случаи. Това се е превърнало в порочна практика, добави той. Работи се по решение на МС, което силно да ограничи тази практика. През заобикаляне на ЗОП е установен голям теч за закупуване на горива за отопление, с който по 300 лева на тон са текли в някои джобове, каза още Василев.


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ГОЛЕМО ОТКРИТИЕ
18
2
 
14
 
! Отговори
Диоген преди 3 месеца
Новината е,че тези хора трябваше да ги пенсионират като военни, за да се захванат най-сетне през живота си с работа :-))Да са ни живи и здрави, докато държавния бюджет издържи!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пресушете това съветско тоталитарно блато!
16
0
 
4
 
! Отговори
Кон с татация преди 3 месеца
България е едно сламено *** на изгнили крака
15
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То и Бойко Борсов е комунист!
14
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е та какво да е след 12 години герб-блато ми,не блато ,а дъно на дъната.
13
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лошото е, че комyнягите ще фалшифицират изборите както направиха и през 1945г.
12
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оставка, съд и затвор за румен радев и цялото служебно правителство !
11
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде и да пипне все на Баце еврата и кюлчетата излизат....
10
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
този път ако ни се размине само с три-четири пресушени язовира и една фалирана от частното правителство банка, ЩЕ ТРЯБВА ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ
9
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Червената мафия, съставена от триумвирата Радев-Божков-Слави ще принуди Европа да ни спре еврофондовете. Няма да е за първи път.
8
5
 
28
 
! Отговори
до Анонимен преди 3 месеца
Нееее! Рашков - пенсионер
7
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бойко вече не е на власт. Хайде да ви видим сега. Пресушете блатото, нали сте пекани. Всеки може да плямпa.
6
6
 
37
 
! Отговори
ИЗБОРИ преди 3 месеца
какво общо имат трансплантациите и изборите или просто си измисляте нови и нови неща, но старите никой не се занимава да ги доказва, просто си остават верни, защото КОМУНИСТИТЕ СА ГИ СЪОБЩИЛИ, комунистите, които ще организират честни и прозрачни избори
5
22
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 3 месеца
Рашков нещата много лесно могат да се оправят!С един подпис и закриваш изгнилата ченгеджийница!Създаваш нова европейска полиция защитаваща законите и правата на гражданите и това е!
4
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рашков Главен прокурор!
3
11
 
42
 
! Отговори
Мед. лице преди 3 месеца
Хаосът го правите вие, др. Рашков. Ще платим скъпо , заради вашата отмъстителност и низост. Нали уж нямаше К19? Но вие ще се измъкнете,като мишок след изборите и ще отидете в пенсия.
2
28
 
14
 
! Отговори
Схемата на Баце преди 3 месеца
За всичко в държавата си има схема,каквото и да се прави без значение лот от магистрала,язовир,източване на гориво от стар потънал кораб в морето,водопровод,канал,детска градина,булевард,околовръстно,спортна зала и т.н.Та Баце казва:''За мен 30% и тръгва надолу по веригата.Тоя под Баце казва на следващия:''Баце каза 40% за него''Следващия казва на по-следващия:''Баце е казал 50% за него или няма да се строи''По-следващия към изпълнителя:"Баце каза даваш 60% и си ти,иначе търг и ще го прави друг.
1
24
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ршков, къде са ти доказателствата за подслушванията? Къде са ти доказателствата, че Борисов щял да коли човек? РАШКОВ, КОМУНИСТ ГАДЕН, ОСВЕН ДА ПЛЮЕШ ДРУГО МОЖЕШ ЛИ ДА ПРАВИШ?