Запознайте се с Мария, първата кукла от ромски произход

Прототипът е 24-годишна акушерка с награда "Млад европеец на годината"
245
Запознайте се с Мария, първата кукла от ромски произход
Снимка: Кадър Нова телевизия

Създадоха първата кукла от ромски произход. Тя се казва Мария, също като своя прототип - 24-годишната акушерка от ромски произход Мария Атанасова.

Куклата има за цел да накара момиченца от нейния етнос да се разпознават в нея и да убеди останалите, че играчките трябва да отразяват действителността.

„Има хора, които гледат на ромите като на хора с по-малко потенциал и дори интелект, смятат, че не са способни да се развиват. Мен повече ме радва, че куклата същестувава, а не че аз съм вдъхновението за тази кукла“, призна Мария Атанасова пред Нова телевизия.

А идеята за куклата е на Мая от Варна, която е майка на  три деца.

„Винаги съм се чудила защо има толкова много играчки, а разнообразието не е отразено много в тях“, казва тя.  

Мая е доброволец и помага в интеграцията на различни групи хора.

„Надявам се куклата да вдъхнови много млади момичета, така както истинската Мария вдъхновява“, посочва още тя.

Самата Мария от малка е доброволец към различни младежки организации. През миналата година печели награда „Млад европеец на годината“.

„Сблъсквайки се с предразсъдъците имам по-голяма мотивация да се боря“, споделя тя.

Компания на куклата Мария правят Ники, който е с аутизъм, Ива със синдром на Даун , Яна с диабет, Боби  с виталиго.

Част от куклите ще бъдат подарени на детски градини, а другите на фондации, които подкрепят деца с тези състояния. 


245
Още по темата: Марияромкуклаакушерка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
4
 
! Отговори
Гербер преди 1 месец
Тези като ги видя и заобичвам Фюрера!!!
49
2
 
5
 
! Отговори
Баджанак преди 1 месец
Въпросната кукла мирише ли ? Само питам...
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не става ясно дали куклата е момче или момиче.
47
0
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 1 месец
днес кукла от ромски произход,дай боже утре и кукла от български произход,и така всеки ще си знае от какъв произход е и няма да се мешат по никакъв начин,нито културно,нито...... ,абе всяка кукла да си знае местото.
46
1
 
6
 
! Отговори
Гощо преди 1 месец
До Няма лошоНе, не заслужава похвала, тя е просто е нормален гражданин който работи, плаща си данъците както всеки нормален БЪЛГАРСКИ гражданин и това и е задължение!!!!!. Какво е направила в повече от другите?
45
0
 
1
 
! Отговори
Гощо преди 1 месец
МУХАХАХАХАХА БУУУУУХАХАХАХАХАХАХАХАХ
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако куклата е и с ЛГБТ наклонности ще бъде идеален пример ;)
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 40"Компания на куклата Мария правят Ники, който е с аутизъм, Ива със синдром на Даун , Яна с диабет, Боби с виталиго." За тези състояния става дума, гений.
42
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уж се тръби, че не трябва да се прави разлика между раси и етноси, а тия същите които го прокламират не спират да изтъкват тия разлики. Според тия дори куклите имат етнос, това ли им е обединението ?
41
2
 
26
 
! Отговори
Няма лошо преди 1 месец
Щом е успяла да завърши образование и да се сдобие с полезна за хората професия, значи заслужава похвала и поощрение. Дано повече ромски момичета да последват нейния пример.
40
2
 
23
 
! Отговори
7 преди 1 месец
"Част от куклите ще бъдат подарени на детски градини, а другите на фондации, които подкрепят {{деца с тези състояния}}." - значи ром е състояние :D Знаете ли, съгласен съм. Има българи по-зле и от тях, но за щастие са малко.
39
0
 
19
 
! Отговори
Еми грант преди 1 месец
Днес РАЗБРАХ ,че ако някой каже на български гражданин емигрирал да живее извън България- Предател е Дискриминация.
38
0
 
37
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
"Компания на куклата Мария правят Ники, който е с аутизъм, Ива със синдром на Даун , Яна с диабет, Боби с виталиго."...МИЛО!...Но защо са пропуснали и другата,също много важна кукла?..-"Бай Дън,с Алцхаймера"?...М/у другото,според Конституцията,НЕ МОЖЕ да има каквато и да било дискриминация,основана на..и НА ЗДРАВОСЛОВНОТО състояние!!!!...Като ни натрисат тия кукли с болестите,всъщност "авторите им" ПРАВЯТ РАЗЛИКА м/у болните и здравите индивиди!!..А това вече си е чиста проба ДИСКРИМИНАЦИЯ!!!
37
4
 
72
 
! Отговори
А Х преди 1 месец
Какви предразсъдъците бе?От 10 години имам "ром" работник.Пусках го да ходи на училище,че да изкара един 8-ми клас,за да извадя книжка и разните му там свидетелства.Ей,Богу,това нещо не може да си напише името вече десета година.Въобщене ми говорете за равенство и т.н .Едните учим до 40 и едвам се справяме,а тия и два часа не са учили,но по цял ден гюбеци и кючеци.На наш гръб.
36
3
 
56
 
! Отговори
много ядосан преди 1 месец
Каква глупост сама!Не стига разделението между хората,а сега-и куклите.В България всички са българи,а куклите-всички са кукли.Значи в магазина да обясня на детето си,че тази кукла е от ромски произход,нищо че в детската градина всички деца си играят и никой не се интересува какъв произход има детенцето на съседното столче.Тази идея е абсолютно неприемлива...поне за мене.
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, нормално, това са "новите българи".
34
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудесен начин да бориш расизма. Учете децата от малки, че са различни и тяхното племе се счита за по-различно от останалите. Похвално. 24 годишнат акушерка ги е измислила нещата
33
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много малко роми са като Мария. Тя може да е еталон за това как се излиза от гетото, но на ромите не им се получава. Трудно е да излезеш от гетото и всякакви цветнокожи го правят и стават програмисти, архитекти, лекари, адвокати и какво ли не. Но не и ромите. При тях изключения почти няма, както и надежда.
32
20
 
4
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
хубава идея.
31
3
 
33
 
! Отговори
преди 1 месец
Каква прекрасна и политически коректна кукла !Колко много соц. равенство има в нея !Сека ако момичето направило я каже, че се бори за LGBT+ права, мисля, че може да стане евро. (соц/ком. ) гражданин на десетилетието !Защото така се налага по партийна линия.