Цената на дървата за огрев - 50 лв. при горския, 100 лв. от склада

През есента цената им може да скочи двойно
62
Цената на дървата за огрев - 50 лв. при горския, 100 лв. от склада
Снимка: Pixabay

Двойно по-евтино излизат дървата, ако си ги купим от склад на горското вместо на тържище, съобщава „Телеграф“.

По 90-100 лева се продава в момента кубик дърва в столицата и в повечето градове в страната. В склад на държавно горско предприятие пък цената за широколистни дървета е 45-50 лева. Не всеки обаче може да си ги набави в момента. Стопанствата имат за цел да осигурят огрев на първо място за хората в близките им населени места. Затова списъци с желаещи обикновено се правят още от март.

Иначе в момента е най-доброто време за набавяне на дървата за зимата. През есента цената им може да скочи двойно. В момента например кубикът върви до 100 лева в частни складове в столицата в зависимост от вида дървесина. Сходни са офертите и при поръчка в интернет. Миналата година през септември обаче цените стигнаха 180 лева на кубик на тържищата.

За отоплението на жилище от 80 кв.м за сезона трябват 5 кубика дърва. Това означава, че отоплението зимата ще излезе на домакинството между 450 и 500 лева, ако сега осигури горивото, и 800-900 лева, ако остави за есента купуването на дървата.

10 лева струват дървата, продавани в чувал. Това отново прави около стотачка за кубик, тъй като 10 чувала правят един кубичен метър. Ако дървата са смесени от габър, орех, слива, бреза, кубикът, подреден на пале, вече се продава по 80 лева. По 90 лева е кубикът от ценните букови цепеници в склад край Околовръсното на София.

Сходни са цените и в други райони. 90 лв. струва един кубик нарязани и нацепени дъбови дърва в Кюстендил,. С 15 лв. по-евтини са метровките, но малцина ги предпочитат заради това, че трябва да се режат и цепят на място. „Ако човек тръгне да си прави тънки сметки и му докарат дървата цели, после ще му излязат златни. Трябва да платиш на човек с машинка, после да вземеш някой да ги нацепи. Затова ние всяка година взимаме направо готови и ги вкарваме от рано в мазето, за да са сухи за зимата“, обяснява 48-годишният Петър Ивайлов от Кюстендил.

За кубик нарязани букови дърва пък кюстендилци ще трябва да се бръкнат с 85 лв., като отново тези, които са на метровки, са по-евтини – 70 лв. за кубик. Заради огромния наплив от страна на хората пък записването в някои от фирмите в областния град става поне три месеца назад. Цената на твърдите широколистни дърва за огрев в Благоевград е 93,60 лв. на пространствен куб. метър с ДДС, но ненарязани. В цената влиза и транспорт до дома на клиента в рамките на община Благоевград. Нарязаните и нацепени са 100,80 лв. с ДДС с отново включен транспорт и доставка до вкъщи в рамките на община Благоевград.

Най-евтино се продават дървата, които потребителят сам си отсече на посочено от горското стопанство място.

Дървата на корен в Югозападното държавно предприятие се продават по 19-20 лева на пространствен кубик, ако са широколисти, и между 8 и 10 лева, ако са иглолистни. В този случай обаче човек поема цялата работа и разходите по отсичането, цепенето и транспорта и затова много хора се отказват от тази възможност. Наблюдава се тенденция за увеличаване на желаещите да закупят готови, нацепени и доставени дърва, съобщи Василий Маринковски от Югозападнотото държавно предприятие за „Телеграф“. Миналата година те са се продавали на средна цена 47 лева от широколистни дървета и по 32 лева от иглолистни. Предприятието е добило 1 млн. куб. м дървесина и от тях 180 000 кубика са били на преференциални цени за населението за огрев.

Повече от 210 000 проверки са извършили горските инспектори през първите шест месеца на тази година.

Те са конфискували общо 6000 кубика незаконно добита дървесина, съобщиха от Изпълнителна агенция по горите. Две трети от тях са задържани в базите за съхранение. От нарушителите са конфискувани 243 каруци, 29 коня, 133 моторни превозни средства, 200 моторни триона и други инструменти за дърводобив. Проверени са 35 913 ловци, 34 707 рибари и други лица, извършващи дейности в горски територии. Съставените актове са 4581.

10% отстъпка за пенсионери и студенти дават някои от борсите за дърва във Варна.

Цените по морето като цяло са по-ниски, отколкото в Западна България.

От 50 до 70 лева върви там кубикът, като борсите предлагат реални количества нарязани, нацепени и с безплатен транспорт дъб, бук, цер и габър. Дървата са с размер на клетка за камион 90 на 90 на 115 см. Ако не са на кубик, търговците искат 180 лв. за тон. Предлагат се и по-малки количества, като чувал дърва е 5 лв., а чувал разпалки - 4 лв. Обикновено безплатен е транспортът за заявки над 100 лева в рамките на Варна, а в останалите случаи се заплаща според километрите и по договорка. Въглищата в чувал от 25 кг - мити, руски от Домбас, са 450 лв. за тон, 9 лв. струват в чувал от 20 кг.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: ценаогревдърва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
11
 
16
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Добро утро,Дървата за огрев трябва да ги спрат напълно и да осигурят на хората топлина от газ. Поради дървата и въглищата, които се горят, въздухът ни е силно замърсен.Чух, че в Англия през около 1920-30 та г. са измрели 12 хиляди в Лондон за броени дни, поради замърсяването на въздуха от дърва и въглища от тогава имат закон забрана за използването им и всичко е на газ и ефтино.2. Са дизеловите коли тотална забрана и за тях трябва да има.И ще се реши въпросът с чистият въздух в големите градо
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гешката че го чегъртат ли.мно са му се назлобили
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
иэгорете си горите и иэдишайте пушека,нещастн.ици
12
0
 
9
 
! Отговори
Хайде пенсионери на преди 2 години
море!Кокалите сгрейте, топлинка за зимата си съберете.А по хладинка по-късно и по една ракийка ударете.
11
2
 
8
 
! Отговори
безплатен съвет преди 2 години
Вълнените дрехи лятото охлаждат, зимата пък топлят.Ако нямате такива, носете дрехи със достатъчно вълна в тях.
10
4
 
15
 
! Отговори
Баамаа преди 2 години
Пенсионерите се топлят с дръвце , а Баце с кюлчета.
9
4
 
5
 
! Отговори
безплатен съвет преди 2 години
Да слагат вълнени *** за най-евтино `топло`.
8
3
 
8
 
! Отговори
Лято-Есен-Зима-№? преди 2 години
Пенсионери са свикнали и намират за нормално отопляването им на дърва.За съжаление през миналата Зима, точно такива мои познати се преселиха в един друг свят.А правиха планове занапред...
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОБИЧАЙНА ПРАКТИКА НА ТЪРГОВЦИТЕ (ТЪРГАШИТЕ). ДЕ НЕ СТЕ ОТКРИЛИ СТУДЕНИЯТ ЯДРЕН СИНТЕЗ, ЧЕ ОЧАКВАТЕ НАГРАДА ЗА НЕНОВИНАТА СИ!!!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте писали глупости горския не продава дърва, а дава разрешително и бележи дърветата за сеч друг въпрос е, че фирмите се отчитат по надлежния ред.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горския издава ли касов бон? Е бати цирковете.
4
4
 
20
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
Ама после що се наводнихме и стават свлачища.
3
4
 
19
 
! Отговори
българин преди 2 години
Има спекула с цената.Така е.Всяка година купувам по 10 куб.м.Но знете ли какво значи дърводобив по горски терен?Почти робски труд.Един плаща за позволително,други/познайте от кой етнос/режат,и изнасят с коне,редене,товаране на камион,разход по превозването,разтоварване пред дома.Не им завиждайте,скъпи братя.Тежък е този труд.
2
4
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Аз дърва за камината си купувам от Практикер. Там едно чувалче дърва, някъде към 10-15 цепеници са към 15 лева. Точно за да си направя една хубава жар и да си изпека 2 пържоли и да зария няколко картофа в жарта за гарнитура :))) Това да се отопляваш с дърва е луда работа. Всеки ден да палиш камината зимата, за да ти е топло. И да слизаш до мазето за дърва. Друго си е с парно. Зимата си ходя гол по боксерки у нас, радиаторите всички на max :)))
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понятието "дърва за огрев" трябва да се облага с 200% акциз. А бракониерите да се отстрелват.