Сакскобургготски осъди България заради мораториума от 2009 г.

Той забраняваше на царският наследник да се разпорежда с имотите си
7 сеп 2021 13:08, Нели Христова
335
Сакскобургготски осъди България заради мораториума от 2009 г.
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски осъди България в Страсбург заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпорежда с имотите си и да ги експлоатира. Европейският съд по правата на човека обяви решението си днес, предаде Lex.bg. Пълното решение на съда можете да видите ТУК.

През декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото на царските наследници да се разпореждат с върнатите им имоти. Мораториумът трябваше да е временен - "до приемането на специален закон", но действа и досега. Затова бившият премиер заведе дело в Страсбург през 2010 г. По-късно заведе още три дела, с които оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Сарагъол" да са държавни. За тях регионалното министерство (МРРБ) спечели дела на три инстанции.

През 2017 г. се разбра, че правителството на Бойко Борисов е готово да се споразумее с бившия премиер и царски наследник, като изтъргува делата за имотите му с четирите иска, които той е подал срещу България в съда в Страсбург. Според юристи Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека и да му бъде присъдено огромно обезщетение. Юристи обясниха, че оттеглянето на иска пред Страсбург обикновено е достатъчно, за да бъде прекратено дадено дело. В изключителни случаи съдът може да прецени, че казусът повдига общ въпрос за защита на права, което налага разглеждането на жалбата.

Въпросът с т.нар. царски имоти е висящ от 1998 г. Тогава с Решение №12 Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Конституционните решения обаче нямат реституционен ефект. Правните последици от обявените за противоконституционни актове трябва да се уредят от органа, който ги е постановил, т.е. от парламента.

Въпреки това, когато Сакскобургготски, сестра му и братовчедите им предявиха претенции за именията "Кричим", "Царска Бистрица", "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол", гори в Рила и земи край софийското с. Лозен, си ги получиха. Дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" им бяха върнати през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а областният управител Олимпи Кътев, който по-късно стана депутат от НДСВ, ги деактува. Дворецът "Врана" бе върнат от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Имението "Кричим" им бе отказано, а след това и съдът прие, че собственик е държавата.

На две инстанции МРРБ спечели делото за "Царска Бистрица". После обаче върховният съд присъди "Царска Бистрица" на Сакскобургготски. Именно тогава ВКС обърна практиката, след като преди това дъpжaвaтa беше призната за собственик на “Kpичим”, “Ситняково” и “Саръгьол” и нa бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO кpaй "Bpaнa". Неотдавна Софийският апелативен съд като втора инстанция призна, че Симеон Сакскобургготски и сестра му са собственици на парка и двореца "Врана". Според съдебното решение МРРБ дължи на двамата общо 160 хил. лв. за разноски по делото на две инстанции.

Образуваното през 2011 г. дело за 16 500 дка гори в Рила все още виси на първа инстанция в Софийския окръжен съд. Поредното му заседание е насрочено за октомври.

През 2018 г. ЕСПЧ отхвърли претенциите на Сакскобургготски и сестра му срещу действията на държавата по отношение на двореца "Кричим", но продължи да разглежда делото по отношение на наложения от парламента мораториум.

 


335
Още от Общество
Преброяването - моментна снимка на хората и условията им на живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
1
 
4
 
! Отговори
Французин преди 2 седмици
Учете се от нас! Има гилотина и бесило за кралски / царски особи и техните роднини. Така е гарантирано, че няма да се върнат и също няма да имат потомство, което да се върни и да иска пари, имоти и власт. Чиста и бърза работа е гилотината.
220
0
 
3
 
! Отговори
Не случайно преди 2 седмици
След революции и сваляне на монархии и преход към републики. Хората са го измислили пълно изтребване на всички роднини на монарха, после да не се връщат с претенции за власт, пари и имоти.
219
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Щирлиц"на Симеон Сакскобургготски народа му повярва през 2004г"2004? Сериозно? Ама ми се правиш на компетентен историк, нали?
218
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Трябва да осигури Всичките да станат на зеленчук, дано!
217
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
проклети да са крадеца и сестра му, да го ползват всичките им наследници в качеството им на зеленчуци, като сина му....до 9 коляно.
216
0
 
5
 
! Отговори
Рамбооо преди 2 седмици
Н тази държава и разгонихте фамилията. Но господ гледа и не забравя...
215
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
Вечна памет на баща му цар Борис трети- обединител на българите извел границите ни Бяло море и Охридското езеро,на Симеон Сакскобургготски народа му повярва през 2004г и го избра за премиер главно заради заслугите на баща му,но не оправда очакванията дали заради него самия или политиците от НДСВ около него
214
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Повече да не е стъпил в България .. да вземе със себе си всички политици и в Испания!!!
213
1
 
10
 
! Отговори
КЕВОРКЯН преди 2 седмици
" МАТЕРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ БГ ИМАТЕ ЛИ ? "" КАК ТЪЙ ! В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА, НЕ! ОТ МЕНЕ ТОВА НЯМА ДА СЕ ВИДИ "
212
12
 
1
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 седмици
След като едни св ин ски цар вули можаха да се търкалят в бащините му имоти почти 50 години,без да са никои и никакви,най после правдата си дойде на мястото!!Само с подаръкът,който майка му направи на България с построяването на Детската Туберкулозна Болница,Трявна с парите от зестрата по линия на италианската и рода,трябваше България с дълбок поклон и уважение да му върне имотите!Ако беше да се подарят на някой случайник,партиен дрогар,щяха да му ги наринат с охота,но нали е за Симеон,НЕ?
211
1
 
7
 
! Отговори
ТОЯ САР ДОГАН преди 2 седмици
ГО ВЪРНА ОТ ШПАНИЯТА, ЗА ДА СПРЕ ДЕТСКИТЕ НА БЪЛГАРЧЕТАТА
210
1
 
5
 
! Отговори
СЪ НИ НАЯДОХА преди 2 седмици
БЕ > 3 НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ ДАДОХА КОБУРЗИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
209
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво на царя.
208
2
 
8
 
! Отговори
Трябва да осигури преди 2 седмици
Грижи се за потомството си да е осигурено с много пари и с много имоти.
207
1
 
8
 
! Отговори
Дедо Цар преди 2 седмици
Абе аз ви казах ВЕРВАЙТЕ ми ще ви оправя за 800 дни и няма да си търся имотите на дедовия ми.
206
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
206, sa, *вашето* ви *величество* никога не го е било грижа нито за пенсионерите, нито за България, нито за народа. Величеството дойде за да прибере едни имоти и иманета които си мисли че са негови. И за него ще дойде Видов ден!
205
3
 
18
 
! Отговори
Истукан преди 2 седмици
Затова дойде в Българя Симеончо да си вземе имотите и да направи бодигарда си Борисов в главен секретар на МВР.
204
0
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 седмици
До sa//// Не "Ваше Величество", а по-скоро е Величество от запаса.От 1946 година ,България е република,била тя народна или еврогейска ,неолиберална.
203
5
 
30
 
! Отговори
sa преди 2 седмици
Вече се срамувам от Вас Ваше Величество, тези пари ще ги вземете от нашите бедни пенсионери . Срам ме е . Жалко а в първото Ви интервю с Кеворкян твърдяхте че нямате никакви претенции към България.Ако не ви е срам подарете ги на България. Разбира се с вашите възможности може да наемете всеки тлъст адвокат и да спечелите всяко дело на гърба на бедния българин
202
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 194"Сталин е виновен, че забранява на Димитров да ги пипа" - сигурен ли си? Защото Борис се застъпва за Димитров и юдимитров го уважава като български цар.