Янев против задължителна ваксинация: Решение, което граничи с дискриминация

Премиерът доволен от екипа на МЗ в ситуацията с коронавируса
Обновена: 15 сеп 2021 17:44 | 15 сеп 2021 17:32, Веселина Йорданова
226
Янев против задължителна ваксинация: Решение, което граничи с дискриминация
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че е доволен от екипа на Министерството на здравеопазването, който подготвил разбираем план в ситуацията с пандемията от коронавирус.

Месеците, които управлява служебното правителство, цифрите за ваксинацията са доста по-добри от преди. Акцентът с ваксиниране на хората над 60 години е доста по-добър, изтъкна той.

Още по темата
В отговор на въпрос за задължителна имунизация за определени сектори, мнението на Янев е, че това е "сериозно и тежко решение, което граничи с дискриминация на права и свободи на гражданите".

Той посочи, че има конфликти и идеи за радикални решения, но те трябва да намерят решение в самите колективи, в които възникват.

Трябва да се търси баланс между отговорността на хората към собственото здраве и важното за обществото - да функционират системите, каза служебният премиер.

Правосъдният министър Янаки Стоилов изрази надежда да няма сътресения в Бюрото за защита на свидетели. Затова той смята да проведе среща с главния прокурор, за да се осигури приемственост след преминаването му към Министерството на правосъдието.

В отговор на въпрос, свързан с проверката за отправена заплаха от бившия премиер Бойко Борисов, вътрешният министър Бойко Рашков каза, че тя е приключена в Националната дирекция на полицията и материалите са изпратени на прокуратурата. Преди това обаче е било изискано делото със записите от разговори Борисов - Кокинов - Найденов, като отговорът на Градската прокуратура бил, че делото се намира при главния прокурор.

Оттогава ни дума ни вопъл, ни стон, коментира Рашков времето след изпращането й. Така било и с материалите за източените язовири, за които са изхарчени 560 млн. лв.

Транспортният министър Георги Тодоров каза, че е започнала процедурата за вливане на Летище София в Летище Пловдив, но тя не е бърза и ще отнеме приблизително около 6 месеца.

Преди да отговорят на въпроси на журналисти, министри от кабинета се отчетоха за свършеното. Изплащането на добавките от 50 лева към пенсиите продължи, бяха осигурени допълнително 520 млн. лв., за да се случи това плащане, каза социалният министър Гълъб Донев.

Всички пенсии ще бъдат увеличени, като най-голямото е за минималната, която ще стане 370 лева. Това преизчисление е трайно, така че опасенията, които някои изказаха, че е временно, не са верни, обясни той.

170 лева става социалната пенсия за старост от 25 декември. 650 лева става от 1 октомври плащането за втората година майчинство. Нов е и размерът на линията на бедност, като 670 хил. души с трайни увреждания ще получат актуализирани плащания от 2022 г. Донев отбеляза рекордно ниските нива на безработица - 4.82 пункта към днешна дата.

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че са осигурени условия за честни избори на 11 юли с много добра организация, което е позволило елиминиране на криминалния вот. Проверени са 5600 места, за които е имало информация за купуване и продаване на гласове, както и 10 хил. лица. Рашков каза още, че има готовност военни да подпомогнат охрана на границата до 36 часа след възникване на необходимост. В момента това не се налага.

Вицепремиерът Атанас Пеканов призова гражданите да участват в преброяването електронно, като увери, че  данните им са защитени. Работи се в посока на решение за удължаване на срока, за да могат желаещите да вземат участие онлайн.

Пеканов заяви, че европейските институции вече не са готови на уклончливи отговори и от нас се изисква ясен план и ангажимент какво ще правим по темата за зеления преход и декарбонизацията. По думите му в Брюксел не разбират какво е да се вземе такова тежко решение в най-бедната държава в ЕС в условията на политическа нестабилност. Отговорното държавническо поведение изисква задълбочен дебат, но чрез тези средства имаме уникален шанс за финансова подкрепа, тези средства да помогнат да осъществим този преход, това е единственият начин, по който ще можем да защитим и подкрепим гражданите, каза Пеканов.

Финансовият министър Асен Василев каза, че в кратко време е фокусиран контролът върху фирмите, които имат големи обороти и обществени поръчки от малките и дребните, което е донесло два ефекта - започнали са да се събират повече пари, но и бизнесът и хората са започнали да работят по-спокойно. Безпрецедентно е, че има ръст от 10% на БВП, което е заслуга на всички фирми и граждани, които са изработили и са си внесли данъците в хазната.

Заради това имахме възможност да заделим пари и за пенсионерите, здравните работници, бизнеса, културата, без това да натоварва страната с допълнителен дълг, тоест хем вълкът сит, хем агнето цяло, каза той. Василев увери, че с актуализацията, която прие парламентът, са налични средства и "няма да се правят импровизации".

10% нарастване на БВП, 4% на инвестициите, 20% увеличение на износа във второто тримесечие са големи цифри, показващи икономически растеж, каза икономическият министър Кирил Петков. В Ловеч скоро ще има и завод за електромобили, бяхме координатор на "Трите морета" предложихме за пръв път да се сложи фокус върху иновациите, изреди той.

Средният кредит днес в ББР е само 200 хил. евро, само в посока на малки и средни предприятия, а заплатите са намалени с 30-50%, защото вярваме, че това са парите на данъкоплатците. Вярвам, че когато има честен отбор с ясен план, който не го е страх, може да се постигне много за четири месеца, посочи той.

В деня, в който започна новата учебна година, просветният министър Николай Денков призова всички в системата да се пазят, да спазват мерките, защото колко дълго ще бъде присъственото обучение, зависи от това доколко са здрави децата и учителите.

Дадохме импулс, че България може да бъде по-добра, можем заедно повече, надявам се следващият парламент да излъчи правителство, което да продължи в тази посока. Следващите месеци няма да са никак лесни и на следващия служебен кабинет няма да му бъде лесно, но с мобилизация на силите може да се продължи в същия дух, обобщи служебният премиер Стефан Янев.


226
Още от Общество
Центърът на Русе - мръсотия, тревясали тротоари, незаконна стоянка...
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
2
 
1
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 6 дни
ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ "Т;Р;У;П; , НЕ СЕ ПРЕВРЪЩАЙ В НЕДО-РАЗУ-МЕНИЕ НА ГРЕШКАТА - радефф !
198
3
 
6
 
! Отговори
Не! преди 6 дни
Браво Янев!
197
1
 
9
 
! Отговори
Микис преди 6 дни
БРАВО, ЯНЕВ!!!Имаме надежда, че у нас нещата няма да се развият по вече ясния на всички сценарий, в който набутаха почти целия свят.
196
2
 
9
 
! Отговори
Бгг преди 6 дни
До АнонименТи да не падаш от небето ? Медиците си казаха думата - повечето не искат да се ваксинират. Не разбра ли ?
195
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Еми хем сме в извънредна ситуация и измират хора все едно на война, хем се грижим да не дискриминираме по-глупавите, заради отказа от ваксинация на които не можем да приключим с извънредната ситуация. Другите страни отварят бизнеса си и бройките на починалите си остава нисък, ние тепърва затваряме заради антиваксърските истерии.
194
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Изкъртихме всички мивки в Европа с такива изказвания.
193
8
 
7
 
! Отговори
Куршум за министъра1 преди 6 дни
Ако ЗАСТР.ЕЛЯТ Здравния министър, ще ИЗЧЕЗНЕ и ВИРУСА.. Тоя ПРЕНАСЯ вируси, ЗАЕДНО с разни араби, не.г.ри- ***.йм.уни и китайци... Пускат арабите и н.е.г.рите да обикалят БЕЗ маски навсякъде из България, и по футболни и баскетболни стадиони. И дори искал да домъкне някакъв Ислямски ВИРУС от Афганистан, който мъкнел още 14 малки Арабски вируса.
192
6
 
7
 
! Отговори
Куршум за Министъра2 преди 6 дни
А искат ние, българите да носим МАСКА като влезем в МАГАЗИН... НЕ ни трябва Правителство, нито президент.... ВАЖНОТО е да ИЗГОНИМ предателите, и арабите и китайците, които ни ЗАРАЗЯВАТ с ВИРУСИ... И така ще се ОТЪРВЕМ и от МАСКИТЕ....
191
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Що пищите Ваксите та нали сте безсмъртни и ще пребъдете във вечността , какво Ви интересуват смъртните
190
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Премахнете ковид пътеките и не приемайте в болниците с ковид, те са си направили избора, възможно е да им вкарат чиповете с антибиотика.
189
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
СЕГА разбрахте ли защо сме последни по ваксинирани в Европа и първи по смъртност от Ковид в света? Защото руските слуги на Радев по всякакъв възможен начин саботират ваксинацията, включително и с отказа си да провеждат активна камания ЗА ваксинацията. НЯМА друга такава страна освен Диктатурите на Беларус и Северна Корея, където това нещо да се случва. Ударихме дъното на света. Горди ли сте, че измирате по заповед на руснаците?
188
22
 
16
 
! Отговори
Методи преди 6 дни
Мин.председател да се прави на,,добър"?По света на такъв пост хората да се ваксинират ,тоя дрънка точно обратното?Избори идват ,жадни за власт,безсрамници.
187
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Браво на Янев!
186
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До АнонименТочно медицинска криза е, защото болниците са пълни с болни и медицинските кадри обират каиша. Затова и докторите би трябвало да командват.
185
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен179 Пич, докторите казват че това не е медицинска криза а политическа, ти някъв объл кат ечен камък ми казваш че е медицинска. Кой си ти бре? А и хората го виждат - кризата не е медицинска.
184
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Решението не граничи с дискриминация, решението е правилно, нормално и никой не може да те накара да се ваксинираш задължително. Според законите на РБ, ваксинацията е доброволна. Който иска - има центрове. Който не иска - ами не иска и това е. Няма защо някой да ограничава правата на свободен гражданин. Защото по темата може много да се говори и пише. Примерно - ако съм ваксиниран а аз съм, може да ми забранят всичко, както забраняват и на неваксинираните. Всички са равни, без значение ваксините
183
3
 
3
 
! Отговори
Живко преди 6 дни
Моля Ви помогнете ми да си оправя живота и да имам приятелка ! Може ли ?
182
3
 
1
 
! Отговори
Живко преди 6 дни
Моля и помогнете ми да си оправя живота и да имам приятелка ! Може ли ?
181
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Янев, време е да уволниш Кунчев.
180
3
 
14
 
! Отговори
готиния преди 6 дни
Ние розовите от ДБ сме десни,но и леви.Всички ще се обръснем и ще гласуваме на президентските избори за комуниста на Решетников Румен Радев.ДА България.