Може ли дигитализацията да спре фалшивите ТЕЛК-ове?

"Етапите са свързани с процедурата, която е строго несъвършена"
20 сеп 2021 15:09, Ния Христова
17
В три столични болници беше разбита схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения. Общо седем души бяха арестувани - трима лекали и председатели на ТЕЛК комисии.
 
Какво предвижда оттук нататък законът?
 
"Етапите са свързани с процедурата, която е строго несъвършена. Етапът е следният - човекът, който е подал заявление, получава писмо с какви документи следва да се снабди сам. И му обясняват, че колкото повече - толкова по-добре. Човекът тръгва сам да си набавя необходимите документи, с които евентуално да докаже, че има заболяване, което му дава право да бъде категоризиран", каза адвокат Георги Коев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Пред нея се явява папката с документите, а не болният човек. На Комисията той не се преглежда, преглеждат се документите, а ако има забележа - му се казва да донесе още документи. Там е разковничето за възможността за фалшификации, схеми и за нарушения на закона. Там няма лекар, който да го съблече и да го прегледа, а има лекар, който преглежда папката и казва: "С тази папка няма да минете, трябват още документи, ще ви дам още 2 седмици", допълни адвокат Коев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той допълни още, че за ТЕЛК се отделят над 1,7 млрд. лв годишно.
 
"Голяма част от тези суми през последните години е явно, че са неправомерно изразходвани за лица, които не се нуждаят от тях. И то за сметка на лица, които действително се нуждаят от тях, но не получават адекватно лечение. Документите могат да бъдат издадени от всякакъв вид лечебни заведения, няма специализирана насоченост. Проблемът е, че няма електронно досие, в което да е отбелязано всеки преглед, на който е ходил човека, всяко лечение, което да му е предписано", подчерта той.
 
Адвокат Георги Коев изтъкна, че това представлява една усложнена престъпна дейност, която е нормално обществено явление.
 
"Само през последните 20 години положението на хората, нуждаещи се от подобен род подкрепа - ТЕЛК, се усложнява, а това лято дори се рекламираше, че над 50% от вече освидетелстваните ще отпаднат. Те заплашиха хората, че няма да им дават повече пари, независимо от заболяването, което породи страх и истерия."
 
Той допълни, че НОИ отговаря за това как се разхлабват парите. И категорично смята, че дигитализацията ще спре този процес.
 
Вижте целия разговор във видеото.

17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отврат е цялата измислена система. Жена с отрязана гърда трябва да ходи на телк и всеки път и се намалява процента, а лимфите които ги са махнати според тях дали ще се върнат на място. Щом нещо е отрязано, то няма възстановяване.
16
0
 
5
 
! Отговори
Ивза преди 1 месец
Да кажа,че тъпотията и простотията ме възмущават е малко.Като видя в Интернет анализ за болните и от кои етноси са косата ми настръхва.Здрави и прави млади хора карат джипове за хиляди и получават помощи,а нуждаещи се не могат дори да стигнат до ТЕЛК.За това вината е в законотворците.юАбе хора,не го желая на никого,но ако имаш диагноза Паркинсон,ще се оправиш ли някога.В случая трябва ли човек да ходи на комисия
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здрави хора без стаж, взимат пари, здрави хора без болести взимат пари-това е БГ!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дигитализирането в здравеопазването може да спре много кражби, това е и причината поради, която скоро няма да имаме такова.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е един приблем, който от години е обществена тайна. Има над 700 хиляди телкасжии у нас, все едно сме водили война с всички съседи едновременно. Не може хем да се краде като за световно през тези вратички, хем да ревем, че нямало пари за пенсии. Трябва незабавно да се спре практиката държавата да плаща за инвалидност на сульо и пульо. Същото важи и за социалните пенсии - работил неработил, внасял невнасял - държавата му дава пенсия. Че и реве, че му е малка.
12
0
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
Ако не си българин винаги печелиш без документи телка
11
0
 
7
 
! Отговори
от Плевен преди 1 месец
Елате при нас в Плевен и да видите как хора с ТЕЛК водят редовен полов живот, пият и си хапват яко, хем уж и са болни! По цял ден са на пейките. В нашия блок доста млади хора с ТЕЛК, работиха по 5 години и до там, но сега си получават яко пари като болни; а ние другите ще работим до 68 г., защото в хазната няма пари за пенсии, а пенсионерите всяка година се увеличават! Необходимо е разглеждане на Решенията на ТЕЛК и по строги мерки. Каката с ТЕЛ 20 дни е на море, а аз немога и да мисля за море.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
когато няма контрол, и извънземен софтуер да сложите, няма да свърши работа
9
0
 
11
 
! Отговори
пак преди 1 месец
Както винаги сега заради ментета та ще пострадат наистина много нуждаещи се кой знае още какво ще измислят.....
8
0
 
10
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Всичко е възможно. Желание няма. Тука е рай за схеми..неслучайно
7
1
 
0
 
! Отговори
Колио преди 1 месец
Абсолютно не но ще спре свободното предвижване свобода мисъл и.т.н
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без некорумпирани институции иили поне съдебна система няма как да стане.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички телкове трябва да се преразгледат , без очевидно истинските случаи. Установи ли се, че на човека му няма нищо, всички по веригата да отговарят солидарно за нанесените вреди на държавата. Конфискация на 50% от имуществото отново за всички по веригата и поне 5 г в затвор. И така много бързо ще се нормализират нещата.явно нямат страх от закона, но явно и закона не е допрял до тях, а трябва здраво да ги подпре.
4
2
 
15
 
! Отговори
не е баш така преди 1 месец
Фалшивите телкове се увеличиха в ПЪТИ,и подкупите също,откак БАЦЕ смени закона за натрупване на заболяванията.Тогава,имаш ли си заболяванията и без рушвет получаваш.А сега -НЕ.При плаващите проценти,ако не платиш ВИНАГИ дават ниския процент и гориш.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
i kvo ot tva... onova porasna li ti?
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дигитализацията не може да спре никоя порочна практика, най-много да я направи по-масова. Което е измислено от човек, може да бъде прецакано от човек.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако знаете с колко ИП-та се преброих