След смъртта на 18-годишен: Болницата не е съгласна с родителите

От УМБАЛ „Свети Георги“ с позиция след трагедията
21 сеп 2021 10:53, Александър Попов
151
След смъртта на 18-годишен: Болницата не е съгласна с родителите
Снимка: БГНЕС

В УМБАЛ „Свети Георги“ е назначена проверка във връзка с настъпила смърт на 18-годишен пациент.

УМБАЛ „Свети Георги“ вече е предоставила пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи, съобщиха от лечебното заведение.
 
От лечебното заведение е назначена проверка във връзка с настъпилата смърт, като излязоха и с официална позия.

"УМБАЛ „Свети Георги“ вече е предоставила пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи.

Новите сведения, получени в хода на извършваната проверка са, че има данни пациентът да е пострадал при Пътно-транспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от ЦСМП в Спешното отделение на болницата.

Още по темата
Назначени и извършени са съответните диагностични изследвания и пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма. Видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите – лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток.

За изясняване на причините за смъртта е била назначена съдебно-медицинска експертиза, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

В лечебното заведение е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите.

Въпреки неверните обвинения и медийният натиск, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа.

Образувано е досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление. Оказали сме пълно съдействие на органите на досъдебното производство и ще продължим да го правим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Кой знае преди 2 години
Може и умишлено да са го убили. Да не се окаже отмъщение. Баща му защитаваше Петър Маринашки, който при шофиране след употреба на марихуана катастрофира и уби двама свои приятели и инвалидизира трети.
128
0
 
2
 
! Отговори
Симо преди 2 години
,,Возил се на задния капак на кола"-друсан ли е бил и защо не търсят компетентните органи заради ПТП веднага и може би това е причината да не отидат в болница още при удара .Бащата е юрист и поне е запознат със законите.Или поредното дрогирано ***,дошло си от чужбина,да се прави на интересно в България .,,Дали му били приспивателно"Алооо,в коя държавна болница дават опиати,най-много аналгин да му е даден .Не са информирали болницата за престъпното поведение на сина си.***.
127
1
 
2
 
! Отговори
до 139 преди 2 години
Ако е имало специализирана компютърна система както твърдите, нямаше да се налага родителите да издирват мед. персонал и да го намерят пред телевизора. За спасяване на човешки живот ТРЯБВА ЕНТУСИАЗЪМ И ОТГОВОРНОСТ. а такива с охладен ентусиазъм да се молят да не преживеят същото.
126
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До как Вероятно не знаете, че в модерните болници мониторингът/ наблюдението/ върху състоянието на пациентите е предоставен на специализирани компютърни системи, следящи нещата в реално време и сигнализиращи персонала секунди след появата на спешна ситуация. Успокойте ентусиазма си.
125
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че задълженията на сестрите се свежда само до даване на хапчетата 2- 3 пъти дн. няма допълнителни грижи и наблюдение за болните. За санитарите да не говорим. Сутрин преди визитация минат веднъж с мопа и това е. никаква помощ и обслужване. Дори за важни изследвания не придружават болния. Работят в условия на санаториум, оправят клюките, кафетата и цигарките, и не пропускат сериалите по тв не знам за какво им плащат и защо имат претенции за повече.
124
2
 
17
 
! Отговори
как преди 2 години
как са го наблюдавали като са гледали телевизия? детето има черепно-мозъчна травма, а при него няма сестра! Разбира се че при ЧМТ има внезапно влошаване-това са го учили и лекарите и мед-сестри.Затова е оставен за наблюдение! А те наблюдават телевизора!!!!!Никакви телевизори, пушене и сбирки за клюки и кафета.
123
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас не стигат медицинските сестри, а в отделенията същите гледат сериали и това не е тайна за никого. В другите държави във всяка болнична стая дежури медицинска сестра през цялото си работно време. Това е остатък от миналото, когато заплатите им бяха ниски и те не се пънеха много да работят, но ако се искат високи заплати, би трябвало за тях да се отговори с по-високо качество на работата им. Да не говорим че повечето сестри и санитарки се държат като фелдфебели с болни хора,
122
3
 
13
 
! Отговори
аз преди 2 години
лекарите са убили повече хора от убитите във войните
121
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази болница са от бездарник нагоре, колко хора са си отишли без време заради тия там
120
3
 
15
 
! Отговори
Някой преди 2 години
И кой ще ги разследва? "Гарван гарвану око не вади". Както винаги нищо няма да се случи. Като например корупцията. Щом няма осъдени значи няма корупция. И сега няма да има осъдени. И после - Връщайте се да живеете в България. Ми няма да се върнем.
119
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 122 Напълно прав сте. Пушенето би трябвало да бъде строго забранено, с налагане на солени глоби на нарушителите. Гледане на телевизия в работно време също. Това разсейва персонала и не си върши задълженията, както се е случило при този фатален случай. това са организационни мерки, к ръководството на тази болница би трябвало да контролира.
118
8
 
21
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Родителите казаха, че целия персонал на болницата се бил скупчил на едно място и гледали турски сериал. Крайно време е болниците да станат напълно държаавни както си беше по онова лошото комунистическо време. Защото предпочитаме лошо здравеопазване пред никакво здравеопазване.
117
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие понеже в болница всички сте работили и мислите, че само обикалят по коридора. Иначе, че се неглижират в държавните болници има нещо вярно, но и пациентите са прекалено много и няма как да им се отделя толкова внимание.А тези на които са помогнали не се виждат.
116
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По същия начин лекуваха татко. Лека му пръст! Два пъти намирахме спринцовка с лекарство в завивките му. Очакват сам да си я включи в системата. Беше паднал от леглото и си разбил носа- така останал на пода половин ден
115
5
 
31
 
! Отговори
яаожгтнв преди 2 години
Дайте пример за осъден лекар, медицинско лице за погубен от него невинен живот и преди да се превърнат единствено в ковидолози- служители на търговски дружества в това число и не чудовищна търговия с органи на жертвите- не дават никакъв документ вече.Няма нали?
114
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
въпросът е от ковид ли е починал или не? Щом не казват че е от ковис, значи за му забили ваксинка.
113
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 122 пияното дете се е качило на капака на колата на пияния си приятел. Случаят се е прикривал една седмица. Затова късно за отишли в болница.
112
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На коя работа с клиенти/пациенти се позволява телевизор? Хайде радио - как да е, но денонощно телевизор трудова дисциплина му се вика на село.
111
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Независимо на кого е адвокат бащата, детето не е виновнои е трябвало да се положат максимални грижи и адекватно лечение за спасяване на живота му. До 121
110
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е катастрофирал с мотор. Возил се е пиян на капака на кола,управлявана от друг пиян и е паднал. Бащата е адвокат на пияни шофьори, предизвикали тежки ПТП- та с ранени и жертви.