Природният газ ще поскъпне още, готвим се за тежки празници

Говорило се за скок от 30%, вече бил 50% и се очаква да стане 100%
12 окт 2021 18:35, Ния Христова
176
Цената на тока и природния газ се увеличи в цяла Европа, а правителствата търсят различни варианти за компенсации. Докога цената на газа ще върви нагоре?
 
"Може да поскъпва, докато си го позволим да го купуваме. Говорихме за около 30% поскъпване, вече са 50% и се очаква да станат 100%. Тоест да се удвои цената на природния газ. Това все още пазарът може да го поеме. Проблемът е в това, че наистина паника на пазарите, говорим и за политически украски, тъй като Русия и президентът Путин измислиха авария в Сибир, за да намалят доставките на газ и да увеличат паниката в Европа", каза бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
Още по темата
 
Той припомни, че външният министър Лавров заяви, че са готови да вдигнат доставките, но срещу предоговаряне на условията.
 
"Дойде ли зима - Русия започва да използва студеното, за да печели дивиденти. Ние сме в Европейския съюз, тук всичко е много бавно и трябва много време. Има голяма разлика в държавите членки и нейното развитие. Северните държави, които натискат към преминаване на "зелени източници", се сблъскват с държави от Източния блок, които разчитат много сериозно на старите добиви", допълни Керемедчиев.
 
"За България се отлага преминаването към "зелена енергия" с още няколко години, но това също няма да реши въпроса. Защото тук все по-често се повдига въпросът за ядрената енергия. Но тя е много бавна и скъпа за изграждане. Очаква се цената на газа не само да не спада, но и да се вдига до 2050 г. Икономиките се завъртяха след Ковид-19 и започнаха потреблението да се вдига, докато доставките на газ продължиха да бъдат неравномерни", подчерта експертът.
 
"Европа бушува в една тиха енергийна война, която за момента няма решение. За последните години похарчихме 3 млрд. лв. за продължението на т.нар. от нас "Балкански поток", който реално си е "Турски поток", вместо да се съсредоточим върху възможността да направим интерконектори, за да може да се доставя друг газ, а не само руски. В момента поскъпва всичко и цените са нереално високи. Европейските механизми не виждат начин да се справят с този скок", категоричен е Милен Керемедчиев.
 
"Виждаме, че вече има затворени предприятия. И България се включи в споразумението на 140 държави по света, които взеха решение за въвеждането на минималния данък-печалба на 15%. Ние вървим не само към затормозяване на бизнеса със скъпи енергийни източници, но и очакваме допълнително вдигане на данъците. Бизнесът ще започне да работи все по-трудно. Очаквам тежка Коледа и Нова година за много домакинства заради непосилните цени", коментира бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи.
 
Вижте целия разговор във видеото.

176
Още от Общество
Протестът на пътищарите заради дълговете на държавата продължава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
3
 
! Отговори
Lina преди 2 седмици
Не ни е изгоден този ЕС на нас - общо взето е каквото кажат. " Зелени енергии" , перки и др фантасмагории - хубава идея , но трудноприложима. Защо трябва да се отказваме задължително от по - изгоден за нас вариант? Как ще си плащат сметките обикновените хора, не тези подписвалите тези спогодби с нощните шкафчета с кюлчета? Чудесно- нвка всички да си закачим фотоволтаици и да не плащаме ток тогава? Кой ? ще плати " зелените инсталации" на леля Гина от Овпа купел с минималната пенсия?КОЙ
168
0
 
6
 
! Отговори
нн преди 2 седмици
Какво излезе? Втечнения газ от САЩ, азерският, египетски и т.н. газ, къде са, нали те щяха да оправят нещата. ЕС нещо не разбира ситуацията с газа и трябва да я разбера по най-лошия начин, че руския газ е най-изгодното решение. България набутана в тази каша я чака по-лошото, а не по-доброто, скъп газ и ток.
167
0
 
2
 
! Отговори
Метан станция преди 2 седмици
Моя газ е евтин който иска да го взима без пари.
166
3
 
4
 
! Отговори
Браво ! преди 2 седмици
До Левски 150 Съвета ти да си преизберем ГЕРБ не е лош и ще те послушаме.Имаше спокойствие и някаква сигурност и предвидимост.Сега е анархия.
165
2
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 2 седмици
До Анонимен 147 Коя държава да си върнем ? Онази от преди 10.11.89г. ли ? Не ! Ресто. Не струва.
164
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 седмици
Съжалявам тези които се полъгаха да си вкарат газ в домовете. Хвърлиха свет пари да им е евтино и топло,но не би.Не че ние без газ сме цъфнали , ама все пак сме малко по добре.
163
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак ли Русия ще ви спасява? Извикайте САЩ да ви спаси, да ви продаде и подари безплатен газ и ток........................Ще подпишем дългосрочен договор за евтин газ с Русия................ Ще получите евтин газ от Русия...............От САЩ няма да получите.
162
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Всезнайко скрий се! - В момента нямаме дългосрочен договор, затова посланика на Русия , Мутрофонова без да е пита никой, сама заяви, че ако искаме евтин газ и цени като на Унгария, може да ги имаме при сключването на 15 годишен договор, същия като на Унгария. Чакат чорапа да каже и намаляват газът, ама той не е от бързите 3 седмици не знае какво да прави с кораб заседнал на брега
161
1
 
8
 
! Отговори
Всезнайко скрий се! преди 2 седмици
Ей от такива всезнайковци които не слизат от екрана на ТВ я докарахме до тук.Имахме нормален договор с Русия с установена цена но НЕ всезнайковците искаха да го променим и да го обвържем с пазарните цени в Западна Европа за период време.Сега когато пазарите скочиха на цени 1500$ говорят за интерконектори с Гърция, азерски газ, втечнен газ които няма да ги има никакви в следващите 5г.А Сърбия и Унгария с газ по НАШАТА ТРЪБА сключиха договори за доставка на цена към200$ за следващите 15г. с Русия
160
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Продажбите на Мерцедес се сринаха с 30.5% за последното тримесечие.
159
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Владимир Путин обяви, че цената на газта за Белорусия ще се запази и за 2022 година на същите нива от 128.5$.
158
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Белорусия няма поскъпване нито на тока, нито на газта, нито на храните.
157
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Унгария подписа новия си договор точно преди една седмица. Така , че стига оправдания с Борисов, който не управлява от половин година вече. Орбан за разлика от Радев мисли дългосрочно за народа си.
156
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тримореца "русофил и агент на Москва" Румен Радев, по точно неговото правителство което назначи, можеше да сключи дългосрочен договор с Русия за газ както направи Орбан, и сега нямаше да има никакво повишение на цените на нищо. Но кариерата в НАТО е по-важна за тримореца Радев, пък и заплатата му е добра, не са му грижа цената на отоплението, тока и храните.
155
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как пък Вучич и Орбан не ги лови скъпия газ на международните пазари, защото използват предимствата на новия газопровод, само фуражката не знае какво прави.
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А не бе, не е виновен Радев, само дето Митрофонова каза, че и ние може да плащаме по евтин газ, ако сключим договор както направиха Унгария. Само , че на фуражката не му стиска. Той обича да не прави нищо и да не поема никаква отговорност.За сравнение в момента в Унгария газът е 38 евро, в България е 48 и от ноември става 55
153
4
 
4
 
! Отговори
тъй де преди 2 седмици
Природният газ ще поскъпне още, готвим се за тежки празници с тежки софри и веселби!
152
5
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Да поскъпне, та дано лицемерният ес се разпадне.Путин е предател, че обеща да пуснат повече газ за лицемерния ес.
151
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добре че следвахме съветите на Козяк, че да живеем по-добре....
150
12
 
10
 
! Отговори
Левски преди 2 седмици
Абе Радеф е виновен бе! Нищо че цените на световните борси скачат с 300%. ИбaXTи "умния" народ!!! Чудя се как е толкова богат с тоя акъл? Презиберете си ГЕРп и всичко ще си дойде на мястото!