1000 медсестри напуснали здравната ни система миналата годниа

Липсата на здравни специалисти е заплаха за сигурността ни, каза Петя Недкова
15 окт 2021 19:52, Анисия Иванова
26
1000 медсестри напуснали здравната ни система миналата годниа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Протестът на специалистите по медицински грижи бе организиран от Синдиката на българските медицински специалисти, като бе категорично подкрепен от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Причината за това обединение на двете организации е идеята, че ако те не работят заедно, исканията им никога няма да бъдат реализирани. Това заяви Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

В рамките на 2020 г. от здравната система са напуснали 1000 медицински сестри, обясни тя. В същата позиция са акушерките, рехабилитаторите, медицински рентгенови лаборанти. От началото на Covid пандемията заради екстремните условия на труд медицинските специалисти получават допълнителни възнаграждения. Проблемът, който възниква е, че те не навсякъде се изплащат.

Още по темата

“Директорите преценяват на кого ще дадат допълнително възнаграждение и на кого няма да дадат. Този път, за разлика от всички останали години назад, има ясна методика за разпределение на тези финанси. Казано е кой може да получи и по каква схема това се случва.”, допълни тя.

По думите й с протеста им е отправен апел към бъдещите народни представители и към обществото, че е дошъл критичния момент, при който липсата на здравни специалисти като медсестри и акушерки ще доведе до заплаха за националната здравна сигурност.

Някои от исканията на специалистите са: заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лв. Със специална наредба да се определи къде и от колко сестри има нужда, защото според тях една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти. Петя Недкова е категорична, че това може да се изпълни само чрез политически ангажименти от народните представители.

"Присъединихме се към протеста, за да покажем, че вече няма хора, които да работят. Медицинските заведения нямат достатъчно персонал, което застрашава благосъстоянието на пациентите, защото няма нужния брой специалисти за качествени здравни грижи.", обясни тя.

Здравният експерт заяви, че все още никъде не е разписано специално за Covid отделенията по колко медицински сестри трябва да обслужват 1 пациент. Липсата на кадри води до необходимостта да бъдат взети студенти по медицина, като са наемани дори от 2-ри курс. Болногледачи също биват вземани като медицински сестри.

"Ние искаме нашият труд да бъде разграничен от този на санитарите, болногледачите и здравните асистенти. Трябва да бъдат очертани ясни за граници за това кой какво може да прави, какви са му правомощията и отговорностите.”

Петя Недкова определи като цинизъм становището на някои болнични ръководители, че здравните специалисти не могат да вземат пълното си допълнително възнаграждение, защото няма пари за консумативи. Тя заяви, че служебният здравен министър и неговият екип правят стъпки в правилната посока, но секторът има нужда от дългосрочна стратегия, а не работа на парче.

Целият разговор можете да чуете във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
дето преди 1 месец
е стъпал руски ботуш, трева не никне - казват. Та докато не го осъзнаем и не вземем необходимите мерки срещу червените "бизнесмени" , комунисти-олигарси и прочее полит бюро наследственна из мет, както направиха останалите соц държави, няма да ни бъде
21
0
 
0
 
! Отговори
мед сестра преди 1 месец
И къде ви са специалистите, нека,,дърници?... и по света ,защото ги пъдите с неудобни условия за работа и благодарение на това тук останаха да работят пенсиите и тези които ги мързи! И в резултат на тази политика скоро нас няма да ни има и ще закриете здравеопазването.
20
0
 
5
 
! Отговори
Герб преди 1 месец
При европеиски цени и африкански заплати не виждам каде е новинатаВсеки здравомислещ би напуснал - развиващите се страни за да търси нормален живот
19
0
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
А колко хиляди лекари ежегодно напускат България и отиват в западна Европа на европейски заплати?
18
0
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
БОЙЧООООО !!! ДЕ ДА МОЖЕШЕ ДА ЧЕТЕ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !!!
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То повече от 2 милиона души избягаха, вие за 1000 сестри говорите. Поне ще дойдат времена в който ще се търсят повече хора, отколкото има и заплатите ще са по-добри, а също и условията, но качеството на персонала ще спада.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е, без реформа, ще останем и без здравеопазване. В България се правят реформи като ножът опре в кокала и обикновенно, тоя който прави реформи, плаща сериозна политическа цена. За справка Костов е последния който прави реформи и незнайно защо е най-мразения политик,а други крадяха повече.
15
4
 
6
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Доктори с по над милиони годишни заплати.. Сестри на минимална.... Еййй това го сътвори герверастката хунта с еднокнижника... А са ги изберете и за депутати....
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И нито един митничар!
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и ти на 800 заплата няма да отказваш като ти бутат пари
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То па едни сестри може и без тях. Държат се грубо с пациентите и постоянно ги навикват. Иначе не отказват ако им бутнеш пари.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на сестрите, подкрепям ги като лекар, зная на какво натоварване са подложени и при какви условия работят. Мнозинството лекари са на същото положение, изключвам 20-30% които буквално са претъпкани с пари, за сметка на останалите. Няма друга държава в света в която да има разлика в заплащането между колеги от порядъка на 80-90 пъти. Твое е чист грабеж което обезсърчава другите и сваля тотално морална. Всички заплати и бонуси на здравните кадри финансирани от НЗОК трябва да са публични.
10
3
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Някой ще напише ли, колко полицаи или военни са напуснали системата и държавата? Няма такива.
9
4
 
23
 
! Отговори
Медсестра преди 1 месец
Напуснах и аз вие ми давате 800лв тука норвегия ми дава 9000лв и не ме пребиват пациентите ходете на баячки
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
4 не се притеснявай, докторите не протестират. При Ковида само 1600лв са им бонусите, отделно заплатата, отделно кабинета и отделно преглед вкъщи.
7
0
 
6
 
! Отговори
Скоч преди 1 месец
Ами за това си има причина и в други сектори , както за обезлюдяването на държавата ни има отговорни лица за Заплаха на нац. Сигурност. Но защо няма ЯРЕСТИ на длъжностни лица виновни за това?
6
3
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Какво стана с пироговските санитари дето по 3000 им бяха обещали
5
5
 
11
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
4, пич за тия пари не си мърдам пръста, та това е подигравка бе
4
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брех, че ако мед систъра взима 1300, те трябва на дохторята да им плащат баре 2000, иначе ще ревнат. Пък ако докторята сите вземат по 2, началника на отделението ще сака минимум 5. Ще иде коня и ряката ми се струва.
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
местното население в бг до 50 г ще е турци, римляни и афганци