КНСБ: Поне 1103 лв. на човек ни трябват месечно

Българите и домашния им бюджет при скока на цените
3 ное 2021 12:42, Анисия Иванова
24

1103 лв. на човек са необходими към края на септември, за да посрещне разходите си за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло и транспорт. Това е с 56 лв. повече от края на миналата година.Това показват данните от изследване на КНСБ. Причината за това са повишаващите се цени на храни и горива.

Според синдиката, за да живее нормално едно тричленно семейство, всеки родител трябва да получава поне 992-а лева на месец. През декември миналата година сумата е била с 50 лева по-малко. И още от данните: над милион и 600 хиляди българи не могат да си позволят нищо друго, освен да покриват нуждите си от храна и да плащат сметките си. От КНСБ настояват за ускорен ръст на заплатите.

На столичния пазар "Красно село" срещаме Атанас. Казва, че през последните месеци има съществено поскъпване.

"Всички го усещаме, това е ситуацията като общо, държавата без правителство - сериозно и стабилно, няма как да има някакво бъдеще", коментира той.

Атанас има съпруга и две деца. Признава, че напоследък се налага да се съобразяват повече, когато пазаруват.

"Според мен на човек му трябват поне 2 хиляди лева на член от семейство, за да живее нормално. Разбира се, че няма как да взимаш 3,4 пъти по-малко от средния европеец и да живееш нормално", каза още той.

Давид от Русе обаче казва, че въпреки трудните времена, той и 6-членното му семейството му се справят с посрещането на нуждите си.

"Смятам че всяко семейство може да преразпредели бюджета, с който разполага и да ореже някои излишни неща. За мен и моята съпруга не е важно дали ще ходим на дискотеки, купони, дали ще харчим за цигари, алкохол. Това е спестено при нас", заяви той.

Според данните на КНСБ в момента необходимият нетен месечен доход на работещ, за да може да покрие разходите за издръжка, са поне 1103 лв. От началото на годината размерът на необходимия доход за издръжка на 3 членно домакинства нараства със 100 лв.

"Означава че всеки един от двамата родители трябва да получава не по-ниска заплата от 992 лв., с която може да достигне и осигури приемлив начин на живот", поясни зам.-директорът на ИССИ към КНСБ Виолета Иванова.

Данните на КНСБ показват, че през последното тримесечие се наблюдава ускорено нарастване на цените на основни хранителни стоки. Нарастват обаче и цените на електроенергията, топлинната енергия и тока за бизнеса.

Иванова обясни, че прави впечатление, че при нехранителните стоки силно нарастване има при бензините с 30%, при природния газ за битови нужди с 67%, а това се отразява върху ръста на издръжката на това домакинство.

За съжаление прогнозата на КНСБ също не е добра. Очакванията са за продължаващ ръст на цените. От КНСБ настояват от 1-ви януари минималната работна заплата да бъде увеличена на 764 лева.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Спас преди 2 години
До 13 Това корумпирано същество Хаджиев Апостол, беше най-корумпираният прокурор в градската прокуратура, работеше за мафиите и черния бизнес, прикриваше всякакви наркотрафиканти, убийци и кви ли не още същества. Понеже беше под крилото на Филчев и никой не смееше нищо да му каже. Повдигаше и скалъпваше обвинения срещу невинни хора. Разби не едно семейство. Толкова пари е събрал от мръсни сделки и бизнеси, че му пожелавам да си ги харчи до 100 г., да се влачи от старост и с тях да го бършат
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За половин година фуражките и чалгарите ни върнаха с 20 години назад.Пропан бутана беше 80 стотинки , а сега е 1.40 , увеличение с 80%, а заплатите за половин година не са се повишили и с 5%.Така е и при храни и услуги. Обедняваме яко и стандарта ни на живот се влошава.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тва е бананова жалка територия от 3тия свят с затихващи функции наречена б.лгаристан
15
3
 
4
 
! Отговори
радевщина в действие преди 2 години
Това е дереджето до което ни докара един злобен шапкар и неадекватните му ортаци от правителството.Комунистите този път се справиха с фалирането на държавата още по-бързо и от преди.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банановата република на ЕС !
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като трябват - дайте ги.
12
2
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Както се казА по-доле - това само АКО НЕ СИ ПОД НАЕМ и ако НЯМАШ КРЕДИТ!Иначе ти остават едни 400 лв. на МЕСЕЦ,което е смешно и жалко!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари нема, действайте!
10
1
 
12
 
! Отговори
До програмиста преди 2 години
Бившият прокурор от СГП Апостол Хаджиев, който беше бос на столичната прокурорска мафия, яко прикриваше незаконните сделки и мръсния бизнес през 90-те на братята Васил и Георги Илиеви. Те го накичиха с пачки, къща, апартамент. Застреляха ги, умряха, и до ден днешен сигурно не е отишъл на гробовете им да им благодаря. Ся толкова пари е събрал, че ше си ги харчи дорде умре. Тъй че магистратът лесно може да събере пачки, а софтуерния архитект живее със заплатата си ;)
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако тези 1100 лв са за седмица съм съгласен но за месец няма шанс да ти стигнат
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са?
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е да си магистрат, с по 5000 лв. заплата.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
може и без пари, скоро хората ще се усетят ,че да плащаш е набутвация и полицията няма да може да го спре. блек лайфс метър стайл
5
7
 
8
 
! Отговори
УЧИНДОЛСКИ КЕЛЕШ преди 2 години
МАНГЪРОВ ПРЕЗИДЕНТ
4
9
 
18
 
! Отговори
ATLANTA преди 2 години
На Радев не му пука
3
4
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ПРЕДИ ДА ВИ ВКАРАТ В ЕВРО ЗОНАТА ЩЕ ВИ ГО В-К-А-Р-А-Т ДВА К-А-Т-А
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянци, защо не се вдигнете на протест, това със скока на цените не е нормално. По малките населени места ни е страх.
1
2
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
НА ЧОВЕК НЕ НА ХОРАТА